Τι μέτρα ισχύουν από σήμερα σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας

30/1/2021 10:40    χρώματα στις περιοχές
Αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19, φέρνει από σήμερα ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που επανέρχεται με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα.

Η Ελλάδα χωρίζεται σε «κίτρινες» (Επίπεδο Α- Επιτήρησης) και σε «κόκκινες» (Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου) περιοχές ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που φέρουν. Στο κόκκινο επίπεδο μπορούν να μπουν, τόσο τοπικές κοινότητες και δημοτικές ενότητες, όσο και δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Με τα τωρινά δεδομένα τα μέτρα που εφαρμόζονται οριζόντια για όλη την επικράτεια είναι τα εξής:

-Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

-24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους

-Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων

-Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων

-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

-Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

-Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες

-Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων

-Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης (κίτρινες περιοχές).

Στο επίπεδο Α ισχύουν τα εξής, πέρα από τα υπάρχοντα οριζόντια μέτρα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00

-Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια - Λύκεια) από 1η Φεβρουαρίου

-Λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας, υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

-Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς

-Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 1η Φεβρουαρίου

Όσον αφορά το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου, σε αυτό κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής: η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου η περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας.

Στις περιοχές αυτές από σήμερα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Aπαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00. Επισημαίνεται ωστόσο ότι στους δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.  

-Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021

-Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια

Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών  σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα

-Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

-Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές


ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο