Ψήσιμο κρέατος: Έτσι δεν θα παραχθούν καρκινογόνες ουσίες

11/5/2020 11:23    Ανακαλύψτε πώς
Όταν ψήνετε το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ., όταν το ψήνετε στο γκριλ, στο μπάρμπεκιου ή στο τηγάνι, παράγονται δύο βασικά συστατικά που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου. Αυτές οι ουσίες, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), μπορούν να βλάψουν το DNA και να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Για να αποφύγετε τον σχηματισμό αυτών των καρκινογόνων ουσιών, καλύτερα να μαγειρεύετε το κρέας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και να αποφεύγετε την άμεση έκθεσή του σε ανοιχτή φλόγα.

Οι πολυκυκλικοί αρωματικού υδρογονάνθρακες σχηματίζονται όταν το λίπος στάζει στην πηγή της θερμότητας (π.χ. στα κάρβουνα), προκαλώντας αναθυμιάσεις και καπνό. Ο καπνός περιβάλλει την τροφή, μεταφέροντας τους καρκινογόνους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες στο κρέας. Για να μειώσετε την ποσότητά τους, αποφύγετε το ψήσιμο των λιπαρών κρεάτων και αφαιρείτε το ορατό λίπος πριν τα ψήσετε.

Οι ετεροκυκλικές αμίνες σχηματίζονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και ειδικά όταν είναι καλοψημένο ή καίγεται ελαφρώς. Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση ανάμεσα στη μεγάλη κατανάλωση ξεροψημένου, τηγανητού ή ψημένου στο μπαρμπεκιου κρέατος και του καρκίνου στο στομάχι. Τα άτομα που έτρωγαν καλοψημένο μοσχαρίσιο κρέας, για παράδειγμα, είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου συγκριτικά με αυτούς που το έτρωγαν ελαφρά ή μέτρια ψημένο.


ygeiamou
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Πρόσκληση για συμμετοχή στον 9ο κύκλο των Ακαδημιών Γονέων “Από το Α έως το Ω” υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ

Πρόσκληση για συμμετοχή στον 9ο κύκλο των Ακαδημιών Γονέων “Από το Α έως το Ω” υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ

12:37 12/1/2024

17/01 - 6:15 μμ - 8:00 μμ

20 χρόνια «Παλίρροια» – Ο κολυμβητικός περίπατος δίνει ραντεβού στην πλαζ της Αρετσούς

20 χρόνια «Παλίρροια» – Ο κολυμβητικός περίπατος δίνει ραντεβού στην πλαζ της Αρετσούς

12:36 12/1/2024

14/01 - 11:00 πμ - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:34 12/1/2024

Παρασκευή 12/01, Σάββατο 13/01 και Κυριακή 14/01

Κολλάς με την πρώτη μπουκιά: Το σουβλατζίδικο με τον πεντανόστιμο γύρο στα κάρβουνα δικαίως σαρώνει (pics)

Κολλάς με την πρώτη μπουκιά: Το σουβλατζίδικο με τον πεντανόστιμο γύρο στα κάρβουνα δικαίως σαρώνει (pics)

19:42 11/1/2024

Εδώ θα βρεις γεύσεις που θα σε συγκλονίσουν

Η λίστα με τη σημασία των emojis

Η λίστα με τη σημασία των emojis

18:42 11/1/2024

Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, τα μικρά εικονίδια που χρησιμοποιούνται στις συνομιλίες στα κοινωνικά δίκτυα για να εκφράζουν συναισθήματα

Μεταχειρισμένα βιβλία - τα καλύτερα παλαιοβιβλιοπωλεία

Μεταχειρισμένα βιβλία - τα καλύτερα παλαιοβιβλιοπωλεία

18:37 11/1/2024

Θα σας παρουσιάσουμε, τα καλύτερα παλαιοβιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης

Ο Στέλιος Ρόκκος επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη μετά το θάνατο του αδερφού του

Ο Στέλιος Ρόκκος επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη μετά το θάνατο του αδερφού του

18:33 11/1/2024

Για μία τελευταία εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανιζόταν

«Είναι για πολλές κλωτσιές»: Απασφάλισε on air ο Νίκος Μάνεσης…

«Είναι για πολλές κλωτσιές»: Απασφάλισε on air ο Νίκος Μάνεσης…

14:54 11/1/2024

Tι συμβούλεψε τους γονείς.

Αδάμαντος 4, Λυκαβηττός: Το πιο γνωστό σπίτι στην ιστορία της ελληνικής TV δεν βρισκόταν εκεί που έψαχναν όλοι

Αδάμαντος 4, Λυκαβηττός: Το πιο γνωστό σπίτι στην ιστορία της ελληνικής TV δεν βρισκόταν εκεί που έψαχναν όλοι

19:29 10/1/2024

Έγινε και δικό μας σπίτι!

Ο ναός των καλοφαγάδων: Το μαγαζί με τις μεγάλες μερίδες και το πιάτο- όνειρο που έμαθε όλη η Αθήνα (Pics)

Ο ναός των καλοφαγάδων: Το μαγαζί με τις μεγάλες μερίδες και το πιάτο- όνειρο που έμαθε όλη η Αθήνα (Pics)

14:20 10/1/2024

Ένα από τα πιο ξακουστά μαγαζιά της πόλης

Κλασικά Έπιπλα