Σήφης Βαλυράκης: Η μοιραία βόλτα με το φουσκωτό -Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας

25/1/2021 14:09    τι εξετάζουν
Τα αίτια της τραγικού δυστυχήματος που στοίχησε την ζωή στον Σήφη Βαλυράκη αναζητά το Λιμενικό.

Ο πρώην υπουργός βγήκε χθες το μεσημέρι ανοιχτά της Ερέτριας για υποβρύχιο ψάρεμα με ένα μικρό φουσκωτό, σε μια βόλτα που στάθηκε μοιραία για την ζωή του. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αγνοούνταν από το μεσημέρι, με το Λιμενικό να στήνει μία μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να εντοπιστεί, με περιπολικά σκάφη, δύτες, καταδυτικό συνεργείο, εθελοντικές ομάδες, καθώς και ένα ελικόπτερο ΠΝ.

Ο Σήφης Βαλυράκης εντοπίστηκε νεκρός στις 20:30 το βράδυ στην περιοχή Πεζονήσι, απ’ όπου ανασύρθηκε και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας.

Ο Χανιώτης πρώην υπουργός βρέθηκε νεκρός περίπου 10 μέτρα μακριά από την ακτή του Πεζονησίου. Νωρίτερα, το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα».





Πώς συνέβη το μοιραίο δυστύχημα

Η μηχανή του σκάφους λειτουργούσε κανονικά, ενώ πάνω σε αυτό υπήρχαν δύο ψαροτούφεκα.




Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως ο Σήφης Βαλυράκης γλίστρησε από κάποια αιτία και έπεσε στην θάλασσα, ενώ το σκάφος του συνέχισε την πορεία του. Εξετάζεται το αν λιποθύμησε και έπεσε ή γλίστρισε από ατύχημα και έπεσε στη θάλασσα, αν πέφτοντας χτύπησε στην προπέλα του σκάφους και τραυματίστηκε θανάσιμα ή προσπάθησε να κολυμπήσει για να βγει στην απέναντι ακτή.

Περισσότερα στοιχεία για το θάνατο του πρώην υπουργού αναμένεται να προκύψουν από τη νεκροψία νεκροτομή.

Η ενημέρωση του Λιμενικού για τον εντοπισμό της σορού του Σήφη Βαλυράκη

«Ενημερώθηκαν, απογευματινές ώρες, οι Λιμενικές Αρχἐς Χαλκίδας, Ερέτριας και Αλιβερίου για περιστατικό αγνοούμενου 77χρονου ημεδαπού, στη θαλάσσια περιοχή Ερέτριας, ο οποίος είχε αποπλεύσει με μικρό φουσκωτό σκάφος από το λιμένα Ερέτριας.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησαν έρευνες στην εν λόγω περιοχή από δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., επτά (07) Α/Κ σκάφη, ομάδα Μ.Υ.Α. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) ιδιώτες δύτες, ένα (01) ιδιωτικό καταδυτικό συνεργείο, δύο (02) εθελοντικές ομάδες, τρία (03) περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο Π.Ν..

Αρχικά, εντοπίστηκε από Ε/Π-Α/Κ σκάφος το εν λόγω φουσκωτό σκάφος, σε βραχώδη ακτή της νησίδας «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ», ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκε ο 77χρονος από ιδιώτη στην ανατολική ακτή «ΠΕΖΟΝΗΣΙΟΥ» Ερέτριας και ανασύρθηκε, χωρίς τις αισθήσεις του. Ο άνδρας παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προανάκριση διενεργείται από το Β' Λιμενικό Τμήμα Ερέτριας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής».

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Πνεύμα ανήσυχο, άνθρωπος ελευθερόφρων, πάντα παρών στους μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας από τα χρόνια της δικτατορίας και μετά, ο Ιωσήφ (Σήφης) Βαλυράκης είχε γεννηθεί στα Χανιά στις 12 Μαρτίου 1943, στην «καρδιά» της γερμανικής κατοχής…

Γαλουχημένος σε πολιτικό περιβάλλον -πατέρας του ήταν ο παλιός βουλευτής της Ένωσης Κέντρου και διοικητής της «Σιδηράς Πυροβολαρχίας» στο Αλβανικό Μέτωπο, Ιωάννης Βαλυράκης- ο Σ. Βαλυράκης από νωρίς και εκείνος πολιτικοποιήθηκε, στην αρχή ως μέλος της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΔΗΝ), της νεολαιΐστικης οργάνωσης της Ένωσης Κέντρου.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και οργανώθηκε στο ΠΑΚ. Το 1971 όμως, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών. Το επόμενο έτος κατόρθωσε το ακατόρθωτο και δραπέτευσε από τις περιβόητες φυλακές της Κέρκυρας και κατέφυγε στην Αλβανία, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από διεθνείς παρεμβάσεις και εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου ανέλαβε οργανωτικός υπεύθυνος του ΠΑΚ Ελλήνων φοιτητών Ιταλίας.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1974. Από το 1974 έως το 1975, διετέλεσε γραμματέας της Επιτροπής Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων. Το 1975, έγινε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος και το 1981, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ως υφυπουργός Συγκοινωνιών, ενώ αργότερα διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού (Αθλητισμού).

Έχοντας αδιάλειπτη παρουσία στις διεργασίες του Κινήματος, στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο δεύτερο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς επίσης και στο τρίτο Συνέδριο του κόμματος στις 17 Απριλίου 1994.

Στις 4 Απριλίου 1995 ορκίστηκε υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος και το Μάρτιο του 1999, εξελέγη εκ νέου στο 5ο συνέδριο.

Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με την εικαστικό Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, με την οποία απέκτησε δύο γιους.


iefimerida

Επόμενο Προηγούμενο