Η Γερμανία μειώνει τον φόρο στα καύσιμα για να προστατεύσει τους καταναλωτές

13/4/2026 18:47    από την εκτόξευση των τιμών
Τη μείωση του φόρου των καυσίμων – αρχικά για δύο μήνες – ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, ως μέτρο ελάφρυνσης των καταναλωτών από την εκτόξευση των τιμών που προκάλεσε η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε σήμερα (13.4.2026) ότι ο φόρος στα πετρελαιοειδή μειώνεται κατά 17 σεντς/λίτρο, σε πρώτη φάση για διάστημα δύο μηνών, με την ελπίδα ότι η βιομηχανία καυσίμων θα μετακυλίσει αυτές τις περικοπές απευθείας στους καταναλωτές. Για συνολική ελάφρυνση ύψους 1,6 δισ. ευρώ έκανε λόγο από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Μπέρμπελ Μπας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε ακόμη να επιτρέψει στους εργοδότες να καταβάλουν στους εργαζόμενους αφορολόγητο και χωρίς εισφορές «μπόνους ελάφρυνσης» ύψους 1.000 ευρώ για το 2026 και, προκειμένου να αντισταθμιστεί το έλλειμμα φορολογικών εσόδων που θα προκύψει, θα αυξηθεί ήδη από φέτος ο φόρος στον καπνό.

Οι σημερινές ανακοινώσεις ήλθαν έπειτα από διαβουλεύσεις ημερών και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ειδικά μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ (SPD) και της υπουργού Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε (CDU). Ο καγκελάριος από την πλευρά του ζήτησε αυτοσυγκράτηση και επαίνεσε τελικά τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες στην κυβερνητική επιτροπή, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε την υπόθεση ότι η κυβέρνηση βγαίνει λαβωμένη από αυτές τις διαβουλεύσεις και τόνισε ότι στόχος του είναι η αποκατάσταση της πεποίθησης των πολιτών ότι το κράτος είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ερωτώμενος μάλιστα εάν η Ράιχε συμμετείχε στις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν, ο Μερτς διευκρίνισε ότι αυτό που τον ενόχλησε ήταν όχι η διαφωνία, αλλά η δημόσια αντιπαράθεση των υπουργών. «Για αυτό και ζήτησα να σταματήσει», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος επίσης στις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Πακιστάν. «Δεν είχα από την αρχή την εντύπωση ότι ήταν πραγματικά καλά προετοιμασμένες. Τώρα θα έχουμε μια πιο μακρά διαδικασία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι συνομιλεί με την αμερικανική κυβέρνηση, με τους εταίρους και με το Ισραήλ. «Οι δυνατότητες της Γερμανίας είναι περιορισμένες, αλλά είναι υπαρκτές. Θα κάνουμε το παν για να συνεισφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.


newsit

Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Πως θα λειτουργήσει το παρεκκλήσι Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παλατάκι

Καλαμαριά: Πως θα λειτουργήσει το παρεκκλήσι Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παλατάκι

20:35 19/5/2026

εν όψει της πανηγύρεώς των Αγίων

Καλαμαριά: Τρία άτομα μάζεψαν 40 σακούλες σκουπίδια - Πόρτες και στρώματα (φωτο)

Καλαμαριά: Τρία άτομα μάζεψαν 40 σακούλες σκουπίδια - Πόρτες και στρώματα (φωτο)

18:42 19/5/2026

οι The Cleaningans ξαναχτύπησαν

Καλαμαριά: Ερωτήματα για τις δηλώσεις Βασιλείου για τη μαρίνα Αρετσούς - Τί σχεδιάζεται ερήμην μας;

Καλαμαριά: Ερωτήματα για τις δηλώσεις Βασιλείου για τη μαρίνα Αρετσούς - Τί σχεδιάζεται ερήμην μας;

18:13 19/5/2026

εκπρόσωπος του Υπερταμείου

Καλαμαριά: Τόνοι τα φύκια στην παραλία - Τα καθαρίζουμε και γεμίζουν πάλι λέει η δήμαρχος

Καλαμαριά: Τόνοι τα φύκια στην παραλία - Τα καθαρίζουμε και γεμίζουν πάλι λέει η δήμαρχος

17:59 19/5/2026

διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η εικόνα

Καλαμαριά: Με λαμπρότητα και γλέντι εορτάστηκε η Παναγία η Πορταΐτισσα (φωτο)

Καλαμαριά: Με λαμπρότητα και γλέντι εορτάστηκε η Παναγία η Πορταΐτισσα (φωτο)

17:46 19/5/2026

στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Νέας Κρήνης

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Φίλιππο Γράψα με ελεύθερη είσοδο!

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Φίλιππο Γράψα με ελεύθερη είσοδο!

17:35 19/5/2026

ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους στιχουργούς

Καλαμαριά: 5 ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιους αφορά

Καλαμαριά: 5 ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιους αφορά

16:13 19/5/2026

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Ύδρευσης

Κλασικά Έπιπλα