Στοματικό σεξ: Ποια Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα μπορεί να κολλήσετε

14/7/2020 23:54    τι πιστεύουμε λανθασμένα
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι σπάνιο ή αδύνατο να εξαπλωθούν Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) από το στοματικό σεξ.

Ωστόσο, είναι σαφέστατα πιθανό να κολλήσετε κάποιο ΣΜΝ από το στοματικό σεξ. Μάλιστα, μερικά Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων και η γονόρροια, συνήθως μεταδίδονται μέσω του στοματικού σεξ, σε σύγκριση με άλλα ΣΜΝ, όπως ο ιός HIV.

Παγκοσμίως, περίπου 1 εκατομμύριο νέα ΣΜΝ αποκτούνται καθημερινά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Είναι απαραίτητο οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι να κατανοήσουν το πώς μεταδίδονται τα ΣΝΝ και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης λοιμώξεων.

Στοματικά ΣΜΝ

Είναι πιθανό να μεταδοθεί ένα ΣΜΝ με το στοματικό σεξ, καθώς αυτό περιλαμβάνει στενή επαφή και συχνά ανταλλαγή σωματικών υγρών.

Τα ΣΜΝ εξαπλώνονται μέσω επαφής με σωματικά υγρά, ή με δέρμα που είναι μολυσμένο με ΣΜΝ. Διαφορετικά ΣΜΝ μεταδίδονται με διαφορετικούς ρυθμούς και μέσα από διάφορα σωματικά υγρά. Οι πιθανότητες εμφάνισης ενός ΣΜΝ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Τα ΣΜΝ που διαδίδονται συχνότερα μέσω του στοματικού σεξ περιλαμβάνουν:

Στοματικό σεξ και... έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένας ιός που μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής με τον κόλπο, το στόμα ή τον πρωκτό ενός ατόμου που έχει έρπητα. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και τείνει να είναι πιο μεταδοτική κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης στο άτομο που ήδη την έχει.

Το κύριο σύμπτωμα του έρπητα είναι τα σπυράκια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα. Αυτά μπορεί να εξαπλωθούν στους μηρούς, στους γλουτούς ή και σε άλλες γειτονικές περιοχές. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν το στόμα, την γλώσσα και τα χείλη, ανάλογα με τον τύπο του έρπητα.

Ακόμη και τα προφυλακτικά και άλλες μέθοδοι προστασίας στο σεξ μπορεί να αποτύχουν να εμποδίσουν την μετάδοση του ιού. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν κάποιος έχει μια πληγή ή κάποιο ανοιχτό σπυράκι που δεν καλύπτεται εντελώς από προφυλακτικό ή οδοντικό φράγμα.

Οι άνθρωποι που έχουν στοματικό έρπη μπορούν επίσης να διαδώσουν την λοίμωξη στα γεννητικά όργανα των σεξουαλικών τους συντρόφων μέσα από το στοματικό σεξ.

Είναι πιθανό για κάποιο άτομο να έχει έρπητα για πολλά χρόνια χωρίς να έχουν εμφανιστεί πληγές και σπυράκια. Ακόμα και οι άνθρωποι που είχαν μόνο μια έξαρση του ιού στην ζωή τους, ή που δεν έχουν τρέχοντα συμπτώματα και δεν έχουν κάνει ποτέ σχετικές εξετάσεις, μπορεί να έχουν έρπητα.

Ο έρπης δεν είναι θεραπεύσιμος, αλλά μπορεί να τεθεί υπό διαχείριση με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Στοματικό σεξ και... γονόρροια

Η γονόρροια είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω σεξουαλικής επαφής με τον κόλπο, το πέος, τον πρωκτό ή το στόμα ενός ατόμου με τη νόσο.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν γονόρροια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

έκκριση υγρού από τα γεννητικά όργανα
επώδυνες κινήσεις του εντέρου
κνησμός (φαγούρα), ή κάψιμο κατά την ούρηση
έκκριση λευκού, πρασινωπού, ή κιτρινωπού υγρού από το πέος
αιμορραγία μεταξύ των περιόδων (για την γυναίκα)

Η γονόρροια είναι θεραπεύσιμη, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Στις γυναίκες, η μη γονόρροια που δεν αντιμετωπίζεται όπως πρέπει, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται πυελική φλεγμονώδης νόσος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Λιγότερο συχνά, η γονόρροια μπορεί επίσης να προκαλέσει στειρότητα στους άνδρες.

