Πώς θα λειτουργήσουν οι παραλίες - Αυστηρά μέτρα και πρόστιμα έως 20.000 ευρώ

14/5/2020 21:53    Χαρδαλιάς
Μετά από τις μετεωρολογικές προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας και την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με λεπτομερείς κανόνες και όρους για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και «τσουχτερά πρόστιμα» για τους παραβάτες ανοίγουν το Σάββατο, 16 Μαΐου, στις 8 το πρωί, οι 515 οργανωμένες παραλίες.

«Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της προσπάθειας μας που επιβάλλεται να περάσουμε με επιτυχία», τόνισε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Κανόνες λειτουργίας

Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες επιτρέπονται μέχρι 2 ανά ομπρέλα με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον 2 ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο takeaway. Τα προϊόντα πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.

Επίσης απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.

Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery. Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες, καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουομένου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Αυστηρά πρόστιμα

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ανωτέρω επιχειρήσεων για πιστή εφαρμογή των κανόνων, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα περιφρουρηθούν και θα ελεγχθούν με αυστηρότητα και τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης θα είναι εξίσου αυστηρές». Συγκεκριμένα, στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ αναλόγως των τ.μ. και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα κατά το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται. «Εάν κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να ανοίξουν εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα στο σύνολο τους ας μην βιαστούν και ας μην ρισκάρουν. Καμία έκπτωση δεν θα γίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας, εις βάρος της προσπάθειας μας , εις βάρος των επόμενων φάσεων του σχεδίου», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού γίνεται με προσεκτικά βήματα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, αφού ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί ανάμεσα μας». Την Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια.

Η Λευκάδα και η Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί. Η μετακίνηση στα νησιά θα επιτραπεί αν όλα πάνε καλά από 25 Μαΐου. Επίσης την Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Υπενθύμισε τους κανόνες που ισχύουν στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας που ανοίγουν την Κυριακή, τονίζοντας την ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.

Κρούσματα σε Νέα Σμύρνη Λάρισας και Λέσβο

Στην Νέα Σμύρνη Λάρισας είναι σε εξέλιξη η διενέργεια ελέγχων. Χθες ελήφθησαν 652 δείγματα και σήμερα 72 και έχουν αποσταλεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και αναμένονται τα αποτελέσματα. Στη Λέσβο μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων έχουν ληφθεί 81 δείγματα , τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ανθοέκθεση Θεσσαλονίκης 2025 στον Υπαίθριο Χώρο της ΔΕΘ-Helexpo

Ανθοέκθεση Θεσσαλονίκης 2025 στον Υπαίθριο Χώρο της ΔΕΘ-Helexpo

14:00 30/4/2025

26 Απρ - 11 Μάι 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 30/4/2025

Τετάρτη 30/4

Με προσωπικό ασφαλείας τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ την Πρωτομαγιά

Με προσωπικό ασφαλείας τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ την Πρωτομαγιά

20:00 29/4/2025

24ωρη απεργία από τους εργαζόμενους

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κηφισιά και στο Καραμπουρνάκι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κηφισιά και στο Καραμπουρνάκι

18:00 29/4/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει ότι λόγω της εκτέλεσης των εργασιών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κηφισιά και στο Καραμπουρνάκι

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κηφισιά και στο Καραμπουρνάκι

17:00 29/4/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει ότι λόγω της εκτέλεσης των εργασιών

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά τη Μουσική Ταυτότητα των Ελλήνων του Καρς με μία ξεχωριστή εκδήλωση

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά τη Μουσική Ταυτότητα των Ελλήνων του Καρς με μία ξεχωριστή εκδήλωση

15:00 29/4/2025

30/04 - 7:00 μμ - 9:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 29/4/2025

Τρίτη 29/4

Έκθεση Ζωγραφικής: «Ακουαρέλες από τη Σαντορίνη» στο Metropolitan Hotel Θεσσαλονίκη

Έκθεση Ζωγραφικής: «Ακουαρέλες από τη Σαντορίνη» στο Metropolitan Hotel Θεσσαλονίκη

20:00 28/4/2025

23 Απρ - 9 Μάι 2025

Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά της 21ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025

Η Παιδική και Εφηβική Γωνιά της 21ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025

17:00 28/4/2025

8 Μάι - 11 Μάι 2025

Παράταση στην προθεσμία για τον καθαρισμούς οικοπέδων και τις δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Παράταση στην προθεσμία για τον καθαρισμούς οικοπέδων και τις δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

13:07 28/4/2025

Παρατείνεται έως τις 15 Ιουνίου 2025

Κλασικά Έπιπλα