Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προειδοποίηση για κακόβουλο λογισμικό μέσω mail

23/10/2020 16:27    «Δούρειος Ιππος»
Συνημμένο κακόβουλο αρχείο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία «Δούρειος Ιππος», αποστέλλεται σε πολίτες μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), η οποία εφιστά την προσοχή τους.

Το θύμα λαμβάνει μήνυμα από άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο το εμφανιζόμενο όνομα αποστολέα είναι υπαρκτό και ανήκει στη λίστα επαφών του, το περιεχόμενο του μηνύματος αποτελεί απόσπασμα προηγούμενης συνομιλίας μεταξύ του εμφανιζόμενου αποστολέα και άλλης επαφής (ή και του ίδιου του θύματος), ενώ εχει επισυναφθεί αρχείο (συνήθως τύπου word), το οποίο εμπεριέχει κακόβουλο εκτελέσιμο κώδικα.

Αυτό το είδος του κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για να ανοίξουν «κερκόπορτες» σε ένα σύστημα με σκοπό ο επιτιθέμενος να αποκτήσει τον έλεγχο της προσβληθείσας συσκευής, για να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα του χρήστη και για να κατεβάσει και να εκτελέσει άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Η ΔΔΗΕ συνιστά στους χρήστες του διαδικτύου τα εξής:

- Να παρατηρούν τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιδιαίτερα τις διαφορές στο εμφανιζόμενο όνομα και το email του αποστολέα.

- Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να τα διατηρούν εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.

- Στις περιπτώσεις που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά τα μηνύματα, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

- Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία έκδοσή τους, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

- Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματός τους.

- Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.

- Να φροντίζουν για την προστασία και των φορητών συσκευών τους (tablet και έξυπνα κινητά τηλέφωνα).

Περισσότερες οδηγίες και συμβουλές ΕΔΩ





Επόμενο Προηγούμενο
 

Θερίζει ο ιός Δυτικού Νείλου: Στους 15 οι νεκροί!

Θερίζει ο ιός Δυτικού Νείλου: Στους 15 οι νεκροί!

16:00 6/9/2019

Δύο νεκροί την τελευταία εβδομάδα

Η Καλαμαριά στέλνει αθλητές στην Ιταλία για το A.NI.M.US.

Η Καλαμαριά στέλνει αθλητές στην Ιταλία για το A.NI.M.US.

14:52 6/9/2019

Αγκόνα

Θεσσαλονίκη: 13 άτομα συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο

Θεσσαλονίκη: 13 άτομα συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο

14:32 6/9/2019

στοχευμένοι έλεγχοι

Θεσσαλονίκη: Εξαφάνιση 23χρονης - Μπορείς να βοηθήσεις;

Θεσσαλονίκη: Εξαφάνιση 23χρονης - Μπορείς να βοηθήσεις;

14:22 6/9/2019

Εθνική Γραμμή SOS 1065

Καλαμαριά: ΜΗΝ ρίχνετε ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους

Καλαμαριά: ΜΗΝ ρίχνετε ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους

14:16 6/9/2019

Νέα βλάβη στο ΚΔΑΥ Θέρμης

Καλαμαριά: Άλλαξαν οι αριθμοί τηλεφώνων του δημοτικού κολυμβητηρίου

Καλαμαριά: Άλλαξαν οι αριθμοί τηλεφώνων του δημοτικού κολυμβητηρίου

14:06 6/9/2019

δείτε τους νέους αριθμούς

ΠΟΕ ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ επισκέφτηκαν τον δήμο Καλαμαριάς

ΠΟΕ ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ επισκέφτηκαν τον δήμο Καλαμαριάς

13:59 6/9/2019

συζητήθηκαν εργασιακά θέματα

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύθνο (φωτογραφίες)

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύθνο (φωτογραφίες)

01:11 6/9/2019

δειτε αναλυτικα

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 120 δόσεις

01:02 6/9/2019

Taxisnet

Ανατροπή αυτοκινήτου στον περιφερειακό προς Καλαμαριά

Ανατροπή αυτοκινήτου στον περιφερειακό προς Καλαμαριά

00:59 6/9/2019

το απόγευμα

Κλασικά Έπιπλα