Η Ευρώπη σε συναγερμό για τον καύσωνα

26/6/2026 14:28    φονικός καύσωνας
Υγειονομικές αρχές σε όλη την Ευρώπη παρέμειναν σε υψηλό συναγερμό σήμερα καθώς ο φονικός καύσωνας παραμένει στη Γηραιά Ήπειρο, οδηγώντας τις αρχές στη Γαλλία να επιβάλουν απαγόρευση στην κατανάλωση αλκοόλ και προκαλώντας ρωγμές στο οδόστρωμα αυτοκινητοδρόμου στη Γερμανία.

Από τη Βρετανία και τη Γαλλία έως τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σερβία, η Ευρώπη βιώνει θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το κύμα καύσωνα είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί για την Ευρώπη, όπου το κλίμα αλλάζει πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού.

Οι θερμοκρασίες πιθανόν να έχουν ήδη περάσει το σημείο κορύφωσής τους στη Γαλλία και τη Βρετανία, όπου έχουν ήδη καταρριφθεί τα ρεκόρ για τον Ιούνιο. Αλλά στην Ιταλία, η ζέστη αναμένεται να ενταθεί το σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας τον υδράργυρο έως τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τουλάχιστον 55 θάνατοι που συνδέονται με τον καύσωνα έχουν αναφερθεί στη Γαλλία, όπου η θερμοκρασία στο Παρίσι έφθασε την Τέταρτη στους 40,9 βαθμούς Κελσίου. Παρόλο που οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν, οι αρχές ετοιμάζονται για αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Σε όλη την ήπειρο, μνημεία και πολιτιστικοί χώροι έκλεισαν ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν στη γεωργία. Η αστυνομία του Παρισιού ζήτησε από τους διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων, όπως το φεστιβάλ μουσικής Solidays, να ματαιώσουν τα σχέδιά τους. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride) δήλωσαν ότι το αναπρογραμματίζουν για τον Σεπτέμβριο.

ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΣΕ ‘ΚΟΚΚΙΝΟ’ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ

Η ακραία ζέστη προκάλεσε χθες βράδυ ρωγμές στο οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου Α2 στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα BZ, με αποτέλεσμα περίπου 30 οχήματα να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να υποστούν ζημιές, δύο άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφριά και οι αρχές να αναγκαστούν να διακόψουν την κυκλοφορία.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office παράτεινε τον ‘κόκκινο’ συναγερμό για σήμερα για μια μεγάλη περιοχή της νότιας Αγγλίας -πρώτη φορά που τέτοιες προειδοποιήσεις εκδίδονται για τρεις συνεχείς ημέρες.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, οι αρχές στην Ολλανδία εξέδωσαν ‘κόκκινο’ συναγερμό για σχεδόν το σύνολο της χώρας και πολλά σχολεία έμειναν κλειστά καθώς αναμένονται θερμοκρασίες έως τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Σερβία, οι αρχές επίσης εξέδωσαν προειδοποίηση, με τις θερμοκρασίες να προβλέπονται γύρω στους 36 βαθμούς Κελσίου. Αξιωματούχοι στο Βελιγράδι προειδοποίησαν τους πολίτες να ενυδατώνονται και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στη διάρκεια των θερμότερων ωρών της ημέρας.

Τα ράφια των καταστημάτων στη Βρετανία άδειασαν από ανεμιστήρες ενώ οι εταιρίες κατασκευής air condition στην Ασία ανέφεραν άλμα στις πωλήσεις τους στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία, η κρατική ενεργειακή εταιρία EDF δεσμεύθηκε να δαπανήσει 80 εκατ. ευρώ για συστήματα ψύξης σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Σύμφωνα τα πιο τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ/ΙΕΑ), που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2025, το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ευρώπη που διαθέτει κλιματιστικό παραμένει σχετικά χαμηλό, γύρω στο 20%.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν απαγόρευση στην κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους για σήμερα που η Γαλλία παίζει απέναντι στη Νορβηγία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Βοστώνη.

Γιατροί και υγειονομικοί στη Γαλλία ανέφεραν αύξηση στα επείγοντα περιστατικά και τις νοσηλείες.

Ο Βιλφρίντ Σαμύ, εκπρόσωπος της Ένωσης Ιατρών Υπηρεσιών Επειγόντων Περιστατικών Γαλλίας, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένα για τον καύσωνα. «Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία των υγειονομικών είναι τεράστιος», δήλωσε.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Να γίνει η δεξίωση της ΔΕΘ στο Παλατάκι λέει ο Σύλλογος φίλων του Κυβερνείου

Καλαμαριά: Να γίνει η δεξίωση της ΔΕΘ στο Παλατάκι λέει ο Σύλλογος φίλων του Κυβερνείου

17:17 15/7/2026

Η αντίστροφη μέτρηση για την 90ή ΔΕΘ

Καλαμαριά - Πόντου: Στόχος να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες το έργο! Τρείς προσφορές αναμένονται

Καλαμαριά - Πόντου: Στόχος να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες το έργο! Τρείς προσφορές αναμένονται

16:49 15/7/2026

Οι εκκρεμότητες των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν 2.200 κιλά ζωοτροφές για σκύλους και γάτες – Για όσους φροντίζουν αδέσποτα

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν 2.200 κιλά ζωοτροφές για σκύλους και γάτες – Για όσους φροντίζουν αδέσποτα

16:37 15/7/2026

σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα

Καλαμαριά - Λαϊκή Συσπείρωση για πυρκαγιές: Να προστατευτεί το Κόδρα, όχι μόνο έργα βιτρίνας

Καλαμαριά - Λαϊκή Συσπείρωση για πυρκαγιές: Να προστατευτεί το Κόδρα, όχι μόνο έργα βιτρίνας

13:01 15/7/2026

ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης

Άνοιγαν αυτοκίνητα και έκλεβαν χιλιάδες ευρώ, παραλιακά στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Άνοιγαν αυτοκίνητα και έκλεβαν χιλιάδες ευρώ, παραλιακά στη Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

12:08 15/7/2026

Συνελήφθησαν 2 άνδρες

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 28χρονου με δύο κιλά κάνναβης

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 28χρονου με δύο κιλά κάνναβης

12:05 15/7/2026

Αντιμετώπιση Οργανωμένου Εγκλήματος

Καλαμαριά: Συνάντηση Παπαστεργίου - Αράπογλου: Τί είπαν για Μετρό, μαρίνα, Φοίνικα και Σχολή δικαστών

Καλαμαριά: Συνάντηση Παπαστεργίου - Αράπογλου: Τί είπαν για Μετρό, μαρίνα, Φοίνικα και Σχολή δικαστών

11:58 15/7/2026

ο επικεφαλής της "Πράξεις για τη Μακεδονία''

Κλασικά Έπιπλα