Δύο θάνατοι και 22 κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία

21/8/2026 14:47    Δυο θάνατοι ηλικιωμένων ατόμων
Δυο θάνατοι ηλικιωμένων ατόμων, σε Λάρισα και Καρδίτσα και 22 συνολικά κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου, καταγράφονται μέχρι σήμερα 21 Αυγούστου στη Θεσσαλία.

Μιλώντας στα ραδιοφωνική εκπομπή «Θεσσαλικό Περισκόπιο» της ΕΡΤ Θεσσαλίας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Υγείας Βαγγέλης Αποστόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τα 22 συνολικά κρούσματα για φέτος, τα 17 εντοπίζονται στην Π.Ε Λάρισας, 4 στην Π.Ε Καρδίτσας και 1 στη Π.Ε. Τρικάλων, ενώ δεν έχει αναφερθεί κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 17 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας, τα 13 αναφέρονται στον Δήμο Λαρισαίων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η πορεία εμφάνισης των κρουσμάτων περιοχή, παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με την περσινή.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα αντιμετώπισης που λαμβάνουν οι τοπικοί φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κωνωποκτονίας που εφαρμόζεται από τα μέσα της Ανοιξης και μέχρι τον Νοέμβριο σε διάφορες περιοχής της Θεσσαλίας, όπου διαχρονικά παρατηρείται μεγάλος αριθμός κουνουπιών, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως σε σημεία όπως αρδευτικά κανάλια ή περιοχές με ψηλή βλάστηση, οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται και με χρήση drone.

Ειδικές στοχευμένες παρεμβάσεις με τους αποκαλούμενους ψεκασμούς ulv, πραγματοποιούνται σε περιοχές όπου εμφανίζεται κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου.  Σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαχείρισης του ΕΟΔΥ, οι συγκεκριμένοι ψεκασμοί γίνονται τις νυχτερινές ώρες.

Όπως είπε σύμφωνα με το ertnews.gr ο κ. Αποστόλου, πέραν των μέτρων των τοπικών αρχών, απαιτείται και η λήψη προληπτικών μέτρων από τους πολίτες. Πέρα από τη χρήση προσωπικών μέτρων προστασίας (αντικουνουπικά σκευάσματα, εντομοαπωθητικά μέσα κλπ), ιδιαίτερη επιμέλεια θα πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες σε σχέση με τη διαχείριση του νερού. Για παράδειγμα, όπως τόνισε ο κ Αποστόλου καλό θα ήταν το πότισμα του γκαζόν να γίνεται πρωινές και όχι βραδινές ώρες, ενώ φρόνιμο θεωρείται και το άδειασμα του νερού από τα πιατάκια των γλαστρών μετά το πότισμά τους.

Σε νοικοκυριά δε με οικόσιτα ζώα, θα πρέπει το νερό να αλλάζεται συχνά.

Τέλος,  ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε την καλή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τόσο με τον ΕΟΔΥ όσο και με τους Δήμους της περιοχής.



Επόμενο Προηγούμενο
 
ΣΟΚ - Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή στα 54 του χρόνια

ΣΟΚ - Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή στα 54 του χρόνια

18:11 9/9/2026

άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ελπίς

Καλαμαριά: Ετοιμασίες για το πρώτο κουδούνι - Καθαρά σχολεία με νέα ηλεκτρικά οχήματα

Καλαμαριά: Ετοιμασίες για το πρώτο κουδούνι - Καθαρά σχολεία με νέα ηλεκτρικά οχήματα

18:04 9/9/2026

ολοκληρώνεται η προετοιμασία των σχολικών μονάδων

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

16:45 9/9/2026

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, τα συνεργεία..

Θεσσαλονίκη: Καθαρίστρια έκλεβε σε νοσοκομείο από μέλι και φρυγανιές μέχρι σεντόνια!

Θεσσαλονίκη: Καθαρίστρια έκλεβε σε νοσοκομείο από μέλι και φρυγανιές μέχρι σεντόνια!

14:52 9/9/2026

κατηγορείται για υπεξαίρεση

Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο του ΟΑΣΘ έπεσε πάνω σε στάση - Τέσσερις τραυματίες, οι δυο σοβαρά (βιντεο)

Θεσσαλονίκη: Λεωφορείο του ΟΑΣΘ έπεσε πάνω σε στάση - Τέσσερις τραυματίες, οι δυο σοβαρά (βιντεο)

14:44 9/9/2026

πριν λίγο το μεσημέρι της Τετάρτης

Καλαμαριά: 76 μόνιμες θέσεις εργαζομένων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Καλαμαριά: 76 μόνιμες θέσεις εργαζομένων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

14:33 9/9/2026

αποτέλεσμα μακράς και συλλογικής προσπάθειας

Καλαμαριά: Να παραμείνουν οι θέσεις στάθμευσης στα σημεία με μεγάλα πεζοδρόμια ζητούν οι κάτοικοι του Βότση

Καλαμαριά: Να παραμείνουν οι θέσεις στάθμευσης στα σημεία με μεγάλα πεζοδρόμια ζητούν οι κάτοικοι του Βότση

14:19 9/9/2026

Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Βότση

Κλασικά Έπιπλα