Σχέδιο για στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου

12/5/2020 11:30    οικονομικό επιτελείο
Σχέδιο στοχευμένης μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι σε θέση να αποδείξουν ότι πλήττονται καίρια από την ύφεση που προκαλεί ο κορωνοϊός, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής, από το επίπεδο του 100% που είναι σήμερα, είναι ένα από τα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να αποκλείει από τώρα τη λύση της οριζόντιας μείωσης για το σύνολο των εταιρειών, λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Στον φετινό προϋπολογισμό έχει αναγραφεί πρόβλεψη για είσπραξη 2 δισ. ευρώ από την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων. Η απόδοσή της έχει ήδη μειωθεί σε σχέση με πέρυσι λόγω της αναπροσαρμογής του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 24%. Ωστόσο, και πάλι, η οριζόντια μείωση θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν έσοδα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ακόμη και αν ληφθεί άμεσα η απόφαση για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, η υλοποίηση του μέτρου δεν θα γίνει «εδώ και τώρα». Το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ώστε να υπάρχει η τελική εικόνα για την πορεία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μέσα στο 2019. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς από τα κέρδη του 2019 (σε ετήσια βάση οι επιχειρήσεις δηλώνουν κέρδη της τάξεως των 14 δισ. ευρώ) προκύπτει και η βάση υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, αν και η παράταση είναι πολύ πιθανή. Με την έκδοση των εκκαθαριστικών, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου 100% επί των κερδών του 2019. Στη συνέχεια, σχεδιάζεται να γίνει ανάλυση των δηλώσεων ΦΠΑ που θα έχουν υποβληθεί εν τω μεταξύ (μέχρι τέλος Ιουλίου υποβάλλονται οι δηλώσεις για το β΄ τρίμηνο από τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία και οι δηλώσεις με τις συναλλαγές του Ιουνίου από τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία), προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση για το ποιες επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο, τουλάχιστον σε επίπεδο εσόδων. Ανάλογα με τα ευρήματα αυτής της έρευνας, θα προκύψει και η τελική συνταγή για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου.

Ουσιαστικά, το σχέδιο είναι να ακολουθηθεί η περυσινή λύση. Δηλαδή, να γίνει δεύτερη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων το φθινόπωρο. Οσες επιχειρήσεις έχουν προλάβει να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί θα λαμβάνουν πίσω τα χρήματα μέσω Taxis. Αντίθετα, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να οφείλουν, θα γίνεται με συμψηφισμό του διορθωτικού ποσού με τις τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Η απόφαση για τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου έχει και έντονο «δημοσιονομικό χρώμα». Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή του 100%, τότε ουσιαστικά μεταφέρει μια δημοσιονομική «βόμβα» στον προϋπολογισμό του 2021. Και αυτό, διότι όλες οι κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά το 2019, που το 2020 θα έχουν σημαντική υποχώρηση κερδών ή ακόμη και ζημίες, του χρόνου θα δικαιούνται σημαντικές επιστροφές φόρου. Αντίθετα, αν μειωθεί από φέτος ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, το βάρος μεταφέρεται στον φετινό προϋπολογισμό με αντίστοιχη «ελάφρυνση» του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Επίσης, η μείωση της προκαταβολής φόρου θεωρείται και «αμυντικό μέτρο» απέναντι στο ενδεχόμενο κατακόρυφης αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, καθώς είναι αμφίβολο ποιες από τις επιχειρήσεις που θα κληθούν να προπληρώσουν τον φόρο για την επόμενη χρονιά (ο οποίος μάλιστα είναι πολύ πιθανό να μην τους αναλογεί) θα ανταποκριθούν στην υποχρέωση ή αν απλώς θα μετακυλίσουν το βάρος μέσω ρύθμισης.


kathimerini

Επόμενο Προηγούμενο
 
Social Media - Thessaloniki
Αγία Σοφία: Προσευχή πέντε φορές την ημέρα σχεδιάζουν οι Τούρκοι

Αγία Σοφία: Προσευχή πέντε φορές την ημέρα σχεδιάζουν οι Τούρκοι

23:03 12/7/2020

Λεπτομέρειες

Μανούσος Μανουσάκης: Μετά το

Μανούσος Μανουσάκης: Μετά το "Κόκκινο Ποτάμι" έρχεται σειρά για το 1821

23:01 12/7/2020

Τι αποκάλυψε για το φινάλε

Κορονοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων παγκοσμίως

22:59 12/7/2020

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ

Πώς περιποιούμαστε το δέρμα μας σωστά μετά την ηλιοθεραπεία

Πώς περιποιούμαστε το δέρμα μας σωστά μετά την ηλιοθεραπεία

22:25 12/7/2020

Προτάσεις και μικρά μυστικά

Novartis - Δίωξη Τουλουπάκη παραγγέλνει ο ένας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Novartis - Δίωξη Τουλουπάκη παραγγέλνει ο ένας εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

22:19 12/7/2020

της επικεφαλής της Εισαγγελέως Διαφθοράς

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα 13/7 - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα 13/7 - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

22:09 12/7/2020

Χάρτης

Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα - 5 στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα - 5 στη Θεσσαλονίκη

22:05 12/7/2020

ΕΟΔΥ

Θεσσαλονίκη: 50χρονος αυτοκτόνησε στο σπίτι του

Θεσσαλονίκη: 50χρονος αυτοκτόνησε στο σπίτι του

19:31 12/7/2020

με καραμπίνα

Αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

Αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

18:05 12/7/2020

ΕΟΔΥ

Αγία Σοφία- Πάπας Φραγκίσκος: Νιώθω μεγάλο πόνο

Αγία Σοφία- Πάπας Φραγκίσκος: Νιώθω μεγάλο πόνο

18:03 12/7/2020

στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Κλασικά Έπιπλα