Καύσωνας: 13 συμβουλές για να αντέξετε χωρίς κλιματιστικά τη ζέστη

16/5/2020 22:10    θερμοκρασίες ρεκορ
Σαν να μην έφτανε που ο κορωνοϊός Covid-19 έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή μας, καθιστά απαγορευτική και τη χρήση κλιματιστικών στους δημόσιους χώρους και στα σπίτια των ασθενών με ύποπτα συμπτώματα. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να δροσιστούμε και χωρίς αυτά.

Αφρικανικό καιρό έχει η χώρα μας. Σε πολλές περιοχές της χώρας η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει έως και 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και οι συγκεντρώσεις σκόνης από τη Σαχάρα αυξημένες. Όλ' αυτά θα συμβούν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο και ενώ ο κορονοϊός Covid-19 μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε τα κλιματιστικά.

Αν στο σπίτι σας δεν έχετε ή δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικά, θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες στη διαχείριση της ζέστης. Ωστόσο υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Δοκιμάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και προέρχονται από Έλληνες και ξένους ειδικούς.

Να κλείνετε εγκαίρως τα παράθυρα και τις κουρτίνες

Μοιάζει αυτονόητο, αλλά ποσοστό έως και 30% της ανεπιθύμητης θερμότητας στα σπίτια προέρχεται από τα παράθυρα. Μελέτες έχουν δείξει πως με κλειστά παράθυρα και κουρτίνες μπορεί να παραμείνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού έως και 6 βαθμούς χαμηλότερη απ' ό,τι αν ήταν ανοιχτά. Φροντίστε μόνο να τα κλείσετε πριν «βράσει» το σπίτι από τον ήλιο.

Κλείστε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε

Αν δεν διαθέτετε τρόπο δροσίσματος όλων των δωματίων, κλείστε την πόρτα σε εκείνα που δεν χρησιμοποιείτε. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσετε τη δροσιά στα δωμάτια όπου βρίσκεστε.

Να ανοίγετε κάθε βράδυ πόρτες και παράθυρα

Το βράδυ είναι ιδανικό για καλό δρόσισμα του σπιτιού, εφ' όσον η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλότερη από αυτήν στο σπίτι σας. Να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας σε όλο το σπίτι (αρκεί να μην τεθεί θέμα ασφάλειας).

Αξιοποιήστε το νερό και τα παγάκια

Ακόμα κι όταν ένας χώρος είναι ζεστός αφού δεν λειτουργούν κλιματιστικά, υπάρχουν τρόποι να δροσίσετε το σώμα σας:

Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και μουσκέψτε τα πόδια σας.
Βυθίστε τα χέρια σας στο νερό μέχρι τους αγκώνες. Ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2013 είχε δείξει πως με αυτό τον τρόπο μειώνεται η σωματική θερμοκρασία έως 1 βαθμό κάθε 10 λεπτά.
Βρέξτε μια πετσέτα και καλύψτε τους ώμους και το κεφάλι σας.
Κάνετε ένα γρήγορο, δροσερό ντους.
Πάρτε παγάκια και λιώστε τα με γρήγορες κινήσεις στην εσωτερική πλευρά των καρπών και στους πήχεις σας.
Βάλτε στην κατάψυξη παγοκύστεις και χρησιμοποιήστε τες ανάλογα με τις ανάγκες. Π.χ. μπορείτε να δροσίσετε με αυτές τα σεντόνια σας ή να τις βάλετε σε ένα φορητό ψυγειάκι για να έχετε δροσερό νερό δίπλα σας.
Γεμίστε έναν ψεκαστήρα με νερό, για να ψεκάζετε τα μπράτσα και τα πόδια σας σποραδικά μέσα στην ημέρα. Αν μάλιστα την ώρα που το δέρμα σας είναι νωπό, έχετε ανοικτό (αλλά κινούμενο) τον ανεμιστήρα, θα δροσίζεστε πολύ.

Αποφύγετε τα βαριά φαγητά

Η κοτόσουπα είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα επειδή προκαλεί τη λεγόμενη σιτιογενή θερμογένεση. Με άλλα λόγια, για να την πέψει ο οργανισμός, παράγει πολλή θερμότητα. Το καλοκαίρι, όμως, αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε. Ο καύσωνας χρειάζεται ελαφριά και εύπεπτη τροφή. Ξεχάστε λοιπόν τα φαγητά με πολλές πρωτεΐνες και λιπαρά, όπως το χοιρινό με πατάτες στο φούρνο και το παστίτσιο. Προτιμήστε κάποια δροσερή σαλάτα, φρούτα ή λίγο ψητό ψάρι με χόρτα. Να τρώτε επίσης μικρές ποσότητες και συχνά.

Προσέξτε τι πίνετε

Το πιο δροσιστικό απ' όλα είναι το άφθονο, δροσερό νερό. Αν θέλετε, μπορείτε να πίνετε και ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή λαχανικών ή ένα-δύο ποτήρια άπαχο γάλα την ημέρα.

