IRIS : Διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέχρι τέλος του έτους

17/6/2025 11:05    Τον διπλασιασμό των ορίων συναλλαγών με IRIS
Τον διπλασιασμό των ορίων συναλλαγών με  IRIS προανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα του 9ου συνεδρίου 360 Payments της ΔΙΑΣ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός,  με συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της ΔΙΑΣ, διπλασιάζονται ως το τέλος του έτους τα δύο διακριτά όρια μεταφορών πίστωσης  ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα  (P2P) και προς πληρωμή ελεύθερων επαγγελματικών και ατομικών επιχειρήσεων (P2Β). 

«Πιστεύουμε βαθιά στο συγκεκριμένο project, το ενισχύουμε και το στηρίζουμε ακόμη περαιτέρω» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης. Και διευκρίνισε: «Μέχρι τέλος του έτους τα όρια διπλασιάζονται σε 1.000 ευρώ για P2P συναλλαγές και 1.000 ευρώ για P2B συναλλαγές. Με ένα μηνιαίο αθροιστικό όριο, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, για μεταφορές μεταξύ φυσικών προσώπων. Για τις εμπορικές συναλλαγές διατηρείται το καθεστώς χωρίς όρια». 

Ο Υπουργός χαρακτήρισε το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS της ΔΙΑΣ «εθνικό πρωταθλητή» και υπενθύμισε ότι οι συναλλαγές ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα είναι δωρεάν και οι συναλλαγές προς τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με πολύ μικρή χρέωση.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως από 1η Νοεμβρίου καθίσταται υποχρεωτική η ενσωμάτωση του IRIS Payments στα POS μέσω της χρήσης QR Code, ενώ στο νέο Τελωνειακό Κώδικα «πρόκειται να υπάρχει και ένα πλαίσιο συνεπειών για όσους δεν θα υλοποιήσουν το IRIS στα POS, αυτονόητα ακριβώς επειδή όταν λέμε ότι κάτι θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, θα πρέπει να ισχύσει καθολικά».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε, επίσης, ότι σύντομα το ελληνικό σύστημα πληρωμών IRIS θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Eurοpa Project. «Μια πρωτοβουλία 10 χωρών που εντάσσουν τα δικά τους IRIS και τις δικές τους εθνικές πλατφόρμες σε μια ενιαία πλατφόρμα και με την προσθήκη των Ελλήνων χρηστών, όπου θα περάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες, θα πάει περίπου στα 105 εκατομμύρια χρήστες», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης στην ανάγκη κυριαρχίας της Ευρώπης στον χώρο των πληρωμών και μίλησε για το ψηφιακό ευρώ, «ένα από τα θέματα που μας απασχολούν ειδικά αυτή την περίοδο, μαζί με το διεθνές εμπόριο και τους δασμούς».

Σχετικά με τη διείσδυση του IRIS στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, ο Υπουργός τόνισε πως «το IRIS Payments είναι πάρα πολύ απλό στη χρήση του. Είναι πολύ εύκολο να τον ενεργοποιήσεις και να το χρησιμοποιήσεις. Χρειάζεσαι μόνο τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη. Έχει υψηλό βαθμό χρήσης καθώς έχει ήδη 3,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες (P2P) ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 εκατ. χρήστες το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, στο IRIS είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 565.000 εγγεγραμμένοι επαγγελματίες (P2Β). Η μεταφορά γίνεται άμεσα και δωρεάν μεταξύ φυσικών προσώπων, ενώ υπάρχουν μικρές χρεώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες όταν αυτοί δέχονται πληρωμές. Είναι επίσης εξαιρετικά ασφαλές, αφού οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο ασφαλές περιβάλλον του Mobile banking των τραπεζών και με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Άννα Μαρία GNTM: Χώρισε και ποζάρει με νέο αγόρι (Pics)

Άννα Μαρία GNTM: Χώρισε και ποζάρει με νέο αγόρι (Pics)

22:36 28/8/2020

Oops!

Εκπληκτικό: Ο δείκτης R0 στην Ελλάδα μετά τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων

Εκπληκτικό: Ο δείκτης R0 στην Ελλάδα μετά τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων

22:35 28/8/2020

Σίγουρα θα περίμενες να δεις άλλο νούμερο

10/10 μόνο απουσιολόγος: 10 απλές ερωτήσεις γνώσεων για να δεις σε ποια σχολή θα πέρναγες αν έδινες πανελλήνιες

10/10 μόνο απουσιολόγος: 10 απλές ερωτήσεις γνώσεων για να δεις σε ποια σχολή θα πέρναγες αν έδινες πανελλήνιες

16:08 28/8/2020

Ιατρική, νομική ή ξαναδίνεις πανελλήνιες του χρόνου;

Βάσεις 2020

Βάσεις 2020

15:46 28/8/2020

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για εμπρησμό αυτοκινήτου

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη για εμπρησμό αυτοκινήτου

00:14 28/8/2020

τα ξημερώματα της Τετάρτης

Πανελλαδικές 2020: Την Παρασκευή η ανακοίνωση των βάσεων

Πανελλαδικές 2020: Την Παρασκευή η ανακοίνωση των βάσεων

00:12 28/8/2020

Στις 9 το πρωί

Καλαμαριά: Έκλεψε τσάντα με 130.000 ευρώ από ταξί - Εξιχνίαση υπόθεσης

Καλαμαριά: Έκλεψε τσάντα με 130.000 ευρώ από ταξί - Εξιχνίαση υπόθεσης

00:08 28/8/2020

διεύθυνση Ασφάλειας

Παράταση έως τις 31 Αυγούστου για τις φορολογικές δηλώσεις

Παράταση έως τις 31 Αυγούστου για τις φορολογικές δηλώσεις

00:03 28/8/2020

υπουργός Οικονομικών

Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην νέα παράνομη τουρκική NAVTEX

Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στην νέα παράνομη τουρκική NAVTEX

00:00 28/8/2020

για το ORUC REIS

Κυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ – 178 υπέρ, 26 κατά και 81 “παρών”

Κυρώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ – 178 υπέρ, 26 κατά και 81 “παρών”

23:59 27/8/2020

Βουλή

Κλασικά Έπιπλα