Στα χέρια του Μητσοτάκη η έκθεση Σαρηγιάννη: Τι λέει για Αθήνα - Θεσσαλονίκη και άνοιγμα εστίασης

19/2/2021 20:31    υπολογιστικό μοντέλο
Το πράσινο φώς για την άρση του lockdown στην Αττική μετά τις 8 Μαρτίου δίνει η τελευταία έκθεση του υπολογιστικού μοντέλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού. 

Η λειτουργία της εστίασης θα μπορούσε να ξεκινήσει υπό προϋποθέσεις μετά την 1η Απριλίου, ωστόσο η διασπορά του μεταλλαγμένου Βρετανικού στελέχους αποτελεί αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα .

Ειδικότερα, η ομάδα του Καθηγητή  Δημοσθένη Σαρηγιάννη που έχει αναπτύξει το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από την COVID-19, σε συνεργασία με  Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, φαίνεται ότι τα αναγκαία πιο δραστικά μέτρα στην Αθήνα αρχίζουν να αποδίδουν, (παρόλο που τα δεδομένα των τελευταίων ημερών είναι εντελώς μη αντιπροσωπευτικά, λόγω των δυσκολιών που εισήγαγε στη διεξαγωγή των τεστ ανίχνευσης η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική).

Με βάση  λοιπόν τα τελευταία αποτελέσματα του ΕΟΔΥ, για την παρουσία του Β.1.1.7 στην Αττική κοινότητα, ένα lockdown τριών εβδομάδων φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική λύση για την αποφυγή ενός ισχυρού τρίτου κύματος, που μετά τη λήξη του θα συνοδεύεται από μέτρα όπως το click-away και η αυξημένη τηλεργασία».

«Αξίζει να αναφερθεί, ότι παρόλο που είχαμε προβλέψει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μετά τις 23 Ιανουαρίου, αυτή ήταν εντονότερη από τις αρχικές προβλέψεις, επισημαίνει ο καθηγητής του Α.Π.Θ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και προσθέτει ότι αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή εφαρμογή προστατευτικών μέτρων στον τομέα της λιανικής σε σχέση με τα προβλεπόμενα και στο γεγονός ότι το μεταλλαγμένο Βρετανικό στέλεχος B.1.1.7 έχει μεγαλύτερη διασπορά στην ελληνική κοινότητα από ό, τι θεωρούσαμε στις αρχές Ιανουαρίου .

Φαίνεται λοιπόν ότι υπό το φως της παρουσίας του στελέχους B.1.1.7 στην ελληνική κοινότητα, το άνοιγμα περαιτέρω δραστηριοτήτων θα επιτρέψει την μεγαλύτερη διασπορά. Σε περίπτωση λοιπόν που διαπιστωθεί ότι η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους είναι μεγαλύτερη θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα περιορισμού μετά τα μέσα Μαρτίου, ώστε να συγκρατηθεί το τρίτο κύμα. Επίσης γίνεται εμφανές ότι η διαφοροποίηση των μέτρων μεταξύ των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας, βάσει της τοπικής δυναμικής εξέλιξης της πανδημίας είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου.

Η Θεσσαλονίκη

Σχετικά με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαρηγιάννης εξηγεί ότι ενώ ήταν υπό έλεγχο μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται προοδευτική αύξηση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων, η οποία σε κάποιο βαθμό έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται.Για την ώρα, στη Θεσσαλονίκη, η διασπορά του Β.1.1.7 είναι χαμηλή σε σχέση με την Αθήνα εντούτοις, δεν αποκλείεται να είναι υψηλότερη από ό,τι έχει ήδη προσδιοριστεί (δεδομένου του χαμηλού ποσοστού ανάλυσης δειγμάτων με αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού).Ταυτόχρονα, η κοινωνική κόπωση στα μέτρα περιορισμού, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο αποτελεσματική συμμόρφωση, γεγονός που ίσως υπαγορεύει την επιβολή ενός lockdown τριών εβδομάδων και στη Θεσσαλονίκη.

Ανοιγμα εστίασης και λιανεμπορίου

Σχετικά με το  άνοιγμα της εστίασης στην έκθεση αναφέρεται ότι όπως υποδεικνύεται από τις προσομοιώσεις εμπεριέχει κινδύνους εάν επρόκειτο να συμβεί πριν την 1η Απριλίου, ενώ διαφαίνεται ασφαλέστερο αυτό να συμβεί από την 1η Μαΐου.  «Εντούτοις, και εδώ υπάρχει διαφοροποίηση, και εξαρτώμενη από τα προϋπάρχοντα μέτρα» τονίζει ο κ.Σαρηγιάννης και προσθέτει: «Εάν η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική διορθωθεί με παράταση του lockdown και άλλη μια εβδομάδα, τότε αυξάνουν οι πιθανότητες στην Αττική (και με βάση την υπάρχουσα επιδημιολογική εικόνα) το άνοιγμα της εστίασης να είναι εφικτό από τον Απρίλιο. Στη Βόρεια Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης), ο ψυχρότερες καιρικές συνθήκες δε φαίνεται να ευνοούν παρόμοιο άνοιγμα νωρίτερα από το Μάιο.

