26,4 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ από την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος

9/6/2020 16:34    Κυρώθηκε, κατά πλειοψηφία
Κυρώθηκε, κατά πλειοψηφία, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η τροποποίηση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στο τομέα της Υγείας για την αεροδιακομιδή ασθενών.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. Επιφυλάξεις εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν «παρών».

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση, αυξάνεται το ποσόν της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από τα 25 εκατ. ευρώ στα 26,4 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας του ΕΚΑΒ για τις αερομεταφορές ασθενών και παράλληλα, αντί να επισκευαστούν δύο ελικόπτερα αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ, όπως προβλεπόταν αρχικά, να αγοραστούν δύο καινούργια.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, χαρακτήρισε «μεγάλη στιγμή τη κύρωση της σύμβασης με τη δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», και τόνισε ότι το ΕΚΑΒ, ενισχύεται και αναβαθμίζεται αποκτώντας δικά του πτητικά μέσα για τις αεροκομιδές.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για ιδιωτικοποίηση του πτητικού έργου του ΕΚΑΒ για αερομεταφορές ασθενών, απορρίπτοντας σχετικές αιτιάσεις που είχαν εκφράσει, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

«Πρέπει να έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με το κορονοϊό ενόψει της αυξανόμενης κίνησης τουριστών το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ρόλο του ΕΚΑΒ στο σύστημα αεροκομιδών ασθενών. Δεν υπάρχουν φαντάσματα και θεωρίες συνομωσίας», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Νωρίτερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έκανε λόγο για προκλητική τροποποίηση της αρχικής σύμβασης και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προσπαθεί, εμμέσως πλην σαφώς, να δώσει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη της Aegean να «βάλει χέρι» στις αεροκομιδές ασθενών.

«Καθιστώ προσωπικά υπεύθυνους, τον κ. Κικίλια, εσάς και τον πρωθυπουργό, αν φύγει από την Πολεμική Αεροπορία η διαχείριση των πτήσεων των διακομιδών ασθενών του ΕΚΑΒ», ανέφερε ο κ. Πολάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός σημείωσε, ότι με την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης την οποία είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «περιγράφεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα να εκτελούνται αεροκομιδές ασθενών, όχι με την επιχειρησιακή ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά από ιδιώτες».

«Δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης αυτής της δράσης», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Ακόμα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ενόψει καλοκαιριού, έκανε λόγο για «αισθητά σημάδια αποδιοργάνωσης της κυβέρνησης και επιτελικό χάος στη τουριστική αγορά».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Ακτύπης, χαρακτήρισε τη σύμβαση ως ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ενώ τόνισε ότι «σε αυτή τη πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που περνά η χώρα, είναι καθοριστικός ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Θραψανιώτης, εξέφρασε το σκεπτικισμό του κόμματος του ως προς τους στόχους της τροποποίησης της αρχικής σύμβασης, ενώ εξήρε τη συμβολή του Ιδρύματος Νιάρχος στην ενίσχυση του ΕΣΥ και της δυναμικότητας των αεροκομιδών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά «με την ανατροπή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος των αεροκομιδών» και τόνισε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και όχι αποσπασματικές λύσεις.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, δήλωσε «παρών», διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο σε μέτρα βελτίωσης της δημόσιας υγείας, ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να εξαρτώνται από την ατομική διάθεση της προσφοράς, αλλά πρέπει πλήρως να καλύπτονται από το κράτος.

Επιφυλάξεις για την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, εξέφρασε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, κάνοντας λόγο για αναπάντητα ερωτηματικά που υπάρχουν ως προς το σκοπό της αγοράς δύο καινούργιων ελικοπτέρων για την αερομεταφορά ασθενών.

«Είναι ανάγκη να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και όχι να επαφίεται το κράτος στη φιλανθρωπία των ιδιωτών», τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα ενώ εξέφρασε φόβους για ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ.


ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Συλλήψεις σε Καλαμαριά και Χορτιάτη - Παρήγγειλαν χασίς από τις ΗΠΑ!

Συλλήψεις σε Καλαμαριά και Χορτιάτη - Παρήγγειλαν χασίς από τις ΗΠΑ!

21:55 27/2/2024

δύο υποθέσεις

Καλαμαριά: Οργή Αράπογλου για την ΕΤΑΔ και το Παλατάκι - ξενοδοχείο

Καλαμαριά: Οργή Αράπογλου για την ΕΤΑΔ και το Παλατάκι - ξενοδοχείο

20:50 26/2/2024

Τι αναφέρει η δήμαρχος

Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

18:42 26/2/2024

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:13 26/2/2024

Δευτέρα 26/02 και Τρίτη 27/02

Καλαμαριά: Τo βιβλίο πάει..Remezzo - Ξεκινούν οι δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (το πρόγραμμα)

Καλαμαριά: Τo βιβλίο πάει..Remezzo - Ξεκινούν οι δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (το πρόγραμμα)

13:12 26/2/2024

Ο κόσμος του βιβλίου συναντά την ομορφιά της θάλασσας

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

Καλαμαριά: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Τεμπών (βίντεο)

23:10 25/2/2024

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Παρουσίαση βιβλίου ''Το Αγνάντι''

Καλαμαριά: Παρουσίαση βιβλίου ''Το Αγνάντι''

19:34 24/2/2024

του Παναγιώτη Τσαμπαρλή

Καλαμαριά: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  (οδηγίες)

Καλαμαριά: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (οδηγίες)

19:23 24/2/2024

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Καλαμαριά: Υγιεινά γεύματα στα δημοτικά σχολεία του δήμου!

Καλαμαριά: Υγιεινά γεύματα στα δημοτικά σχολεία του δήμου!

15:41 24/2/2024

Ο Δήμος εντάσσεται στο πρόγραμμα

Γεύμα της δημάρχου Καλαμαριάς με τον υποπρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

Γεύμα της δημάρχου Καλαμαριάς με τον υποπρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

23:06 23/2/2024

Karlo Chkhaidze

Κλασικά Έπιπλα