Ιός Δυτικού Νείλου: Πού εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα για φέτος

19/7/2020 12:13    Οδηγίες προστασίας
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, διαγνώσθηκαν και στην Ελλάδα τα δύο πρώτα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2020.      

      Το ένα διαγνώσθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (δήμος Τοπείρου) και το άλλο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (δήμος Καρδίτσας).      

      Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στην Ελλάδα, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν «πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης», αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Τον Μάιο 2020, ο Οργανισμός ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών. Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

      Για το λόγο αυτό o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ' όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών: (δειτε λεπτομέρειες)

* Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

* Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).      

      Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.      

      Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

      Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

      «Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ -σε κάθε περίοδο μετάδοσης- διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές» καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

      Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, (εδω)


Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

17:39 8/8/2026

στο πλαίσιο της περιοδείας «Όσο Θα Γυρίζει Η Γη»

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

16:05 8/8/2026

Υπογραφές κατοίκων για να παραμείνει χώρος πρασίνου

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

14:43 8/8/2026

τον συνέλαβαν

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Κίνδυνος πυρκαγιάς - Αναβάλλονται ιερές ακολουθίες

Μητρόπολη Καλαμαριάς: Κίνδυνος πυρκαγιάς - Αναβάλλονται ιερές ακολουθίες

14:32 8/8/2026

Έκτακτη τροποποίηση προγράμματος...

Καλαμαριά - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για πανηγύρι Σωτήρος: Ευχαριστούμε εργαζόμενους και εθελοντές

Καλαμαριά - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού για πανηγύρι Σωτήρος: Ευχαριστούμε εργαζόμενους και εθελοντές

13:55 8/8/2026

Ο Αντιδήμαρχος κος Αθανάσιος Γιαννακός

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 37χρονου τράκαρε με κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 37χρονου τράκαρε με κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε

13:33 8/8/2026

στο πλαίσιο διερεύνησης τροχαίου

Τραγικό - Μητέρα και γιος σκοτώθηκαν σε τροχαίο

Τραγικό - Μητέρα και γιος σκοτώθηκαν σε τροχαίο

16:34 7/8/2026

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή

Κλασικά Έπιπλα