Καλαμαριά: Οι εργαζόμενοι του δήμου ζήτησαν δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις - Δυναμική παρέμβαση

21/5/2026 17:14    στο δημοτικό συμβούλιο
Η χθεσινη παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς ήταν δυναμική, ουσιαστική και καταλυτική. ''Θέσαμε ξεκάθαρα όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους του Δήμου και απαιτήσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα — όχι αόριστες υποσχέσεις'', αναφέρει ο Πρόεδρος των εργαζομένων κος Μουμτζής Λάζαρος.

''Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση ψηφίσματος για τα αιτήματα των εργαζομένων σχετικά με τις μόνιμες θέσεις εργασίας, τη μονιμοποίηση των συναδέλφων και την άρση του νόμου Βορίδη. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που όμως δεν αρκεί από μόνη της'', λένε οι εργαζόμενοι και τονίζουν πως ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη δικαίωση.

Σε ανακοίνωσή τους αναλύουν την συζήτηση και σημειώνουν πως ''Αναφορικά με την παροχή σε χρήμα για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) του 2024, ενημερωθήκαμε ότι η διαδικασία θα είναι έτοιμη σε έναν μήνα, ενώ τέθηκε και το θέμα της νέας προμήθειας εργονομικών καρεκλών εργασίας που επίσης θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ιατρικές εξετάσεις του προσωπικού, οι οποίες ξεκίνησαν μόλις τώρα για τρεις εργαζόμενους, μετά από δυόμισι ολόκληρα χρόνια καθυστέρησης. Αυτή η κατάσταση δεν τιμά κανέναν και μεγάλη ευθύνη έχει η διοίκηση. Το ίδιο απαράδεκτη είναι και η εικόνα σχετικά με τους εμβολιασμούς, όπου έγιναν μόνο ορισμένοι, χωρίς κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης για το σύνολο του προσωπικού. Απαιτούμε άμεσα να ολοκληρωθούν όλες οι ιατρικές εξετάσεις και οι εμβολιασμοί χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Για τις βελτιωτικές εργασίες στα αποδυτήρια του εργοταξίου καθαριότητας και στα δημοτικά κτήρια, η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι «θα γίνει μελέτη», χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και πραγματοποιήθηκαν κάποιες από αυτές. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε υποβαθμισμένες συνθήκες. Περιμένουμε άμεσες ενέργειες και σαφή χρονοδιαγράμματα. Να ενταχθούν ξανά τα αποδυτήρια στο τεχνικό πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η μελέτη άμεσα. Να πραγματοποιηθούν στο σύνολο τους οι βελτιωτικές εργασίες σύμφωνα με τις αυτοψίες της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας με σαφής χρονοδιαγράμματα περαίωσης. 

Θέσαμε επίσης το σοβαρό ζήτημα της ασφάλειας τα ένσημα των συναδέλφων καθαριστών στους παιδικούς σταθμούς και της ένταξής τους από τα απλά στα βαρέα και ανθυγιεινά, χωρίς να λάβουμε καμία ουσιαστική απάντηση από τη διοίκηση.

Αναδείχθηκε ακόμη το θέμα της χορήγησης των 300 ευρώ για τα γάλατα και των περικοπών που υπήρξαν. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι αναμένεται απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς καμία ενημέρωση για τον χρόνο ολοκλήρωσης. Ο Σύλλογος θα καταθέσει γνωμοδότηση προς τη διοίκηση και θα απαιτήσει να αποδοθούν αυτούσια τα 300 ευρώ στους εργαζόμενους. Απαιτούμε να δοθούν τα χρήματα αυτούσια όπως έκαναν οι περισσότεροι Δήμοι στο πολεοδομικό συγκρότημα του Νομού Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, επαναλάβαμε ξεκάθαρα τη θέση μας υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών και εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στον νόμο των αναπτυξιακών οργανισμών. Ζητήσαμε από τη διοίκηση να μην προβεί σε καμία ενέργεια ίδρυσης ή συμμετοχής σε τέτοιους οργανισμούς που ανοίγουν τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Θέσαμε επίσης το ζήτημα της ορθολογικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου. Υπάρχουν εργαζόμενοι με αυξημένα επιστημονικά και τυπικά προσόντα, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητές τους. Η αξιοποίηση του προσωπικού δεν αφορά μόνο την εργασιακή δικαιοσύνη, αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλων ελλείψεων μόνιμου προσωπικού.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι μόνο για το 2025 έχουν ήδη καταγραφεί 31 εργατικά ατυχήματα. Ο αριθμός αυτός προκαλεί μεγάλη ανησυχία και επιβάλλει άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Τέλος, αναδείξαμε για ακόμη μία φορά την αδικία που υπάρχει ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σχετικά με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας και απαιτούμε ίση μεταχείριση και αξιοπρέπεια.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων θα παραμείνει σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Δεν θα αποδεχτούμε άλλες καθυστερήσεις, αοριστολογίες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν λύσεις, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ουσιαστικό σεβασμό στην εργασία και την αξιοπρέπειά τους.

