Στον Ναό του Ολυμπίου Διός η εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

8/7/2020 18:34    Στον αρχαιολογικό χώρο
Στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ η κεντρική εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η ελληνική προεδρία του παλαιότερου πολιτικού οργανισμού στην Ευρώπη ξεκίνησε στις 15 Μαΐου και έχει εξάμηνη διάρκεια. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών με τις υψηλές έννοιες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθώς πρωτοστάτησε στον αγώνα για την κατάργηση της θανατικής ποινής, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ελευθερία της έκφρασης, την ισότητα των φύλων και την προστασία των μειονοτήτων.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε συνθήκες πανδημίας είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας.

Η ελληνική προεδρία πραγματοποιείται, άλλωστε, σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων δράσεών της να πραγματοποιείται ψηφιακά (E-Chairmanship).

Μέσα στο τόσο ασυνήθιστο και διαφορετικό πλαίσιο, η προεδρία θεωρεί ακόμη πιο επιτακτικό να αναδειχθούν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης: Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι θεματικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι οι εξής:

Α. Εκπαίδευση και Δημοκρατικός Πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή.

Β. Τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα, παιδιά ενώπιων του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.

Γ. Διασφάλιση του δικαιώματος των νέων γενιών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Δ. Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης - Κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης - Επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στο δικαίωμα πρόσβασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην υγεία ως δημόσιο αγαθό.

Κεντρικό γεγονός της ελληνικής προεδρίας είναι η επέτειος συμπλήρωσης 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στις 4 Νοεμβρίου. Η 130ή υπουργική σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ανήμερα της επετείου της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), έχει στόχο να αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο.

Σε συνέχεια της διαδικασίας Interlaken, η ελληνική προεδρία αποβλέπει στην ανανέωση της πολιτικής δέσμευσης στη διαδικασία επαναβεβαίωσης του καθοριστικού ρόλου του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η σημερινή εκδήλωση

Η κεντρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις 20:15 στο Ναό του Ολυμπίου Διός, θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υπό την ιδιότητα του προέδρου της επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απευθύνει ομιλία, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος των ποικίλων πολιτιστικών δράσεων της εξάμηνης προεδρίας, που θα λάβουν χώρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, με στόχο να αναδείξουν την πολιτιστική διάσταση της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο Ναός του Ολυμπίου Διός επελέγη ως χώρος, γιατί συμβολίζει το διαχρονικό ιερό τόπο της πανανθρώπινης κοινωνίας και την πάλη για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της προστασίας των ανθρώπινων ελευθεριών, ακόμα και σε εποχές περιβαλλοντικών και υγειονομικών προκλήσεων - από το λοιμό των Αθηνών μέχρι την πανδημία του COVID19 σήμερα.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Bubble Show: Ο Ανιματέρ Λένιος Καραμελένιος στη Θεατρική Σκηνή «Τεχνόκοσμος» στον Εύοσμο

Bubble Show: Ο Ανιματέρ Λένιος Καραμελένιος στη Θεατρική Σκηνή «Τεχνόκοσμος» στον Εύοσμο

18:00 16/2/2025

16 Φεβ - 2 Μαρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 16/2/2025

Κυριακή 16/2

«Τα Πέντε Αφηγήματα του Edgar Allan Poe» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

«Τα Πέντε Αφηγήματα του Edgar Allan Poe» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

17:00 15/2/2025

28 Φεβ - 1 Μαρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 15/2/2025

Σάββατο 15/2

Tσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά με μουσική, χορός και παραδοσιακά δρώμενα

Tσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά με μουσική, χορός και παραδοσιακά δρώμενα

19:00 14/2/2025

20/02 - 7:00 μμ - 11:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Μέχρι το 2027 θα κυκλοφορούν ακόμη 150 ηλεκτρικά λεωφορεία

Θεσσαλονίκη: Μέχρι το 2027 θα κυκλοφορούν ακόμη 150 ηλεκτρικά λεωφορεία

15:00 14/2/2025

Την ικανοποίηση του από το επίπεδο των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 14/2/2025

Παρασκευή 14/2

ΒΙΑ/ΖΩ: Ένα ανθολόγιο-ντοκουμέντο κατά της κακοποίησης στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη»

ΒΙΑ/ΖΩ: Ένα ανθολόγιο-ντοκουμέντο κατά της κακοποίησης στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη»

18:00 13/2/2025

14/02 - 9:00 μμ - 15/02 - 11:00 μμ

Πού θα δείτε το πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ

Πού θα δείτε το πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ

15:00 13/2/2025

Αναλυτικά η ώρα και το κανάλι του αγώνα

Διακοπή νερού την Πέμπτη σε περιοχές της Καλαμαριάς

Διακοπή νερού την Πέμπτη σε περιοχές της Καλαμαριάς

11:06 13/2/2025

Πέμπτη 13/2

Κλασικά Έπιπλα