Θεσσαλονίκη: Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

8/4/2020 21:27    Μάκης Βορίδης
Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στις περιοχές των Δήμων Βόλβης και Λαγκαδά της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μετά τα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) που είχαν εντοπιστεί σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναικό πρακτορείο, πως το ΥΠΑΑΤ «θα συνεχίσει να επαγρυπνά υπέρ της προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και να παρεμβαίνει άμεσα προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των ζώων και να διασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών».

Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «ελήφθη έπειτα από τα αρνητικά αποτελέσματα και τις κλινικές εξετάσεις όλων των ζώων όλων των εκτροφών που εξέδωσε το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει κανένα απολύτως κρούσμα της ΑΠΧ». Τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων.

Αρχές Φεβρουαρίου, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ΑΠΧ στη χώρα μας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας το υπουργείου καθώς και υπηρεσιακών στελεχών αποφασίστηκε η λήψη μέτρων τα οποία αφορούσαν:

- Την απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.

- Την απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

- Την απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Παράλληλα, είχε ενεργοποιηθεί το «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)» το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων: ακριβή περιγραφή της περιοχής, άμεση θανάτωση όλων των ζώων και υγειονομική ταφή των χοίρων στην μολυσμένη εκμετάλλευση όπου εντοπίστηκε το κρούσμα (σ.σ. στη συγκεκριμένη οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση θανατώθηκαν 31 ζώα).

Παράλληλα είχε οροθετηθεί Ζώνη Προστασίας γύρω από την εστία, ακτίνας τριών (3) χιλιομέτρων, η οποία περικλείεται από Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας δέκα (10) χιλιομέτρων και τέλος είχε γίνει άμεση απογραφή όλων των χοίρων και επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη, καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

07:59 16/10/2017

στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις»

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

07:57 16/10/2017

Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου

Εορτή του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου

07:53 16/10/2017

16 Οκτωβρίου

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

10:11 15/10/2017

Walk for Freedom

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

10:05 15/10/2017

στη Νέα Ραιδεστό

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

09:55 15/10/2017

ο Σύλλογος Ανεξάρτητων Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από Δευτέρα

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από Δευτέρα

09:53 15/10/2017

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τουλάχιστον 38 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Τουλάχιστον 38 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

09:47 15/10/2017

Εκατοντάδες αγνοούμενοι

Ο Τσοχατζόπουλος διεκδικεί πάνω από 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

Ο Τσοχατζόπουλος διεκδικεί πάνω από 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

09:34 15/10/2017

Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να δώσει αναβολή

Ξεκινούν οι

Ξεκινούν οι "λοταρίες" της εφορίας

09:28 15/10/2017

Υπεγράφη η σχετική απόφαση - Δείτε τι προβλέπει

Κλασικά Έπιπλα