Στοματικό σεξ και... σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής με τον κόλπο, το στόμα, του πέους, τον πρωκτό, ή απλά μέσω δερματικής επαφής με πληγές στο σώμα ενός ατόμου με σύφιλη. Οι πληγές αυτές μπορεί να είναι μικροσκοπικές και δυσδιάκριτες στο γυμνό μάτι, οπότε ο μόνος τρόπος για να γνωρίζει κάποιος με βεβαιότητα αν έχει σύφιλη είναι να κάνει τις σχετικές εξετάσεις.

Η σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οργάνων, άνοια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στο πρώιμο της στάδιο, η σύφιλη παρουσιάζει μικρές φλύκταινες/πληγές. Οι πληγές εμφανίζονται εκεί από όπου η σύφιλη εισέρχεται στο σώμα. Έτσι τα άτομα που κολλούν σύφιλη από το στοματικό σεξ μπορεί να έχουν πληγές στα γεννητικά τους όργανα, ή κοντά στο στόμα τους.

Καθώς αναπτύσσεται η σύφιλη, προκαλεί εξανθήματα και βλάπτει τους βλεννογόνους αδένες. Σε μεταγενέστερα στάδιά της, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Στοματικό σεξ και... άλλες ασθένειες

Υπάρχουν και κάποιες άλλες λοιμώξεις που είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθούν μέσα από το στοματικό σεξ, ωστόσο κάποιες μολύνσεις εξακολουθούν να είναι πιθανές.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Ο ιός HIV, ο οποίος μεταδίδεται όταν τα μολυσμένα σωματικά υγρά έρχονται σε άμεση επαφή με το αίμα του άλλου ατόμου. Στα πρώτα του στάδια, ο ιός HIV μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, η ασθένεια αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χλαμύδια, τα οποία εξαπλώνονται μέσω επαφής με τον κόλπο, το στόμα, το πέος, ή τον πρωκτό ενός ήδη μολυσμένου ατόμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Για όσους έχουν, ο κνησμός των γεννητικών οργάνων, ή το κάψιμο μπορεί να συμβεί, μαζί με δυσκολία, ή πόνο στην ούρηση.

Ψείρες στο εφηβαίο, τα οποία είναι μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με το αίμα και ζουν στις τρίχες των γεννητικών οργάνων. Τα έντομα αυτά μπορούν επίσης να ζουν σε άλλες τρίχες σώματος, αλλά όχι στο τριχωτό της κεφαλής. Οι ψείρες του εφηβαίου μπορούν να μεταπηδούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσω φυσικής επαφής.

Ηπατίτιδα Β και C, που είναι ιοί οι οποίοι προσβάλλουν το ήπαρ. Μπορούν να εξαπλωθούν μέσω επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης. Σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ή χρόνια ηπατικά προβλήματα.

Κονδυλώματα, δηλαδή εξογκώματα πάνω ή κοντά στα γεννητικά όργανα που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Η ασθένεια εξαπλώνεται όταν το άτομο έρθει σε φυσική επαφή με κονδυλώματα στο δέρμα άλλου ατόμου. Πολλά άτομα με κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα δεν έχουν συμπτώματα, αν και μερικά βιώνουν πόνο και φαγούρα κοντά στα γεννητικά τους όργανα.

Ιός HIV (AIDS)

Ο ιός HIV είναι παρών στο αίμα, το μητρικό γάλα, τα κολπικά υγρά, τα πρωκτικά υγρά, το σπέρμα και τα προσπερματικά υγρά. Για να κολλήσει κανείς τον ιό, τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου προσώπου πρέπει να έρθουν σε άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος άλλου ατόμου.

Αυτό μπορεί να συμβεί με τρεις τρόπους:

μέσω επαφής με κάποια ανοικτή πληγή στο δέρμα του μολυσμένου ατόμου, ακόμη και μικροσκοπική
μέσω επαφής με βλεννογόνο, όπως ο κόλπος
μέσω της άμεσης επαφής με την κυκλοφορία του αίματος, όπως μέσω της κοινής χρήσης βελόνας/σύριγγας

Το στοματικό σεξ δεν συνιστά άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος. Για να κολλήσετε τον ιό HIV από το στοματικό σεξ, τα σωματικά υγρά του μολυσμένου ατόμου θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή με μια βλεννογόνο μεμβράνη, ή μια ανοιχτή πληγή του/της συντρόφου του.

Είναι επίσης πιθανό να μεταδοθεί ο ιός HIV, όταν το άτομο που κάνει στοματικό σεξ έχει ανοικτή πληγή στο στόμα του, ή σε άλλη περιοχή του σώματος που έρχεται σε επαφή με τις βλεννογόνες μεμβράνες, ή ανοικτή πληγή του αποδέκτη.


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 
Social Media - Thessaloniki
Κανείς δεν τα καταφέρνει: Θα περάσεις το τεστ με τα 10 ορθογραφικό λάθη που εξοργίζουν τους φιλόλογους;

Κανείς δεν τα καταφέρνει: Θα περάσεις το τεστ με τα 10 ορθογραφικό λάθη που εξοργίζουν τους φιλόλογους;

15:52 9/8/2020

μήπως είσαι ο Μπαμπινιώτης;

Διακόπηκε το γύρισμα από τα γέλια 20 φορές: Η πιο αστεία σκηνή της ελληνικής TV που «γονάτισε» τους πρωταγωνιστές της (Vid)

Διακόπηκε το γύρισμα από τα γέλια 20 φορές: Η πιο αστεία σκηνή της ελληνικής TV που «γονάτισε» τους πρωταγωνιστές της (Vid)

15:06 9/8/2020

Καμένο μεν, έπος δε..

Κύριε Τσιόδρα μήπως ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτό το αστείο με τα πλοία εν μέσω κορωνοϊού;

Κύριε Τσιόδρα μήπως ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτό το αστείο με τα πλοία εν μέσω κορωνοϊού;

15:05 9/8/2020

Σα να τράβηξε παραπάνω απ' όσο πρέπει

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κυλλήνη

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κυλλήνη

10:39 9/8/2020

σήμερα το πρωί

Έπεσαν 10.000 κεραυνοί πάνω από την Ελλάδα - Χάρτης

Έπεσαν 10.000 κεραυνοί πάνω από την Ελλάδα - Χάρτης

10:36 9/8/2020

«ΖΕΥΣ»

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα στη Χαλκιδική

Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα στη Χαλκιδική

10:17 9/8/2020

χάρτης

Ιερέας που παραβρέθηκε σε γάμο, θετικός στον κορονοϊό

Ιερέας που παραβρέθηκε σε γάμο, θετικός στον κορονοϊό

10:11 9/8/2020

Λάρισα

Εργασίες στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μηχανιώνας

Εργασίες στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μηχανιώνας

10:07 9/8/2020

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων

Καβάλα: Διάκριση 9χρονης προσφυγοπούλας, σε διαγωνισμό παραμυθιού

Καβάλα: Διάκριση 9χρονης προσφυγοπούλας, σε διαγωνισμό παραμυθιού

10:02 9/8/2020

από τη Συρία

Τραγωδία στην Εύβοια - Τρεις νεκροί ανάμεσά τους και ένα βρέφος 8 μηνών

Τραγωδία στην Εύβοια - Τρεις νεκροί ανάμεσά τους και ένα βρέφος 8 μηνών

09:59 9/8/2020

«χτύπησε» η «Θάλεια»

Κλασικά Έπιπλα