Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς

10/9/2019 16:29    Μητσοτάκης: Δικαιώνει την επιλογή μας
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου



Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, για τον οποίο η Πρόεδρος τόνισε ότι «ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του πραγματικό πιστό του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», αναλαμβάνει Αντιπρόεδρος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Όπως εξήγησε η ίδια ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι κατά βάση υπεύθυνος μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση του θέματος της μετανάστευσης και του προσφυγικού. Μια από τις αρμοδιότητές του θα είναι η επένδυση στις χώρες προέλευσης, αλλά και ο προσδιορισμός πολιτικών για την προσέγγιση εξειδικευμένων εργαζομένων.

Η Επίτροπος της Κύπρου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Υγείας. Η ίδια η πρόεδρος κατά την ανακοίνωση δήλωσε ότι η Στέλλα Κυριακίδου, είναι ψυχίατρος με χρόνια εμπειρίας και ως εκ τούτου τοποθετήθηκε στις συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Κατά την νέα οργανωτική δομή θα υπάρχουν Επίτροποι, Αντιπρόεδροι και Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι με διπλό ρόλο. Αναλυτικά, θα εκτελούν χρέη Επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Κάτω Χώρες) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.

Η εκλεγείσα Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Η συμφωνία αυτή πηγάζει από τη δέσμευσή μας να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Υπαγορεύεται επίσης από μια μακροπρόθεσμη οικονομική επιταγή: όσοι ενεργούν πρώτοι και ταχύτερα, θα είναι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες από την οικολογική μετάβαση. Επιθυμώ η Ευρώπη να είναι πρωτοπόρος. Επιθυμώ η Ευρώπη να εξάγει εμπειρογνωμοσύνη, τεχνολογίες και ορθές πρακτικές.»

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Η εκλεγείσα Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση έχει τεράστιες συνέπειες στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Σε ορισμένους τομείς, όπως είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες για καταναλωτές, η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες, ενώ σε άλλους, όπως στις επιχειρηματικές δραστηριότητες για επιχειρήσεις, είμαστε πρωτοπόροι. Πρέπει να ετοιμάσουμε την ενιαία αγορά μας για την ψηφιακή εποχή, να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να εργαστούμε σκληρά για την τεχνολογική μας κυριαρχία.»

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΒάλντιςΝτομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Οι άλλοι πέντε αντιπρόεδροι είναι:

ο κ. ΓιοζέπΜπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος ΥΕ/ΑΕ, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο·

η κ. ΒιέραΓιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και διαφάνεια·

ο κ. ΜαργαρίτηςΣχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής·

ο κ. ΜάροςΣέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις·

η κ. ΝτούμπραβκαΣούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία.

Η κ. ΝτούμπραβκαΣούιτσα θα ηγείται επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής, των εργασιών σχετικά με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Τέλος η επόμενη Πρόεδρος, ευχαρίστησε στον νυν Πρόεδρο Γιούνκερ για την υποστήριξή του τις τελευταίες εβδομάδες, από τον οποίον όπως είπε έμαθε πολλά.

Η πρώτη δήλωση του Μαργαρίτη Σχοινά στο Twitter

«Είμαι πανευτυχής για τη θέση του αντιπροέδρου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Από την καλύτερη προστασία των πολιτών και των συνόρων μας έως τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου και την επένδυση στις δεξιότητες των Ευρωπαίων και την εξασφάλιση ενός πιο φωτεινού μέλλοντος για τους νέους μας, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο την επόμενη πενταετία για να προστατεύσουμε αλλά και να ενδυναμώσουμε τους Ευρωπαίους", γράφει ο Επίτροπος στο λογαριασμό του στο Twitter.

Οι υπόλοιποι προτεινόμενοι επίτροποι είναι οι εξής:

Ο ΓιοχάνεςΧαν (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην Πρόεδρο κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επί μακρόν μέλος της Επιτροπής, γνωρίζει τη σημασία που έχει η οικοδόμηση μιας σύγχρονης διοίκησης.

Ο ΝτιντιέΡέιντερς (Βέλγιο), ο οποίος έχει σπουδάσει Νομικά και διαθέτει πλούσια υπουργική εμπειρία από τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και Άμυνας. Στη νέα Επιτροπή θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).

