IRIS : Διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέχρι τέλος του έτους

17/6/2025 11:05    Τον διπλασιασμό των ορίων συναλλαγών με IRIS
Τον διπλασιασμό των ορίων συναλλαγών με  IRIS προανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα του 9ου συνεδρίου 360 Payments της ΔΙΑΣ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός,  με συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της ΔΙΑΣ, διπλασιάζονται ως το τέλος του έτους τα δύο διακριτά όρια μεταφορών πίστωσης  ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα  (P2P) και προς πληρωμή ελεύθερων επαγγελματικών και ατομικών επιχειρήσεων (P2Β). 

«Πιστεύουμε βαθιά στο συγκεκριμένο project, το ενισχύουμε και το στηρίζουμε ακόμη περαιτέρω» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης. Και διευκρίνισε: «Μέχρι τέλος του έτους τα όρια διπλασιάζονται σε 1.000 ευρώ για P2P συναλλαγές και 1.000 ευρώ για P2B συναλλαγές. Με ένα μηνιαίο αθροιστικό όριο, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, για μεταφορές μεταξύ φυσικών προσώπων. Για τις εμπορικές συναλλαγές διατηρείται το καθεστώς χωρίς όρια». 

Ο Υπουργός χαρακτήρισε το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS της ΔΙΑΣ «εθνικό πρωταθλητή» και υπενθύμισε ότι οι συναλλαγές ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα είναι δωρεάν και οι συναλλαγές προς τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με πολύ μικρή χρέωση.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως από 1η Νοεμβρίου καθίσταται υποχρεωτική η ενσωμάτωση του IRIS Payments στα POS μέσω της χρήσης QR Code, ενώ στο νέο Τελωνειακό Κώδικα «πρόκειται να υπάρχει και ένα πλαίσιο συνεπειών για όσους δεν θα υλοποιήσουν το IRIS στα POS, αυτονόητα ακριβώς επειδή όταν λέμε ότι κάτι θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, θα πρέπει να ισχύσει καθολικά».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε, επίσης, ότι σύντομα το ελληνικό σύστημα πληρωμών IRIS θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Eurοpa Project. «Μια πρωτοβουλία 10 χωρών που εντάσσουν τα δικά τους IRIS και τις δικές τους εθνικές πλατφόρμες σε μια ενιαία πλατφόρμα και με την προσθήκη των Ελλήνων χρηστών, όπου θα περάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες, θα πάει περίπου στα 105 εκατομμύρια χρήστες», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης στην ανάγκη κυριαρχίας της Ευρώπης στον χώρο των πληρωμών και μίλησε για το ψηφιακό ευρώ, «ένα από τα θέματα που μας απασχολούν ειδικά αυτή την περίοδο, μαζί με το διεθνές εμπόριο και τους δασμούς».

Σχετικά με τη διείσδυση του IRIS στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, ο Υπουργός τόνισε πως «το IRIS Payments είναι πάρα πολύ απλό στη χρήση του. Είναι πολύ εύκολο να τον ενεργοποιήσεις και να το χρησιμοποιήσεις. Χρειάζεσαι μόνο τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη. Έχει υψηλό βαθμό χρήσης καθώς έχει ήδη 3,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες (P2P) ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 εκατ. χρήστες το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, στο IRIS είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 565.000 εγγεγραμμένοι επαγγελματίες (P2Β). Η μεταφορά γίνεται άμεσα και δωρεάν μεταξύ φυσικών προσώπων, ενώ υπάρχουν μικρές χρεώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες όταν αυτοί δέχονται πληρωμές. Είναι επίσης εξαιρετικά ασφαλές, αφού οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο ασφαλές περιβάλλον του Mobile banking των τραπεζών και με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφιάλτης στη Γαλλία: 1.428 νεκροί σε 24 ώρες!

Εφιάλτης στη Γαλλία: 1.428 νεκροί σε 24 ώρες!

21:44 15/4/2020

Στο έλεος του κορονοϊού

Κορονοϊός: Άλλη μια γυναίκα έχασε τη ζωή της - Στο ΑΧΕΠΑ

Κορονοϊός: Άλλη μια γυναίκα έχασε τη ζωή της - Στο ΑΧΕΠΑ

21:27 15/4/2020

103 οι νεκροί

Κορονοϊός: Αστυνομικοί με πολιτικά θα ελέγχουν τις εκκλησίες! (βιντεο)

Κορονοϊός: Αστυνομικοί με πολιτικά θα ελέγχουν τις εκκλησίες! (βιντεο)

21:19 15/4/2020

από Μ. Πέμπτη

Σάρωσαν και μετά εξαφανίστηκαν: 5 Έλληνες ηθοποιοί που άνοιξε η γη και τους κατάπιε (Pics)

Σάρωσαν και μετά εξαφανίστηκαν: 5 Έλληνες ηθοποιοί που άνοιξε η γη και τους κατάπιε (Pics)

20:42 15/4/2020

Μια μεγάλη επιτυχία και τέλος..

Κορονοϊός - Βρετανία: 761 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Κορονοϊός - Βρετανία: 761 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

20:37 15/4/2020

Μικρή μείωση

Αποκαλυπτική έρευνα: Ο κορονοϊός μεταδίδεται πριν εκδηλωθούν συμπτώματα

Αποκαλυπτική έρευνα: Ο κορονοϊός μεταδίδεται πριν εκδηλωθούν συμπτώματα

20:14 15/4/2020

Κινέζοι επιστήμονες

Αλλάζει ο αθλητικός εξοπλισμός σε 36 σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Αλλάζει ο αθλητικός εξοπλισμός σε 36 σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης

20:13 15/4/2020

τι θα αλλάξει

Κορονοϊός-Ιταλία: 578 νεκροί στην Ιταλία σε μια ημέρα

Κορονοϊός-Ιταλία: 578 νεκροί στην Ιταλία σε μια ημέρα

20:09 15/4/2020

21.645 συνολικά

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 58χρονος με τα 100 κιλα χασίς στα διόδια

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 58χρονος με τα 100 κιλα χασίς στα διόδια

20:01 15/4/2020

συνελήφθη την Κυριακή

Νέο παράνομο εργαστήριο αντισηπτικών εντόπισε το ΣΔΟΕ (βίντεο)

Νέο παράνομο εργαστήριο αντισηπτικών εντόπισε το ΣΔΟΕ (βίντεο)

19:56 15/4/2020

Κατασχέθηκαν χιλιάδες φιάλες

Κλασικά Έπιπλα