Θεσσαλονίκη: «Πέφτουν» 2 εκατ. ευρώ και αλλάζει όψη το Καπάνι

20/2/2020 18:32    "Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου"
Να "τρέξουν" γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν έργα ανάπλασης στο Καπάνι στο πλαίσιο της δράσης "δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου", επιθυμεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον TyposThes ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μάκης Κυριζίδης, έχει συνταχθεί οίκοθεν μελέτη για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην παραδοσιακή αγορά του κέντρου της πόλης και σε αυτή τη φάση ο δήμος αναμένει τις παρατηρήσεις της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων και της Εφορίας Αρχαιοτήτων πάνω στην μελέτη. Κατόπιν, θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου για την κατάρτιση των όρων και τη δημοπράτηση του σχετικού διαγωνισμού. Ο κ. Κυριζίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχετικές διαδικασίες θα τρέξουν πολύ σύντομα.

Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στο Καπάνι υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020» κατόπιν πρότασης που υπέβαλε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου και περιλαμβάνει απαραίτητα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών στην αγορά, η οποία αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη κ.ά) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου.

Τι θα γίνει

Όπως αναφέρει ο κ. Κυριζίδης θα προηγηθούν τα συνεργεία της ΕΥΑΘ προκειμένου να γίνει αλλαγή στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στην αγορά. Εν συνεχεία ο δήμος θα αλλάξει όλα τα κυβολιθικά και τις επιστρώσεις, δηλαδή τα δάπεδα, ενώ θα γίνει και κατασκευή στεγάστρων κατά μήκος της οδού Σολωμού. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η μελέτη, θα γίνουν παρεμβάσεις και στα πέριξ, οι οποίες αφορούν την προσβασιμότητα στην αγορά και το πράσινο. Αναμένεται επίσης ότι θα γίνει εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης. Από την πλευρά των καταστημάτων που συμμετέχουν στη δράση θα γίνουν αλλαγές στις προσόψεις προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία.  

Ο δήμος εκτιμά ότι τα περίπου 2 εκατ. που θα πέσουν στην αγορά θα την αναβαθμίσουν, ωστόσο επισημαίνει ότι από εκεί και πέρα οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα πρέπει να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις. "Δεν μπορεί ο δήμος να κάνει παρεμβάσεις μέσα στα μαγαζιά, αυτό πρέπει να γίνει από τους ίδιους", λέει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι την άνοιξη, ο ΕΦΕΤ είχε κρούσει "καμπανάκι" για ενδεχόμενο "λουκέτο" στην ιστορική αγορά, εάν δεν υπάρξει ανασύστασή της. Στην αγορά, τα κτίρια της οποίας είναι κυρίως διώροφα, πωλούνται τρόφιμα, μπαχαρικά, ξηροί καρποί ψωμί, είδη οικιακής χρήσης, ενδύματα, υποδήματα, κ.ά.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Στο δημοτικό συμβούλιο οι εργαζόμενοι - Ποια είναι τα αιτήματά τους;

Καλαμαριά: Στο δημοτικό συμβούλιο οι εργαζόμενοι - Ποια είναι τα αιτήματά τους;

22:08 18/5/2026

την Τέταρτη 20 Μάϊου

Καλαμαριά - Αράπογλου: Οπωσδήποτε πάρκινγκ στη Μίκρα και σύνδεση της Πόντου με την Γεωργικής σχολής

Καλαμαριά - Αράπογλου: Οπωσδήποτε πάρκινγκ στη Μίκρα και σύνδεση της Πόντου με την Γεωργικής σχολής

21:50 18/5/2026

«έργο – θρύλος» η κατασκευή της Πόντου

Φάρμακα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση χορηγούνται στα παιδιά, επισημαίνουν επιστήμονες

Φάρμακα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση χορηγούνται στα παιδιά, επισημαίνουν επιστήμονες

18:25 18/5/2026

Conect4Children-Stichting (c4c-S)

Πενταετής φυλάκιση σε 55χρονο για το θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφ. Γεωργικής Σχολής

Πενταετής φυλάκιση σε 55χρονο για το θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφ. Γεωργικής Σχολής

18:23 18/5/2026

με θύμα 29χρονο μοτοσικλετιστή

Καλαμαριά: Μετρό τέλος Ιουλίου - Συρμός κάθε 90 δευτερόλεπτα!

Καλαμαριά: Μετρό τέλος Ιουλίου - Συρμός κάθε 90 δευτερόλεπτα!

18:00 18/5/2026

Το χρονοδιάγραμμα της επέκτασης του Μετρό

Καλαμαριά: Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες για τη Γενοκτονία των Ποντίων!

Καλαμαριά: Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες για τη Γενοκτονία των Ποντίων!

16:59 18/5/2026

Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Συνέλαβαν υπεύθυνους καταστημάτων για ηχορύπανση

Καλαμαριά: Συνέλαβαν υπεύθυνους καταστημάτων για ηχορύπανση

11:01 18/5/2026

συνέλαβαν συνολικά έξι (6) άτομα

Κλασικά Έπιπλα