Η θεραπεία της κατάθλιψης ίσως κρύβεται σε ένα μανιτάρι

22/5/2018 18:40    μελέτη
Ένα παραισθησιογόνο που βρίσκεται σε «μαγικά» μανιτάρια μπορεί να επαναφέρει τον εγκέφαλο ανθρώπων με κατάθλιψη που δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια μελλοντική θεραπεία, διατείνεται μια έρευνα.

Η μικρή μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 19 ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν μία εφάπαξ δόση της ψυχεδελικής ουσίας, ψιλοκυβίνη.

Οι μισοί από τους ασθενείς έπαψαν να παρουσιάζουν κατάθλιψη και παρατηρήθηκαν αλλαγές στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα, που διήρκεσαν για περίπου πέντε εβδομάδες.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα από το Imperial College του Λονδίνου, τονίζουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν οποιαδήποτε ουσία μόνοι τους, χωρίς συνταγογράφηση και παρακολούθηση από γιατρό.

Υπήρξε μια σειρά από μικρές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση στην κατάθλιψη, λειτουργώντας ως «λιπαντικό για το μυαλό» που επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεφύγουν από τον κύκλο των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Αλλά η ακριβής επίπτωση που μπορεί να έχει στην εγκεφαλική δραστηριότητα δεν είναι γνωστή.

Η ομάδα του Imperial College πραγματοποίησε Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων πριν από τη χορήγηση ψιλοκυβίνης, και την επόμενη ημέρα, όταν οι ασθενείς ήταν νηφάλιοι και πάλι.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξε ότι η ψιλοκυβίνη επηρέασε δύο βασικές περιοχές του εγκεφάλου:

– Η αμυγδαλή – η οποία εμπλέκεται έντονα στο πώς επεξεργαζόμαστε συναισθήματα όπως ο φόβος και το άγχος – έγινε λιγότερο ενεργη. Όσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση, τόσο μεγαλύτερη ήταν η βελτίωση στα αναφερόμενα συμπτώματα.

– Επίσης, το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, μια συνεργασία διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, έγινε πιο σταθερό μετά τη λήψη της παραισθησιογόνου ουσίας.

Ο Δρ Robin Carhart-Harris, επικεφαλής της έρευνας στο Imperial, δήλωσε ότι η η ψυχεδελική εμπειρία από την ψιλοκυβίνη προκαλεί «επαναφορά» του εγκεφάλου: «Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν από μόνοι τους αυτήν την ορολογία, έλεγαν, “Έχω κάνει reboot” και ένας ασθενής είπε ότι ο εγκέφαλός του είχε ανασυγκροτηθεί και καθαριστεί».

Βέβαια, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες προτού μια παραισθησιογόνος ουσία, όπως η ψιλοκυβίνη γίνει αποδεκτή ως θεραπεία για την κατάθλιψη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζονται νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία της κατάθλιψης.



clickatlife
Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

20:44 18/8/2026

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής..

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

19:46 18/8/2026

ένα νέο πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

19:37 18/8/2026

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

18:05 18/8/2026

βίντεο ανέβασε ο Νίκος Ταχιάος

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

17:52 18/8/2026

συμμετέχοντας στην καμπάνια ενημέρωσης

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

15:31 18/8/2026

στη Ε.Ο. Μουδανιών- Συκιάς

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

15:18 18/8/2026

Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής

Κλασικά Έπιπλα