ΕΦΕΤ: Τι να προσέξουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι

25/2/2020 17:37    ενόψει της Καθαράς Δευτέρας
Κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τις διατροφικές μας συνήθειες, προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων  νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας  ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
 
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :

Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
 
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
Να  έχουν  αντανακλαστικές  κινήσεις  στα  μάτια,  στις  κεραίες  και  στα  πόδια  όταν  είναι ζωντανά.
 
Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία. 

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

 

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Τρώνε τα πάντα, ζουν περισσότερο: Το χωριό της Ελλάδας που η μακροζωία των κατοίκων του αφήνει άφωνη την επιστήμη

Τρώνε τα πάντα, ζουν περισσότερο: Το χωριό της Ελλάδας που η μακροζωία των κατοίκων του αφήνει άφωνη την επιστήμη

12:56 24/6/2020

Ευλογημένη περιοχή

Καλαμαριά: Συνάντηση Δημάρχου για την αξιοποίηση του Κόδρα (φωτο)

Καλαμαριά: Συνάντηση Δημάρχου για την αξιοποίηση του Κόδρα (φωτο)

12:52 24/6/2020

με εκπροσώπους ΜΟΔ και ΜΑΘ

Παραλίες-όνειρο, καλό φαγητό, λίγοι τουρίστες: Το νο1 low budget νησί για ποιοτικές διακοπές μακριά από συνωστισμό

Παραλίες-όνειρο, καλό φαγητό, λίγοι τουρίστες: Το νο1 low budget νησί για ποιοτικές διακοπές μακριά από συνωστισμό

12:38 24/6/2020

από τους πιο οικονομικούς προορισμούς

Θεσσαλονίκη: Μία λωρίδα για τα αυτοκίνητα στη Λ. Νίκης - Ποδηλατόδρομος στην Καραμανλή!

Θεσσαλονίκη: Μία λωρίδα για τα αυτοκίνητα στη Λ. Νίκης - Ποδηλατόδρομος στην Καραμανλή!

12:24 24/6/2020

συνέντευξη του Δημάρχου

Θεσσαλονίκη: Πατέρας ασελγούσε στις κόρες του – Την μία την εξέδιδε ο άντρας της!

Θεσσαλονίκη: Πατέρας ασελγούσε στις κόρες του – Την μία την εξέδιδε ο άντρας της!

12:20 24/6/2020

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση

Αρπαγή 10χρονης: Αυτή είναι η 33χρονη κοκκινομάλλα

Αρπαγή 10χρονης: Αυτή είναι η 33χρονη κοκκινομάλλα

12:13 24/6/2020

Θεσσαλονίκη

10/10 ούτε ο Καπουτζίδης: Θα καταφέρεις να θυμηθείς 10 χαρακτήρες που οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει;

10/10 ούτε ο Καπουτζίδης: Θα καταφέρεις να θυμηθείς 10 χαρακτήρες που οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει;

08:00 24/6/2020

για καλά διαβασμένους παίκτες

Δυο κορυφαία αφροδισιακά που «απογειώνουν»

Δυο κορυφαία αφροδισιακά που «απογειώνουν»

23:46 23/6/2020

φυσικός τρόπος τόνωσης

Ψευτογιατρός: Ζήτησε 19.800 ευρώ για μία ένεση, την ημέρα που πέθαινε η ασθενής

Ψευτογιατρός: Ζήτησε 19.800 ευρώ για μία ένεση, την ημέρα που πέθαινε η ασθενής

22:42 23/6/2020

video

Τι δήλωσε ο Παππάς για την ηχογράφηση που άναψε φωτιές (βιντεο)

Τι δήλωσε ο Παππάς για την ηχογράφηση που άναψε φωτιές (βιντεο)

22:30 23/6/2020

συνέντευξη στο MEGA

Κλασικά Έπιπλα