Τι απαντά η κυβέρνηση για την ιατρική τεχνολογία του CERN που δεν θα έρθει στην Ελλάδα

14/5/2018 17:03    Απάντηση Φωτάκη για δημιουργία κέντρου πρωτονικής θεραπείας
Η δημιουργία κέντρου θεραπείας πρωτονίων για την αντιμετώπιση του καρκίνου θα κόστιζε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και είναι πιθανό να αποδεικνυόταν οικονομικά μη βιώσιμη, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Ο κ. Φωτάκης ουσιαστικά απαντά σε δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να αφήνει αναξιοποίητη την ευκαιρία για τη δημιουργία κέντρου πρωτονικής θεραπείας με την τεχνολογία του CERN.

Ο αναπληρωτής υπουργός δημοσιοποίησε ενημερωτικό σημείωμα από το οποίο προκύπτει πως «το υψηλό κόστος της επένδυση σε συνδυασμό με το πειραματικό ακόμη στάδιο της αποτελεσματικότητας και της περιορισμένης ευρύτητας εφαρμογών της συγκεκριμένης μεθόδου, καθιστά την ανάπτυξη ενός κέντρου θεραπείας στην Ελλάδα, εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση».

«Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο καθώς αφορά την έρευνα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην Υγεία, τομέα υψηλής προτεραιότητας για το υπουργείο που έμπρακτα προωθεί την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, όπως η Εμβληματική Δράση για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας με έμφαση στην Ογκολογία.

»Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι τέτοιου είδους πιέσεις για τη διαμόρφωση επιστημονικών επιλογών, μέσω της δημιουργίας θορύβου στον Τύπο, είναι όχι μόνο αντιδεοντολογικές και αντιεπιστημονικές, αλλά συχνά υποκρύπτουν τακτικισμούς εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών που υποκινούνται από ιδιοτελή κίνητρα» λέει ο αναπληρωτής υπουργός.

Τι είναι η πρωτονική θεραπεία

Πρόκειται για μια μέθοδο εστιασμένου βομβαρδισμού των καρκινικών όγκων με πρωτόνια αντί με ακτίνες Χ στη συνηθισμένη ακτινοθεραπεία.

Έχει ως πιθανό πλεονέκτημα τη μεγάλη ακρίβεια, κάτι που περιορίζει τις βλάβες σε υγιείς ιστούς, παραμένει όμως εν πολλοίς πειραματική και εφαρμόζεται μόνο σε 60 κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Όπως εξηγεί στο ενημερωτικό σημείωμά του το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, «για την εφαρμογή της θεραπείας με πρωτόνια απαιτείται ένας ογκώδης και ακριβός επιταχυντής σωματιδίων (γραμμικός ή κύκλοτρο) και εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα (για 2-3 αίθουσες θεραπείας) με κόστος κατασκευής επιταχυντή που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και υψηλά λειτουργικά έξοδα (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ/έτος».

«Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει επιταχυντές πρωτονίων μικρότερου μεγέθους ως προϊόντα από εταιρείες του CERN και του FERMI lab, η αποτελεσματικότητα των οποίων αποτελεί σήμερα αντικείμενο συστηματικής έρευνας».

«Απαιτείται η ύπαρξη μιας κρίσιμης μάζας ασθενών – περίπου 2000 ετησίως - για την επιβίωση ενός κέντρου ακτινοθεραπείας πρωτονίων (παράδειγμα, η φετινή πτώχευση ενός τέτοιου κέντρου, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους – πάνω από 120.000 δολαρίων μηνιαίως - στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ - Scripps Proton Therapy Center)».

«Σε επόμενο στάδιο, θα ήταν δυνατόν να εξετασθεί η ένταξη της πρωτονικής θεραπείας στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά με στέρεες βάσεις εν όψει των επερχόμενων τεχνολογικών εξελίξεων που θα μειώσουν σημαντικά τα κόστη κατασκευής και λειτουργίας, εφόσον αναπτυχθεί σχετική τεχνολογία και διευρυνθεί το εύρος των θεραπευτικών εφαρμογών της τεχνικής σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών» καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα.


newpost

Επόμενο Προηγούμενο
 
Ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει 1.000 ευρώ επίδομα για γονείς και δωρεάν πάνες - Ποιοι οι δικαιούχοι

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει 1.000 ευρώ επίδομα για γονείς και δωρεάν πάνες - Ποιοι οι δικαιούχοι

18:40 29/6/2026

Αναλυτικά ο δήμος αναφέρει

Φωτιά πίσω από τον Φοίνικα - Στο ύψος του εμπορικού κέντρου Μακεδονία (φωτο)

Φωτιά πίσω από τον Φοίνικα - Στο ύψος του εμπορικού κέντρου Μακεδονία (φωτο)

18:14 29/6/2026

έσπευσαν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής

Καλαμαριά - Πόντου: Τέλος τα ιδιοκτησιακά εμπόδια - Στρατηγικός άξονας για την ανατολική Θεσσαλονίκη

Καλαμαριά - Πόντου: Τέλος τα ιδιοκτησιακά εμπόδια - Στρατηγικός άξονας για την ανατολική Θεσσαλονίκη

17:49 29/6/2026

Κλείνει το κεφάλαιο των απαλλοτριώσεων

Καλαμαριά - Έργα Βότση: Στένωση της Σωκράτους αποκλεισμός της Ιπποκράτους για ακόμη ένα μήνα!

Καλαμαριά - Έργα Βότση: Στένωση της Σωκράτους αποκλεισμός της Ιπποκράτους για ακόμη ένα μήνα!

14:39 29/6/2026

στο πλαίσιο του έργου «Βιοκλιματική Αναβάθμιση..

Καλαμαριά: Με δύο βραβεία επιστρέφει η Μικτή Χορωδία του δήμου από το Καρπενήσι (φωτο)

Καλαμαριά: Με δύο βραβεία επιστρέφει η Μικτή Χορωδία του δήμου από το Καρπενήσι (φωτο)

14:24 29/6/2026

στον διαγωνισμό χορωδιών

Aδιανόητη τραγωδία στην Κύπρο με τα δύο παιδιά, 8 και 10 ετών, νεκρά στο αυτοκίνητο

Aδιανόητη τραγωδία στην Κύπρο με τα δύο παιδιά, 8 και 10 ετών, νεκρά στο αυτοκίνητο

12:50 29/6/2026

Πώς συνέβη

Θεσσαλονίκη: Απειλή με μαχαίρι σε διαμέρισμα, τραυματίστηκε αστυνομικός

Θεσσαλονίκη: Απειλή με μαχαίρι σε διαμέρισμα, τραυματίστηκε αστυνομικός

12:43 29/6/2026

βρέθηκε κοκαΐνη

Κλασικά Έπιπλα