Αντιθέτως, να αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ ή καφεΐνη (ακόμα και το τσάι και την σοκολάτα).

Ρυθμίστε τους ανεμιστήρες οροφής να κινούνται ανάποδα

Όταν δεν υπάρχουν στο σπίτι κλιματιστικά, η επόμενη καλύτερη λύση είναι οι ανεμιστήρες οροφής. Αυτοί αποτελούν αποτελεσματικό μέσον ρύθμισης της θερμοκρασίας ενός χώρου. Όχι επειδή θερμαίνουν ή ψύχουν ένα δωμάτιο, αλλά διότι επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Ωστόσο αναλόγως με την εποχή του χρόνου, απαιτούν προσαρμογή στην περιστροφή των ελίκων τους:

Το καλοκαίρι οι έλικες πρέπει να περιστρέφονται γρήγορα και αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργούν ένα δροσερό αεράκι.

Τον χειμώνα πρέπει να περιστρέφονται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Με αυτό τον τρόπο θα ωθούν προς τα κάτω την θερμότητα που συσσωρεύεται ψηλά στον αέρα.

Βάλτε τον ανεμιστήρα να «διώχνει» τον αέρα

Αν το σπίτι σας είναι πολύ ζεστό, βάλτε τον ανεμιστήρα μπροστά σε ένα ανοικτό παράθυρο και ανοίξτε τον. Φροντίστε όμως να «βλέπει» προς τα έξω και όχι να ωθεί τον αέρα προς τα μέσα. Με αυτό τον τρόπο θα «τραβήξει» τον ζεστό αέρα έξω από το σπίτι σας και θα δροσίσει την ατμόσφαιρα μέσα σε αυτό.

Αν προτιμάτε να «κτυπά» το δέρμα σας ο αέρας του ανεμιστήρα, φροντίστε να μην ακινητοποιείτε τους έλικές του. Μην ξεχνάτε ότι λογικά θα είστε ιδρωμένοι και υπάρχει κίνδυνος ψύξης. Θα δροσιστείτε και με την κίνηση του ανεμιστήρα.

Ακόμα περισσότερη δροσιά, δε, θα νιώσετε αν βάλετε μπροστά στον ανεμιστήρα ένα μπωλ με παγάκια. Ύστερα ρυθμίστε το μηχάνημα με τρόπο ώστε η ροή του αέρα να περνάει πρώτα από αυτά. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε τα ατομικά σας κλιματιστικά!

Βρέξτε τις κουρτίνες

Αν έξω έχει λίγο αέρα, βρέξτε τις κουρτίνες και αφήστε τον αέρα να τις στεγνώσει. Καθώς θα γίνεται αυτό, θα μπαίνει δροσερός αέρας στο δωμάτιο και θα μειωθεί γρήγορα η θερμοκρασία του. Βεβαιωθείτε μόνο ότι τα κουρτινόξυλα αντέχουν το βάρος.

Αν οι κουρτίνες σας είναι πολύ λεπτές, δοκιμάστε να κρεμάσετε στα κουρτινόξυλα βρεγμένα σεντόνια.

Πηγαίνετε στον χαμηλότερο όροφο

Οι πιο θερμοί όροφοι μιας κατοικίας είναι οι τελευταίοι (τα ρετιρέ). Αν λοιπόν έχετε τη δυνατότητα, μετακινηθείτε κατά τις μεσημβρινές ώρες στον χαμηλότερο όροφο του σπιτιού. Αν μάλιστα έχετε υπόγειο, ακόμα καλύτερα! Οι χαμηλότεροι όροφοι είναι επίσης ιδανικοί για να κοιμάστε το βράδυ.

Κοιμηθείτε άνετα

Από τη στιγμή που τις μέρες με καύσωνα δεν μπορείτε να ανάψετε ή δεν διαθέτετε κλιματιστικά, ο οργανισμός σας λογικά θα ταλαιπωρείται από τη ζέστη. Έχει όμως ζωτική σημασία να κοιμάστε καλά, για να τον ενισχύσετε. Δοκιμάστε, λοιπόν, τα εξής:

Στρώστε το κρεβάτι σας με 100% βαμβακερά σεντόνια (όχι σατέν, ούτε μεταξωτά ή συνθετικά).
Δροσίστε τα σεντόνια σας στο ψυγείο πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι. Πάρτε αγκαλιά μία παγοκύστη.
Πάρτε δίπλα σας ένα θερμός με δροσερό νερό για τη νύχτα.
Να κάνετε ένα χλιαρό (προς το ζεστό) μπάνιο πριν μπείτε στο κρεβάτι. Η διαφορά θερμοκρασίας με τον αέρα μέσα στο σπίτι σας, θα σας δροσίσει.
Φορέστε φαρδιά, βαμβακερά ρούχα για να κοιμηθείτε. Ένα μπλουζάκι και ένα σορτσάκι ή ένα νυχτικό με τιράντες είναι απαραίτητα. Θα απορροφούν τον ιδρώτα και θα επιτρέπουν στο δέρμα σας να δροσίζεται καλύτερα.
Κοιμηθείτε με αναμμένο τον ανεμιστήρα. Αρκεί να κινούνται οι έλικές του και να κτυπά ο αέρας χαμηλά τα πόδια σας.
Κοιμηθείτε στον χαμηλότερο όροφο του σπιτιού. Όπως προαναφέρθηκε, οι πιο θερμοί όροφοι των σπιτιών είναι οι τελευταίοι.