Όμως, πέρα από τη διάρκεια του όποιου περιοριστικού μέτρου, ακόμα πιο σημαντικό είναι να σκεφτούμε το πως θα μπορούμε να λειτουργούμε με ασφάλεια όταν θα έχουμε άρει το lockdown.

Σχετικές με τις προϋποθέσεις για να γίνει το άνοιγμα των διαφόρων δραστηριοτήτων με ασφάλεια, ο κ.Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι εάν η άρση του lockdown στην Αττική γίνει με άνοιγμα του λιανεμπορίου και των εμπορικών όπως έγινε στις 18 Ιανουαρίου ταυτόχρονα με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανοιχτές, είναι σίγουρο ότι τα όποια οφέλη του lockdown, θα χαθούν σε 2 εβδομάδες .Για το λόγο αυτό προτείνεται, η άρση των περιοριστικών μέτρων να γίνει με λειτουργία του click-away, αυξημένη τηλεργασία και παράταση της τηλεκπαίδευσης ή άνοιγμα μόνο των δημοτικών σχολείων τουλάχιστον σε μια πρώτη περίοδο (για 2 εβδομάδες). Επίσης είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην απολύμανση του αέρα και σε μεγάλο αριθμό τεστ στους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε σχολικές αίθουσες με πολλά παιδιά.  Το ίδιο θα ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη σε ενδεχόμενη άρση του όποιου lockdown μπορεί να εφαρμοστεί».

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στα στοιχεία που πρέπει να δίνει ο ΕΟΔΥ προκειμένου να μπορεί να γίνει ακριβής αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας και να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς θα πρέπει να ληφθεί  υπόψη λεπτομερώς η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7 στην ελληνική κοινότητα

Ως αποτέλεσμα, είναι επιτακτικό να λαμβάνουμε από τον ΕΟΔΥ, τις αναλυτικές πληροφορίες:

-           για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων φορέων του B.1.1.7 που έχουν προσδιοριστεί, και

-           την ακριβή ημέρα που έχουν ληφθεί τα συγκεκριμένα δείγματα.

«Τα στοιχεία αυτά θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια σαφέστερη ιδέα για τη χρονική πορεία του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα, κάτι που είναι αδύνατο να έχουμε αυτήν τη στιγμή, με την τρέχουσα κατάσταση, όπου αναλύονται παρτίδες δειγμάτων, χωρίς τις λεπτομερείς πληροφορίες των δειγματοληπτικών δεδομένων. Αυτό είναι κρίσιμο για να παρέχουμε πιο ακριβείς μακροπρόθεσμες προβλέψεις, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να είναι χρήσιμες για τη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου που σχετίζεται με τη COVID-19» ,καταλήγει ο κ.Σαρηγιάννης.


Της Αιμιλίας Σταθάκου real
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Η μητρόπολη προσφέρει σε μαθητές πρωινό, μεσημεριανό και σχολικά είδη (βιντεο)

Καλαμαριά: Η μητρόπολη προσφέρει σε μαθητές πρωινό, μεσημεριανό και σχολικά είδη (βιντεο)

22:21 15/3/2024

συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιουστίνου

''Έως το καλοκαίρι του 2025 θα ολοκληρωθεί η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά''

''Έως το καλοκαίρι του 2025 θα ολοκληρωθεί η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά''

17:10 15/3/2024

Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

17:00 15/3/2024

Παρασκευή 15/03, Σάββατο 16/03 και Κυριακή 17/03

Καλαμαριά: Τί πετάμε στους μπλε κάδους για σωστή ανακύκλωση και να μη χαλάνε τα οχήματα

Καλαμαριά: Τί πετάμε στους μπλε κάδους για σωστή ανακύκλωση και να μη χαλάνε τα οχήματα

16:52 15/3/2024

Αντιδημαρχία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης

Καλαμαριά: Μπασκετικό τουρνουά για μικρές ηλικίες το Σάββατο

Καλαμαριά: Μπασκετικό τουρνουά για μικρές ηλικίες το Σάββατο

16:35 15/3/2024

Jamboree MiniBasket

Καλαμαριά: Δεκάδες φιάλες αίματος μαζεύτηκαν στην εθελοντική αιμοδοσία του δήμου (φωτο)

Καλαμαριά: Δεκάδες φιάλες αίματος μαζεύτηκαν στην εθελοντική αιμοδοσία του δήμου (φωτο)

16:24 15/3/2024

συνεργασία με το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Καλαμαριά: Μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 22 Μαρτίου

Καλαμαριά: Μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 22 Μαρτίου

23:21 13/3/2024

''η Καλαμαριά τιμά τους Ποιητές μας''

Καλαμαριά: Με τους μικρούς εφευρέτες ρομποτικού συστήματος συναντήθηκε η δήμαρχος (φωτο)

Καλαμαριά: Με τους μικρούς εφευρέτες ρομποτικού συστήματος συναντήθηκε η δήμαρχος (φωτο)

22:46 13/3/2024

εξάλειψη του «Συνδρόμου του Ξεχασμένου Παιδιού»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:34 13/3/2024

Τετάρτη 13/03 και Πέμπτη 14/03

Καλαμαριά: Μία σύλληψη για πορνογραφία ανηλίκων και τρεις για ληστεία!

Καλαμαριά: Μία σύλληψη για πορνογραφία ανηλίκων και τρεις για ληστεία!

22:38 12/3/2024

Τμήμα Ασφαλείας Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα