Έρχονται μέτρα για τα αυτοκίνητα με «πειραγμένα» χιλιόμετρα

30/5/2018 09:03    40% η πιθανότητα στην Ελλάδα
Αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να δώσουν τέλος στα πειραγμένα χιλιόμετρα στα αυτοκίνητα ζητούν οι ευρωβουλευτές, ενώ  όπως αναφέρει το newsbeast ήδη υπάρχει πρόταση από την Ευρωπαϊκής Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρακτική αυτή μπορεί να ανεβάσει την αξία του αυτοκινήτου ακόμη και έως 5.000 ευρώ.

Έρευνα δείχνει ότι η παραποίηση των χιλιομέτρων είναι μία πρακτική που επικρατεί κυρίως στη διεθνή αγορά αυτοκινήτων. Περίπου το 30-50% των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων έχουν πειραγμένα χιλιόμετρα συγκριτικά με το 5-12% των μεταχειρισμένων οχημάτων στις εθνικές αγορές. Μάλιστα σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες η πιθανότητα αγοράς ενός εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος με «πειραγμένα» χιλιόμετρα αγγίζει το 80%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 40%.

Το Κοινοβούλιο ζητά αυστηρότερα μέτρα για την πρόληψη της επαναφοράς των χιλιομέτρων και προτείνει συγκεκριμένες συστάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από αυτή την απάτη.

Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τη συλλογή των χιλιομετρικών ενδείξεων από όλα τα αυτοκίνητα στην ΕΕ. Το «Car-Pass» στο Βέλγιο και το «Nationale AutoPas» στην Ολλανδία είναι δύο παραδείγματα. Επίσης, το ΕΚ ζητά την αναγνώριση της οδομετρικής αλλαγής ως ποινικό αδίκημα σε όλη την Ευρώπη. Προς το παρόν απαγορεύεται σε 25 κράτη-μέλη εκτός από την Κύπρο, τη Λετονία και την Πορτογαλία, αλλά οι ποινές ποικίλουν ( από δύο χρόνια φυλάκισης για τη Γαλλία έως πρόστιμο 226 ευρώ για τη Σλοβακία) ενώ μόνο 5 κράτη (Βέλγιο, Ουγγαρία, Ολλανδία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία) θεωρούν την χιλιομετρική αλλαγή έγκλημα. Η τακτική απογραφή των οδομετρητών κατά τη διάρκεια των τεχνικών επιθεωρήσεων και η ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων όπως το blockchain, από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, είναι μερικά ακόμα από τα μέτρα που ζητούν οι ευρωβουλευτές.

Το οικονομικό μέγεθος της απάτης στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι φτάνει στα 9.6 δισ. ευρώ τον χρόνο και επηρεάζει τόσο τους πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων όσο και τις εταιρείες μισθώσεων, τους ασφαλιστές, τους κατασκευαστές αλλά και τους καταναλωτές. Οι τελευταίοι, καταλήγουν μάλιστα να πληρώνουν υπέρογκα ποσά όχι μόνο για την αγορά του αυτοκινήτου αλλά και για την αντιμετώπιση απρόσμενων εξόδων συντήρησης και επισκευής, για να κυκλοφορούν στο τέλος με μη ασφαλή οχήματα τα οποία είναι και ρυπογόνα.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει επίσης, ότι η πρακτική αυτή επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην ΕΕ να αποτελεί έναν από τους λιγότερο αξιόπιστους τομείς.

Το ΕΚ συζητά (στις 30 Μαΐου) και ψηφίζει (στις 31 Μαΐου) νέο ψήφισμα για την ανάπτυξη ασφαλιστικών δικλείδων κατά της επαναφοράς των χιλιομετρητών, μετά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί νομοθετική πρόταση.




Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: 80 νέες θέσεις εργασίας - Τελευταίες ημέρες αιτήσεων

Καλαμαριά: 80 νέες θέσεις εργασίας - Τελευταίες ημέρες αιτήσεων

16:20 12/8/2026

δείτε αναλυτικά την προκήρυξη

Τρεις αθλητές από την Καλαμαριά στην Εθνική ομάδα ''Συγχαρητήρια Ελένη, Βαγγέλη και Νικόλα''!

Τρεις αθλητές από την Καλαμαριά στην Εθνική ομάδα ''Συγχαρητήρια Ελένη, Βαγγέλη και Νικόλα''!

15:56 12/8/2026

Κολυμβητικός Όμιλος Καλαμαριάς

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο - 59χρονος έβαλε 6 φωτιές ''ξέδινε επειδή ήταν πιεσμένος''!

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο - 59χρονος έβαλε 6 φωτιές ''ξέδινε επειδή ήταν πιεσμένος''!

15:19 12/8/2026

Στον εισαγγελέα ο 59χρονος

Καλαμαριά: Οι εργαζόμενοι του δήμου θα συναντηθούν με την Δήμαρχο για νέες θέσεις εργασίας

Καλαμαριά: Οι εργαζόμενοι του δήμου θα συναντηθούν με την Δήμαρχο για νέες θέσεις εργασίας

19:58 11/8/2026

''οι θέσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες''

Καλαμαριά: Γεμίζει λουόμενους η Πλαζ Αρετσούς - Κοντινή και οικονομική επιλογή

Καλαμαριά: Γεμίζει λουόμενους η Πλαζ Αρετσούς - Κοντινή και οικονομική επιλογή

19:45 11/8/2026

Βουτιές για όσους δεν έφυγαν από την πόλη

Καλαμαριά: ''Η Μαλβίνα'' από τον Φοίνικα συναντήθηκαν με την Δήμαρχο - Νέες δράσεις στην στήριξη των γυναικών

Καλαμαριά: ''Η Μαλβίνα'' από τον Φοίνικα συναντήθηκαν με την Δήμαρχο - Νέες δράσεις στην στήριξη των γυναικών

16:14 11/8/2026

Μια ουσιαστική συνάντηση

Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς επισκέφτηκε στρατιωτικές δομές που εδρεύουν στην Μητρόπολη (φωτο)

Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς επισκέφτηκε στρατιωτικές δομές που εδρεύουν στην Μητρόπολη (φωτο)

16:02 11/8/2026

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής διακονίας..

Κλασικά Έπιπλα