Απενεργοποιήστε τις περιττές πηγές θερμότητας

Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση λαμπτήρων πυρακτώσεως. Να θυμάστε ότι το 90% της ενέργειάς τους εκπέμπεται ως θερμότητα. Προτιμότερο είναι να ανάβετε τους λαμπτήρες LED (αν διαθέτετε).
Μην αφήνετε ανοικτό με τις ώρες το κομπιούτερ (εκπέμπει και αυτό θερμότητα)
Μην βάλετε πλυντήριο (ούτε πιάτων, ούτε ρούχων) τις μέρες με καύσωνα.
Να σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε (αρκεί να είστε ασφαλείς).
Μην αφήσετε ανοικτή την πόρτα του ψυγείου. Η τακτική αυτή όχι μόνο δεν δροσίζει τον χώρο, αλλά αυξάνει την θερμοκρασία λόγω υπερθέρμανσης της συσκευής. Επιπλέον, μπορεί να χαλάσει το ψυγείο.

Αποφύγετε την μαγειρική

Οι εστίες της κουζίνας και ο φούρνος αποτελούν σημαντικές πηγές θερμότητας σε κάθε σπίτι. Όσο έχει καύσωνα, αποφύγετε να τις ανάψετε. Αγοράστε καλύτερα κάτι έτοιμο από το σούπερ μάρκετ. Ειδάλλως παραγγείλετε φαγητό ή καταναλώστε μόνον ωμά τρόφιμα, έως ότου περάσει ο καύσωνας.

Αν οπωσδήποτε πρέπει να μαγειρέψετε, προτιμήστε να το κάνετε πολύ νωρίς το πρωί. Αρκεί να μαγειρέψετε κάτι εύκολο και γρήγορο, ώστε να απενεργοποιήσετε γρήγορα αυτή την πηγή θερμότητας.


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Soula Glamorous: Η πρώτη αντίδραση μετά το βίντεο-κατακραυγή του «Επώνυμου» (Vid)

Soula Glamorous: Η πρώτη αντίδραση μετά το βίντεο-κατακραυγή του «Επώνυμου» (Vid)

16:54 8/12/2023

Σε τι αναφέρθηκε η influencer στα stories της.

Χριστούγεννα στην πόλη με Αλέξανδρο Τζοβάνι!

Χριστούγεννα στην πόλη με Αλέξανδρο Τζοβάνι!

14:30 8/12/2023

10/12 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Ελληνικές Χορωδιακές Ημέρες 2023

Ελληνικές Χορωδιακές Ημέρες 2023

14:30 8/12/2023

10/12 - 7:00 μμ - 9:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:27 8/12/2023

Παρασκευή 08/12, Σάββατο 08/12 και Κυριακή 10/12

Άλλαξε καριέρα: Πώς είναι και τι κάνει σήμερα η «μοιραία» των ελληνικών σειρών, Ειρήνη Μπαλτά (pics)

Άλλαξε καριέρα: Πώς είναι και τι κάνει σήμερα η «μοιραία» των ελληνικών σειρών, Ειρήνη Μπαλτά (pics)

19:00 7/12/2023

Mία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, τα άφησε όλα πίσω.

«Αυτός ναι, είναι Αρκάς!»: Το σκίτσο που αποθεώθηκε από φίλους και… εχθρούς (pic)

«Αυτός ναι, είναι Αρκάς!»: Το σκίτσο που αποθεώθηκε από φίλους και… εχθρούς (pic)

16:18 7/12/2023

Σε τι αναφέρεται;

Στις 8 Δεκεμβρίου το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Καλαμαριά

Στις 8 Δεκεμβρίου το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Καλαμαριά

12:31 7/12/2023

8/12 - 6:00 μμ - 8:00 μμ

«Η Καλαμαριά αφηγείται»

«Η Καλαμαριά αφηγείται»

12:30 7/12/2023

9/12 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Soula Glamorous τέλος από το instagram: Ο youtuber που με ένα βίντεο κατάφερε να της ρίξει το προφίλ εν μία νυκτί (Vid)

Soula Glamorous τέλος από το instagram: Ο youtuber που με ένα βίντεο κατάφερε να της ρίξει το προφίλ εν μία νυκτί (Vid)

19:18 6/12/2023

To ιστορικό της μεγάλης κόντρας.

Δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες: Οι Θεσσαλονικείς με το «πειραγμένο» μελομακάρονο που έχει γίνει ανάρπαστο και σαρώνει

Δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες: Οι Θεσσαλονικείς με το «πειραγμένο» μελομακάρονο που έχει γίνει ανάρπαστο και σαρώνει

17:20 6/12/2023

Μία καλή και πρωτότυπη ιδέα

Κλασικά Έπιπλα