Η ΜαρίαΓκαμπριέλ (Βουλγαρία) είναι μέλος της εξερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εργάστηκε με αφοσίωση και δυναμισμό για το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο και τώρα θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).

Η ΣτέλλαΚυριακίδου (Κύπρος) είναι κλινική ψυχολόγος με πολυετή εμπειρία στον τομέα των κοινωνικών υποθέσεων, της υγείας και της πρόληψης του καρκίνου. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».

Η ΚάντριΣίμσον (Εσθονία), επί μακρόν μέλος του εσθονικού κοινοβουλίου, έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών. Θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια».

Η ΓιούταΟυρπιλάινεν (Φινλανδία) έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και υπήρξε επί μακρόν μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του φινλανδικού κοινοβουλίου· έχει επίσης εργαστεί και ως ειδική απεσταλμένη στην Αιθιοπία. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».

Η ΣιλβίΓκουλάρ (Γαλλία), πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πεπεισμένη και ασυμβίβαστη Ευρωπαΐστρια. Από τη θέση της επιτρόπου αρμόδιας για θέματα εσωτερικής αγοράς θα κατευθύνει τις εργασίες μας σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.

Ο  ΛάσλοΤρότσανι (Ουγγαρία) είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας. Θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.

Ο ΦιλΧόγκαν (Ιρλανδία), μέλος της εξερχόμενης Επιτροπής, θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου στη νέα Επιτροπή χαρη στην εμπειρία του στα γεωργικά θέματα.

Ο ΠάολοΤζεντιλόνι (Ιταλία), πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας, θα αξιοποιήσει τη μακρά εμπειρία του στο χαρτοφυλάκιο «Οικονομία».

Ο ΒιργκίνιουςΣινκεβίτσιους (Λιθουανία), Λιθουανός υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας, θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί».

Ο ΝίκολαςΣμιτ (Λουξεμβούργο), έχοντας υπηρετήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διατελέσει υπουργός Απασχόλησης και Εργασίας του Λουξεμβούργου, θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.

Η ΕλέναΝτάλι (Μάλτα) έχει αφιερώσει τον πολιτικό της βίο σε θέματα ισότητας, καθώς διετέλεσε υπουργός Κοινωνικού Διαλόγου, Καταναλωτικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ελευθεριών και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας. Θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».

Ο ΓιάνουςΒοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) υπήρξε επί μακρόν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της επιτροπής Γεωργίας και είναι εν ενεργεία μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».

Η ΕλίζαΦερέιρα (Πορτογαλία) είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας. Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πολλά έτη καθώς και από τη θέση της υπουργού στον τομέα του σχεδιασμού αλλά και του περιβάλλοντος στην Πορτογαλία. Θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».

Η ΡοβάναΠλουμπ (Ρουμανία) είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών) και έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, Παιδείας και Μεταφορών. Θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».

Ο ΓιάνεζΛέναρτσιτς (Σλοβενία) είναι Σλοβένος διπλωμάτης. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επί σειρά ετών έχει εργαστεί στενά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».

Η ΊλβαΓιόχανσον (Σουηδία) έχει διατελέσει υπουργός Απασχόλησης, αλλά και υπουργός αρμόδια για θέματα σχολείων, υπουργός υγείας και φροντίδας των ηλικιωμένων, καθώς και μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου. Αποτελεί επίσης εξόχως έγκριτη εμπειρογνώμονα σε θέματα απασχόλησης, ένταξης, υγείας και πρόνοιας. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».

Μητσοτάκης για Σχοινά: Δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης

Το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε πως «η ανάθεση στον άξιο και έμπειρο Μαργαρίτη Σχοινά της αντιπροεδρίας της Κομισιόν για την Ασφάλεια, τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα αποτελεί ξεχωριστή τιμή. Ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ίδιο, αλλά και την Ελλάδα. Που αποδεικνύει ότι η χώρα αναβαθμίζεται, πια, σε παράγοντα ισχύος και ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή σκηνή. Και ότι η πατρίδα μας αλλάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της Ένωσης. Διαθέτοντας κύρος και στελέχη για σημαντικά χαρτοφυλάκια».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «η προστασία των συνόρων, η συλλογική ασφάλεια και οι ευκαιρίες κινητικότητας στην απασχόληση, στην παιδεία και στον πολιτισμό αποτελούν κεντρικές προκλήσεις. Ιδιαίτερα στον πρώτο τομέα, η Ελλάδα ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης υπολογίζει πολύ στον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Το μεταναστευτικό, άλλωστε, είναι κρίσιμο και για την Ένωση και για την Ελλάδα!».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος Ursula von der Leyen (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν).

