Οκτώ νεκροί από γρίπη

16/1/2020 16:44    Ανεμβολίαστα τα περισσότερα θύματα
Σε περίοδο έξαρσης έχει μπει η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκαν επτά θάνατοι από επιπλοκές του ιού, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Είκοσι τέσσερι σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μέχρι σήμερα. Συνολικά οκτώ άτομα κατέληξαν, τα περισσότερα εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.

Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στη συντριπτική πλειοψηφία, όμως, πρόκειται για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες όμως μπορούν να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

• Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

• Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

• Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.


cnn

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος υποδέχθηκε το καλοκαίρι με ένα Beach Party (φωτο)

Καλαμαριά: Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος υποδέχθηκε το καλοκαίρι με ένα Beach Party (φωτο)

21:32 24/6/2026

στην πλαζ Αρετσούς

Καλαμαριά: Δέντρα και φυτά φυτεύει ο δήμος - Δείτε που - Ζητά από τους πολίτες να τα προστατεύουν (φωτο)

Καλαμαριά: Δέντρα και φυτά φυτεύει ο δήμος - Δείτε που - Ζητά από τους πολίτες να τα προστατεύουν (φωτο)

17:14 24/6/2026

Φυτεύσεις σε όλη την Καλαμαριά...

Καλαμαριά: Εργασίες στην οδό Χηλής από Μουρουζηδών μέχρι Κίου - Κατανόηση ζητά ο δήμος

Καλαμαριά: Εργασίες στην οδό Χηλής από Μουρουζηδών μέχρι Κίου - Κατανόηση ζητά ο δήμος

14:22 24/6/2026

καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια

Καλαμαριά: Η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών για Μετρό, Πόντου, Κόδρα και μαρίνα Αρετσούς (βιντεο)

Καλαμαριά: Η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών για Μετρό, Πόντου, Κόδρα και μαρίνα Αρετσούς (βιντεο)

14:09 24/6/2026

στα μεγάλα θέματα αναφέρθηκε η κα Καλπίδου

Καλαμαριά: Πρωταγωνιστές τα παιδιά στη μεγάλη γιορτή της Μητρόπολης (φωτο)

Καλαμαριά: Πρωταγωνιστές τα παιδιά στη μεγάλη γιορτή της Μητρόπολης (φωτο)

13:24 24/6/2026

Πρωτεργάτης και εμπνευστής ο Σεβασμιώτατος

Καλαμαριά: Ο Γκολιδάκης βραβεύτηκε από τον Μέντεκα (φωτο)

Καλαμαριά: Ο Γκολιδάκης βραβεύτηκε από τον Μέντεκα (φωτο)

12:58 24/6/2026

τιμητική διάκριση

Συνελήφθη 37χρονη που συνόδευε μεθυσμένη την 8χρονη κόρη της

Συνελήφθη 37χρονη που συνόδευε μεθυσμένη την 8χρονη κόρη της

12:38 24/6/2026

Θεσσαλονίκη

Κλασικά Έπιπλα