Ταχιάος από Καλαμαριά: Ξεκινούν βραδινά δοκιμαστικά δρομολόγια του μετρό

6/8/2026 22:17    αυτό που ονομάζουμε “ trial run”
Ξεκινούν, σε πρώτη φάση αποκλειστικά κατά τις νυχτερινές ώρες, τα δοκιμαστικά δρομολόγια της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά με στόχο να επεκταθούν τις προσεχείς ημέρες σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του και, εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του μήνα η επέκταση θα δοθεί σε εμπορική λειτουργία.

Στους πέντε σταθμούς της επέκτασης του μετρό -Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, και Μίκρα- πραγματοποίησε αυτοψία, χθες και σήμερα το πρωί, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, ενόψει της παράδοσης του έργου.

Ο κ. Ταχιάος συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις με υπηρεσιακά στελέχη της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., εκπροσώπους των εταιρειών που συμπράττουν στην κατασκευή του έργου μέσω των διαφορετικών συμβάσεων, καθώς και της εταιρείας λειτουργίας THEMA, κατά τις οποίες εξετάστηκε η πρόοδος των απαιτούμενων ενεργειών για την ολοκλήρωση των πιστοποιήσεων και την προετοιμασία της εμπορικής λειτουργίας της νέας γραμμής.

«Ξεκινούν, σε πρώτη φάση αποκλειστικά κατά τις νυχτερινές ώρες, τα δοκιμαστικά δρομολόγια, αυτό που ονομάζουμε “ trial run”, της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά. Ο λόγος για τον οποίο τα δρομολόγια αυτά περιορίζονται αρχικά στη διάρκεια της νύχτας είναι ότι δεν θα θέλαμε τυχόν επιδράσεις από την ένταξη των νέων συρμών στο δίκτυο να διαταράξουν τη λειτουργία της βασικής γραμμής», δήλωσε ο υφυπουργός μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων, προσθέτοντας ότι με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα των δοκιμών, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η επέκταση του «trial run» και κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε όλη δηλαδή τη διάρκεια λειτουργίας του δικτύου.

«Οι πρώτες ενδείξεις από τις δοκιμές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Πολύ σύντομα τα δοκιμαστικά δρομολόγια θα επεκταθούν σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Μετρό και, εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του μήνα η επέκταση θα δοθεί σε εμπορική λειτουργία», επισήμανε ο κ. Ταχιάος.

«Η έναρξη του trial run σηματοδοτεί την αρχή του τέλους ενός σύνθετου έργου, καθώς η παράδοση σε εμπορική λειτουργία της επέκτασης προς Καλαμαριά δεν αποτελεί μία απλή γραμμική προέκταση της υφιστάμενης γραμμής, αλλά την προσθήκη ενός νέου κλάδου. Στο υφιστάμενο δίκτυο, θα ενταχθούν συνολικά 33 συρμοί, από τους 18 που εξυπηρετούν μέχρι σήμερα, οι οποίοι μετά τον σταθμό «25ης Μαρτίου» θα κατευθύνονται είτε προς τη Μίκρα είτε προς τη Νέα Ελβετία, με αναλογία δρομολογίων 2:1, ενώ στην επιστροφή προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό θα ακολουθούν την αντίστροφη πορεία. Κατά τη διάρκεια του trial run επαληθεύεται η ασφαλής λειτουργία του συνόλου του δικτύου, η συνεργασία όλων των υποσυστημάτων υπό το ίδιο Κέντρο Ελέγχου και η διαλειτουργικότητα εξοπλισμού που προέρχεται από τις έξι διαφορετικές συμβάσεις κατασκευής», διευκρίνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο υφυπουργός.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

17:39 8/8/2026

στο πλαίσιο της περιοδείας «Όσο Θα Γυρίζει Η Γη»

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

16:05 8/8/2026

Υπογραφές κατοίκων για να παραμείνει χώρος πρασίνου

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

14:43 8/8/2026

τον συνέλαβαν

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Κίνδυνος πυρκαγιάς - Αναβάλλονται ιερές ακολουθίες

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Κίνδυνος πυρκαγιάς - Αναβάλλονται ιερές ακολουθίες

14:32 8/8/2026

Έκτακτη τροποποίηση προγράμματος...

Καλαμαριά - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για πανηγύρι Σωτήρος: Ευχαριστούμε εργαζόμενους και εθελοντές

Καλαμαριά - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για πανηγύρι Σωτήρος: Ευχαριστούμε εργαζόμενους και εθελοντές

13:55 8/8/2026

Ο Αντιδήμαρχος κος Αθανάσιος Γιαννακός

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 37χρονου τράκαρε με κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 37χρονου τράκαρε με κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε

13:33 8/8/2026

στο πλαίσιο διερεύνησης τροχαίου

Τραγικό - Μητέρα και γιος σκοτώθηκαν σε τροχαίο

Τραγικό - Μητέρα και γιος σκοτώθηκαν σε τροχαίο

16:34 7/8/2026

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή

Κλασικά Έπιπλα