Πρόκειται για μία ισχυρή ομάδα, που συνθέτει διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις και γεωγραφικές αναφορές. Κι ας μη ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη Επιτροπή που θα έχει γυναίκα στην κορυφή της... Θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι την πρόεδρο και τους νέους επιτρόπους. Και, βέβαια, τον αντιπρόεδρο Σχοινά, που δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του από την κυβέρνησή μας. Η Ελλάδα -και εγώ προσωπικά- προσβλέπουμε σε μία παραγωγική συνεργασία. Για το κοινό μας καλό, για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».



real

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Sold out η φετινή Agrotica με πάνω από 1.800 εκθέτες και 1.500 δωρεάν θέσεις πάρκινγκ

Sold out η φετινή Agrotica με πάνω από 1.800 εκθέτες και 1.500 δωρεάν θέσεις πάρκινγκ

14:58 31/1/2024

30η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων

«Γινόμαστε ένα για τον Άλκη»

«Γινόμαστε ένα για τον Άλκη»

14:51 31/1/2024

Το μήνυμα ΟΑΣΘ για τη μαύρη επέτειο

Άλλος άνθρωπος: Η απόλυτη ανατροπή στην υπόθεση Πολυχρονόπουλου

Άλλος άνθρωπος: Η απόλυτη ανατροπή στην υπόθεση Πολυχρονόπουλου

14:08 31/1/2024

Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών.

Ο Δημιουργικός Κόσμος των Βιβλιοθηκών τον Φεβρουάριο!

Ο Δημιουργικός Κόσμος των Βιβλιοθηκών τον Φεβρουάριο!

12:23 31/1/2024

Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα των παιδικών βιβλιοθηκών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:14 31/1/2024

Τετάρτη 31/01 και Πέμπτη 01/02

Τα μελισσάκια της Γωνιάς Επιστημών «Γεωργία Καραγιάννη» στα νηπιαγωγεία της Καλαμαριάς

Τα μελισσάκια της Γωνιάς Επιστημών «Γεωργία Καραγιάννη» στα νηπιαγωγεία της Καλαμαριάς

12:14 31/1/2024

Μετά το επιτυχημένο ταξίδι τους στα Νηπιαγωγεία της Καλαμαριάς την άνοιξη του 2022

Δεν είναι απλός πονόλαιμος, μην το αγνοείς: Το σύμπτωμα που «φωνάζει» ότι κόλλησε κάποιος στρεπτόκκοκο

Δεν είναι απλός πονόλαιμος, μην το αγνοείς: Το σύμπτωμα που «φωνάζει» ότι κόλλησε κάποιος στρεπτόκκοκο

19:28 30/1/2024

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τίναξε την μπάνκα: Το τρελό ποσό που παίρνει ο πιο ακριβοπληρωμένος διάσημος στο φετινό Survivor

Τίναξε την μπάνκα: Το τρελό ποσό που παίρνει ο πιο ακριβοπληρωμένος διάσημος στο φετινό Survivor

13:19 30/1/2024

Πόσα παίρνει, λέει;;;

Το GNTM επιστρέφει: Το πρόσωπο-έκλπληξη που θέλει το Star δίπλα στην Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Το GNTM επιστρέφει: Το πρόσωπο-έκλπληξη που θέλει το Star δίπλα στην Ηλιάνα Παπαγεωργίου

18:10 29/1/2024

Παρουσιάστρια που έχουμε χρόνια να δούμε τηλεοπτικά

Άσχημα μαντάτα για τις ελληνικές σειρές...

Άσχημα μαντάτα για τις ελληνικές σειρές...

14:32 29/1/2024

Πώς το ΕΚΟΜΕ έφτασε να χρωστάει 56 εκατ. ευρώ στα κανάλια.

Κλασικά Έπιπλα