Μαθαίνω για τον Πόντο - Προσφέρει στα παιδιά επαφή με τις ρίζες τους!

16/5/2026 18:29    Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος

Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, σε συνεργασία με μια εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοινώνει με υπερηφάνεια την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους της σειράς φύλλων εργασίας με τίτλο «Μαθαίνω για τον Πόντο». Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί το επιστέγασμα μιας συστηματικής προετοιμασίας που ξεκίνησε το 2022, με στόχο να προσφέρει στα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών μια ουσιαστική και ελκυστική επαφή με τις ρίζες τους.

Η σειρά «Μαθαίνω για τον Πόντο» δεν αποτελεί απλώς ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, αλλά ένα δυναμικό εργαλείο που αποσκοπεί:

-Στη διατήρηση της ταυτότητας: Συστήνοντας στα παιδιά την ιστορία, τη λαογραφία και την ποντιακή διάλεκτο.
-Στη βιωματική προσέγγιση: Με τη χρήση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων, παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που καθιστούν τη μάθηση ευχάριστη και δημιουργική.
-Στην καλλιέργεια συνείδησης: Θέτοντας τις βάσεις για τη διαμόρφωση αυριανών πολιτών που σέβονται την παράδοση και τις ανθρωπιστικές αξίες.

Στις σελίδες του πρώτου τεύχους, οι μικροί αναγνώστες θα ανακαλύψουν:

Εμβληματικές Μορφές: Από τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, μέχρι τον Χαράλαμπο Κιαγχίδη.
Ιστορία και Μύθο: Ένα ταξίδι στον Εύξεινο Πόντο και την Αργοναυτική Εκστρατεία.
Παράδοση και Έθιμα: Γνωριμία με την ποντιακή φορεσιά, τα έθιμα του Πάσχα και την ιστορία της Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Η διανομή του υλικού θα εκκινήσει από τα ποντιακά σωματεία, λειτουργώντας ως ένας πολύτιμος αρωγός στο εκπαιδευτικό τους έργο. Παράλληλα, η δομή της έκδοσης την καθιστά ένα ευέλικτο εργαλείο, κατάλληλο για αξιοποίηση από Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), κατηχητικά σχολεία, καθώς και από ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων.

Με την πεποίθηση ότι η γνώση είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, καλούμε όλους να αγκαλιάσετε αυτή την προσπάθεια. Το «Μαθαίνω για τον Πόντο» είναι μία ακόμη συμβολή στην ανάδειξη της ποντιακής παρακαταθήκης, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το τεύχος εδώ: Μαθαίνω για τον Πόντο – Τεύχος 1

www.poe.org.gr



Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ENITPONH NEOAAIAI Μαθαίνω για TOV Πόντο ΤΕΥΧΟΣΛ.ΜΑΪΟΣ2026 ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΪΟΣ 2026 Εύξεινος Ποντος Γυναικεία φορεσιά Άγιος Βασίλειος Αλέξαγδρος Υψηλάντης χαράλομπος Kiayxións AVIos Γεώργιος Περιστερεωτας Η Αργοναυτική εκστρατεία Πασχαλινά έθιμα των Ποντίων"



Επόμενο Προηγούμενο
 
Μετρό Καλαμαριάς: Oι επόμενες δέκα ημέρες είναι κρίσιμες!

Μετρό Καλαμαριάς: Oι επόμενες δέκα ημέρες είναι κρίσιμες!

23:04 14/7/2026

Όλες οι εκκρεμότητες συζητήθηκαν σήμερα..

Καλαμαριά: Αποχώρησε από Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη Βάρδα - Εργαλειοποίηση τραγικών γεγονότων

Καλαμαριά: Αποχώρησε από Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη Βάρδα - Εργαλειοποίηση τραγικών γεγονότων

22:06 14/7/2026

Παράταξη “Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά”

Καλαμαριά: Πανηγυρίζει η Αγία Παρασκευή - Αρχιερατική Λειτουργία, Αγρυπνία, Λιτανεία και προσκύνημα Ιερών Λειψάνων

Καλαμαριά: Πανηγυρίζει η Αγία Παρασκευή - Αρχιερατική Λειτουργία, Αγρυπνία, Λιτανεία και προσκύνημα Ιερών Λειψάνων

16:00 14/7/2026

Με λαμπρότητα και Θρησκευτική ευλάβεια

Καλαμαριά: Έφυγε από τη ζωή ο Μωυσιάδης Χριστόφορος

Καλαμαριά: Έφυγε από τη ζωή ο Μωυσιάδης Χριστόφορος

15:38 14/7/2026

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών

Έφερε στον κόσμο το 14ο παιδί της!!! - Δεν ακούμε συχνά τέτοιες ειδήσεις

Έφερε στον κόσμο το 14ο παιδί της!!! - Δεν ακούμε συχνά τέτοιες ειδήσεις

15:05 14/7/2026

Μια ιδιαίτερα συγκινητική γέννηση...

Χαλκιδική: Φωτιά σε αγροτική έκταση στα Ψακούδια

Χαλκιδική: Φωτιά σε αγροτική έκταση στα Ψακούδια

12:10 14/7/2026

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε πλησίον κατοικιών

Καλαμαριά: Έκτακτη διακοπή νερού σε εξέλιξη

Καλαμαριά: Έκτακτη διακοπή νερού σε εξέλιξη

10:58 14/7/2026

σύμφωνα με την ΕΥΑΘ

Κλασικά Έπιπλα