Η δράση για την πρώιμη διάγνωση της ακουστικής ικανότητας έφερε αποτελέσματα

24/11/2023 13:42    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας», που πραγματοποιήθηκε στις 14 & 15 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ο Δήμος Καλαμαριάς σε υνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εταιρεία AKOUSTIKA

Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τον ιατρό Γεώργιο Χαραλαμπίδη. Εξετάστηκαν συνολικά 50 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 25 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Η έγκαιρη διάγνωση της ακουστικής ικανότητας είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία και την ευεξία των πολιτών μας», τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. Ένας στους δέκα αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του. Η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία.

« Η ακοή είναι ένα πολύτιμο δώρο και ουσιαστικό στοιχείο της καθημερινής μας ζωής. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας για ένα πιο περιεκτικό, υγιές και προσβάσιμο Δήμο για όλους μας», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο φύλων κα Ευλαμπία Ντόντη Μπανιώρα.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα 12 νοσήματα αυτά νοσήματα είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.

Για τη χρήσιμη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή.  Η βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών».
Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη – CIA και FBI σε κάθε γωνία της πόλης εν όψει ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη – CIA και FBI σε κάθε γωνία της πόλης εν όψει ΔΕΘ

19:03 6/9/2018

«Φρούριο»

H ρύθμιση για τα χρέη στην Eφορία με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ

H ρύθμιση για τα χρέη στην Eφορία με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ

15:07 6/9/2018

σε 120 δόσεις

Τα σενάρια του υπ. Εργασίας για 13η σύνταξη και κατώτατο μισθό

Τα σενάρια του υπ. Εργασίας για 13η σύνταξη και κατώτατο μισθό

14:58 6/9/2018

εν όψει ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη: Έγραψαν «Σφαγεύς» στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Θεσσαλονίκη: Έγραψαν «Σφαγεύς» στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

14:51 6/9/2018

Λιγo πριν το Συλλαλητήριο

Τρίτεκνες οικογένειες για πρώτη φορά στη ΔΕΘ με τα κριτήρια πολύτεκνων

Τρίτεκνες οικογένειες για πρώτη φορά στη ΔΕΘ με τα κριτήρια πολύτεκνων

14:40 6/9/2018

πόσο θα πληρωνουν;

Ηλικιωμένο ζευγάρι βρέθηκε μαχαιρωμένο μέσα στο σπίτι του

Ηλικιωμένο ζευγάρι βρέθηκε μαχαιρωμένο μέσα στο σπίτι του

14:37 6/9/2018

Καβάλα

Θεσσαλονίκη - Ποιοι δρόμοι κλείνουν λόγω ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη - Ποιοι δρόμοι κλείνουν λόγω ΔΕΘ

14:34 6/9/2018

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Προσοχή - Εξαφάνιση 27χρονου - Μπορείς να βοηθήσεις;

Προσοχή - Εξαφάνιση 27χρονου - Μπορείς να βοηθήσεις;

14:27 6/9/2018

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Εκπτώσεις για 10 μέρες στα καταστήματα – Ανοιχτά δύο Κυριακές

Θεσσαλονίκη: Εκπτώσεις για 10 μέρες στα καταστήματα – Ανοιχτά δύο Κυριακές

14:22 6/9/2018

Helexpo Sales

Εξώδικο του ερασιτέχνη στην ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς!

Εξώδικο του ερασιτέχνη στην ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς!

10:20 6/9/2018

Φουντώνει η κόντρα

Κλασικά Έπιπλα