Η πρωταθλήτρια, Αννέτα Κυρίδου, κατήγγειλε προπονητή

29/1/2021 10:46    Κωπηλασία
Ακόμα μία καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα της κωπηλασίας πραγματοποίησαν αυτή τη φορά η πρόεδρος του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδος, Σεβαστή Ηλέκτρα Λάιλ, η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Αννέτα Κυρίδου και η μητέρα της τελευταίας, Χριστίνα Κουσάρη.

Συγκεκριμένα, η κα Λάιλ καταγγέλει τη μη τήρηση των κανόνων διαφάνειας από πλευράς ΕΚΟΦΝΣ, λόγω μη ανάρτησης στη «Διαύγεια» ισολογισμών, προϋπολογισμών και απολογισμών. Μάλιστα, κάνει λόγο για μεταχρονολογημένες δαπάνες και ελλιπή στοιχεία ως προς τους οικονομικούς πόρους, τις αναθέσεις και την τήρηση των διατυπώσεων. Αναλυτικά, μέσα στην καταγγελία γίνεται αναφορά στον ομοσπονδιακό προπονητή, Τζιάνι Ποστιλιόνε, τη σύζυγο και βοηθό του, Τερέζα Ντι Σάουρο.

Ως προς την Αννέτα Κυρίδου, ήδη η καταγγελία της αθλήτριας είναι στα χέρια του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία και αναφέρεται στον προπονητή Κωνσταντίνο Κοντομανώλη, τον οποίο κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση αθλητριών και για άσκηση ψυχολογικής βίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:  

«Στο κοινόβιο του Σχινιά, όπου προπονείται η εθνική ομάδα, ο προπονητής μας, Κωνσταντίνος Κοντομανώλης, έχει την απαίτηση να έχουμε τα κλειδιά ανά πάσα στιγμή έξω από τις πόρτες μας, ώστε να μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε οποτεδήποτε μέσα. Ο ίδιος προπονητής εισέρχεται εντός των δωματίων ανδρών και γυναικών, είτε χωρίς να χτυπήσει τη πόρτα, ή όταν τη χτυπάει, δίχως να περιμένει απάντηση, ή να αφήσει ικανό χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί να τον δεχτεί ο αθλητής. Προσωπικά έχω μαλώσει με τον Κωνσταντίνο Κοντομανώλη, γιατί το 2018 μπήκε στο δωμάτιο μου άνευ άδειας και ενώ ήμουν με τη πετσέτα μετά το μπάνιο. Την ίδια μέρα διαμαρτυρήθηκα στον επικεφαλής προπονητή Τζιάνι Ποστιλιόνε, ο οποίος ενημερώθηκα στη συνέχεια ότι έκανε αυστηρές συστάσεις στους προπονητές, λέγοντας ότι, αν επαναληφθεί κάτι τέτοιο, όποιος προπονητής και αν το κάνει θα φύγει από την ομάδα. Έχει συμβεί να ανοίξει πόρτα και να πετύχει και άλλες αθλήτριες ημίγυμνες, ή αθλητές σε προσωπικές στιγμές, κάτι το οποίο βεβαίως δεν τον έχει πτοήσει από τον συνεχίσει τη κακιά του συνήθεια. Γενικά, οι γυναίκες αθλήτριες του κοινοβίου, ζουν με μία μόνιμη επαγρύπνηση μη τυχόν και εισέλθει ο Κωνσταντίνος Κοντομανώλης στο δωμάτιο και τις βρει υπό ακατάλληλες συνθήκες. Τα σχόλια για το σώμα ακόμα και ανηλίκων αθλητριών είναι επίσης τακτικά».  

Στη συνέχεια προσθέτει πως «το 2018 ο Κωνσταντίνος Κοντομανώλης, βοηθώντας συναθλήτριά μας να κάνει διατάσεις, της χάιδεψε τη γάμπα με τρόπο ανεπίτρεπτο. Η αθλήτρια εκνευρισμένη εγκατέλειψε το γυμναστήριο. Για τη κίνηση αυτή απευθύνθηκα στον επικεφαλής προπονητή, Τζιάνι Ποστιλιόνε, ο οποίος σε ανάλογο περιστατικό στη συνέχεια, στο οποίο ο Κωνσταντίνος Κοντομανώλης ενώπιόν του στο γυμναστήριο άγγιξε αθλήτρια, του έβαλε τις φωνές λέγοντάς του ότι δεν αγγίζουμε αθλήτριες. Οι συμπεριφορές αυτές του Κωνσταντίνου Κοντομανώλη θεωρώ ότι δίνουν θάρρος σε άλλους ομόλογους του στην εθνική, οι οποίοι διασκεδάζουν ιδιαίτερα από αυτού του τύπου τους αστεϊσμούς, και εκδηλώνονται με αντίστοιχο τρόπο, κάτι το οποίο βέβαια είναι φυσικό, αφού κανένας δεν αντιδράει και καθόμαστε και τα ακούμε γιατί νομίζουμε ότι αυτό είναι αθλητισμός. Το καλοκαίρι του έτους 2020, ενώ η αθλήτρια Ισμήνη Νόνη καθάριζε το στρώμα στο γυμναστήριο στο κοινόβιο του Σχινιά, ο Βασίλης Χασιώτης, επίσης ομοσπονδιακός προπονητής, την είδε να είναι στα τέσσερα, και σχολίασε "έτσι γίνεται Ισμήνη η δουλειά, στα τέσσερα". Θαρρώ πως η αθλήτρια ήταν ανήλικη. Οι συμπεριφορές αυτές ενοχλούν όλους τους συναθλητές μου, ωστόσο, δεν διαμαρτύρονται είτε γιατί θεωρούν δεδομένο ότι στον αθλητισμό είναι φυσιολογικό να τις υπομείνεις, και φοβούνται αντίποινα. Ο χώρος του ελληνικού αθλητισμού, όπως τον βίωσα εγώ, έχει υποστεί ανοσοποιητική δηλητηρίαση. Οι αθλητές υφίστανται συνθήκες προσβλητικές της προσωπικότητάς τους, και νομίζουν ότι αυτό είναι αθλητισμός, και επειδή είσαι σκληρός πρέπει να υπομείνεις. Όσοι σκέφτονται έτσι κάνουν μεγάλο λάθος».  

Καταλήγοντας αναφέρει: «Για εμένα, η απόδοση ευθυνών σε όσους έχουν εκδηλώσει αξιόμεμπτες συμπεριφορές είναι το λιγότερο σημαντικό αυτή τη στιγμή. Αυτό το οποίο πραγματικά προέχει, και αποτελεί συνέχεια του έργου της Σοφίας Μπεκατώρου, είναι να εξαλειφθούν οι συνθήκες, που επιτρέπουν στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού την αυθαιρεσία, την απώλεια της εκπαίδευσης και την εκμετάλλευση των αθλητών, για ένα καλύτερο μέλλον». 


athensvoise / foto eurokinisi

Επόμενο Προηγούμενο