Συνεχίζουμε δυναμικά.Με ενότητα, αγώνα και αποφασιστικότητα. Θα επανέλθουμε…

Στη συνεδρίαση έλαβε το λόγο ο Αντιπρόεδρος  ΚΑΛΛΙΦΑΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας ΤΑΣΤΣΟΓΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ, το μέλος ΣΙΤΕΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ και ο πρόεδρος της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας ΤΑΤΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ''



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Σε λίγες ημέρες ανοίγει το αναγνωστήριο - Άνετοι χώροι και γρήγορο ίντερνετ δίπλα στο κύμα (φωτο)

Καλαμαριά: Σε λίγες ημέρες ανοίγει το αναγνωστήριο - Άνετοι χώροι και γρήγορο ίντερνετ δίπλα στο κύμα (φωτο)

22:54 29/6/2026

Ρεμέτζο

Καλαμαριά: Μικροί και μεγάλοι έτρεξαν στην παραλία και μετά πάρταραν! (φωτο)

Καλαμαριά: Μικροί και μεγάλοι έτρεξαν στην παραλία και μετά πάρταραν! (φωτο)

22:40 29/6/2026

Kalamaria Sunset Seaside Run

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει 1.000 ευρώ επίδομα για γονείς και δωρεάν πάνες - Ποιοι οι δικαιούχοι

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει 1.000 ευρώ επίδομα για γονείς και δωρεάν πάνες - Ποιοι οι δικαιούχοι

18:40 29/6/2026

Αναλυτικά ο δήμος αναφέρει

Φωτιά πίσω από τον Φοίνικα - Στο ύψος του εμπορικού κέντρου Μακεδονία (φωτο)

Φωτιά πίσω από τον Φοίνικα - Στο ύψος του εμπορικού κέντρου Μακεδονία (φωτο)

18:14 29/6/2026

έσπευσαν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής

Καλαμαριά - Πόντου: Τέλος τα ιδιοκτησιακά εμπόδια - Στρατηγικός άξονας για την ανατολική Θεσσαλονίκη

Καλαμαριά - Πόντου: Τέλος τα ιδιοκτησιακά εμπόδια - Στρατηγικός άξονας για την ανατολική Θεσσαλονίκη

17:49 29/6/2026

Κλείνει το κεφάλαιο των απαλλοτριώσεων

Καλαμαριά - Έργα Βότση: Στένωση της Σωκράτους αποκλεισμός της Ιπποκράτους για ακόμη ένα μήνα!

Καλαμαριά - Έργα Βότση: Στένωση της Σωκράτους αποκλεισμός της Ιπποκράτους για ακόμη ένα μήνα!

14:39 29/6/2026

στο πλαίσιο του έργου «Βιοκλιματική Αναβάθμιση..

Καλαμαριά: Με δύο βραβεία επιστρέφει η Μικτή Χορωδία του δήμου από το Καρπενήσι (φωτο)

Καλαμαριά: Με δύο βραβεία επιστρέφει η Μικτή Χορωδία του δήμου από το Καρπενήσι (φωτο)

14:24 29/6/2026

στον διαγωνισμό χορωδιών

Κλασικά Έπιπλα