Είναι ασφαλές το σεξ όταν κάποιος έχει κρύωμα ή γρίπη;

16/9/2020 01:03     Δύο γιατρίνες απαντούν…
Τι γίνεται εάν εσείς (ή ο/η σύντροφός σας) έχετε γρίπη, ή κρυολόγημα ενώ θέλετε και να κάνετε σεξ; Είναι σίγουρο ότι ο ένας θα κολλήσει τον άλλον;

Πρώτον, πρέπει να εξετάσετε το πώς μεταδίδεται ο ιός. «Η γρίπη εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων αναπνοής», εξηγεί η δρ. Jamin Brahmbhatt, ουρολόγος και ειδική σε θέματα σεξουαλικής υγείας στο Orlando Health στην Φλώριντα των ΗΠΑ. «Τα σταγονίδια μπορούν να εξαπλωθούν με φτέρνισμα, βήχα, αναπνοή, χειραψία και φιλί». Αυτά τα σταγονίδια μεταφοράς του ιού μπορούν να ζήσουν για 24 ώρες σε τραπέζια και πάγκους, 1 με 2 ώρες στα σεντόνια και 15 με 30 λεπτά στα χέρια, λέει η δρ. Brahmbhatt.

Ο κίνδυνος του να κάνετε σεξ, ενώ ο ένας από τους δύο έχει τη γρίπη είναι πραγματικός. «Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε απόσταση δύο μέτρων από όποιον μπορεί να έχει τη γρίπη», λέει με την σειρά της η δρ. Kate White, επίκουρη καθηγήτρια γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Δεδομένου ότι το σεξ προϋποθέτει πολύ… στενές επαφές, το να το κάνετε, ενώ ένας από εσάς έχει τη γρίπη, είναι απολύτως ενάντια σε κάθε ιατρική συμβουλή.

«Το να κάνετε σεξ χωρίς ο/η άρρωστος/η σύντροφός σας να φτερνιστεί, να βήξει, ή ακόμα και μόνο να αναπνεύσει κοντά στο στόμα σας είναι εξαιρετικά απίθανο», προσθέτει η δρ. White. Τι σημαίνει αυτό; Μην κάνετε σεξ αν γνωρίζετε ότι ο ένας από σας έχει γρίπη. Αυτό ισχύει ακόμα και αν έχετε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς αυτό απλά μειώνει μόνο τον κίνδυνο να κολλήσετε, δεν τον εξαλείφει.

Παγίδα…

Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι κάποιος που έχει την γρίπη μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα και μια εβδομάδα προτού ακόμα εμφανίσουν τα συμπτώματα. Οπότε είναι πιθανό να κολλήσετε από μια/έναν σύντροφο που φαίνεται να είναι απόλυτα υγιής. Ένα άτομο που αναρρώνει από τη γρίπη μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό έως και επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Για το λόγο αυτό, τόσο η δρ. White όσο και η δρ. Brahmbhatt συνιστούν να αποφεύγετε το σεξ για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αφότου εσείς ή ο/η σύντροφός σας αναρρώσετε πλήρως από την γρίπη.

ΟΚ, και τώρα ίσως σκέφτεστε ότι «ένα φιλί τουλάχιστον, δεν μπορώ να δώσω»; Όχι! «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το πρόσωπο», λέει η δρ. White και προσθέτει: «Αν θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, είναι επίσης καλή ιδέα να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά κρεβάτια και ξεχωριστά δωμάτια».


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Έναρξη νέου κύκλου δωρεάν μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου για αρχαρίους

Έναρξη νέου κύκλου δωρεάν μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου για αρχαρίους

02:19 2/11/2017

ΠΑΜΑΚ

Ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο

Ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο

02:18 2/11/2017

ως το τέλος του χρόνου

Εξιχνιάστηκε πλήρως η δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου

Εξιχνιάστηκε πλήρως η δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου

02:14 2/11/2017

Η μεγάλη «μπίζνα» της αλβανικής μαφίας που εξελίχθηκε σε τραγωδία

Έλληνας γιατρός έφτιαξε νέο φάρμακο για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Έλληνας γιατρός έφτιαξε νέο φάρμακο για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

02:11 2/11/2017

o καθηγητής Ευάγγελος Μιχελάκης του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα

Καλαμαριά - Έρχονται τα πράσινα δώματα κι οι κάθετοι κήποι!

Καλαμαριά - Έρχονται τα πράσινα δώματα κι οι κάθετοι κήποι!

02:07 2/11/2017

ΕΣΠΑ

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

Ο καιρός σήμερα στην Καλαμαριά

01:19 2/11/2017

Εορτή του Αγίου Ακινδύνου και των συν αυτώ Μαρτυρησάντων

Εορτή του Αγίου Ακινδύνου και των συν αυτώ Μαρτυρησάντων

01:15 2/11/2017

2 Νοεμβρίου

Ειδικό συνεργάτη ζητά ο Δήμος Καλαμαριάς

Ειδικό συνεργάτη ζητά ο Δήμος Καλαμαριάς

00:53 2/11/2017

για θέματα διοίκησης και λειτουργίας οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων προκήρυξης για άσκηση υποψηφίων δικηγόρων

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων προκήρυξης για άσκηση υποψηφίων δικηγόρων

17:38 1/11/2017

ανταποκρίθηκαν δεκατέσσερις (16) υποψήφιοι

Η Καλαμαριά φιλοξενεί ταινίες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η Καλαμαριά φιλοξενεί ταινίες του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

17:32 1/11/2017

6/11 - 8:00 μμ - 8/11 - 10:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα