Εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα στον Αξιό 14 χρόνια μετά!

18/9/2017 17:30    Απίστευτες καθυστερήσεις σε ένα έργο που τελικά έγινε...
Μια εκκρεμότητα 14 ετών έκλεισε σήμερα, με την παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας Αξιού, που συνδέει το Ανατολικό με τη Βραχιά του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλο.

Η γέφυρα Αξιού είχε καταρρεύσει το 2002 και έκτοτε οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά κυρίως οι αγρότες αναγκάζονταν να κάνουν περιπορεία μέχρι και 40 χιλιόμετρα προκειμένου να καλύψουν μια απόσταση μόλις ενός ή δύο χιλιομέτρων.

Τα αίτια των καθυστερήσεων είναι πάρα πολλά. Ενδεικτικά για δυο χρόνια η κατασκευή της γέφυρας καθυστέρησε επειδή βρέθηκε πολεμικό υλικό που έπρεπε να απομακρυνθεί (το 2012). Επίσης, ένας εκ των αναδόχων κηρύχθηκε έκπτωτος, ενώ τα γραφειοκρατικά ζητήματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Όλα άρχισαν πάντως να δρομολογούνται τα τελευταία τρία χρόνια, όταν ουσιαστικά άρχισε να μπαίνει το έργο σε φάση υλοποίησης.

Στην ομιλία του στα εγκαίνια της γέφυρας, ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως «με την ανακατασκευή της γέφυρας, που είχε καταρρεύσει το 2002, βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και κυρίως των αγροτών, που αναγκάζονταν να διανύουν καθημερινά τεράστιες αποστάσεις -ακόμα και 40 χιλιομέτρων- προκειμένου να προσεγγίσουν τα χωράφια τους, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενός ή δύο χιλιομέτρων. Αυτή η επιβάρυνση σταματάει εδώ, σήμερα. Αποκαταστήσαμε τη λειτουργικότητα του υφιστάμενου οδικού δικτύου εκατέρωθεν του ποταμού Αξιού και εξομαλύναμε πλήρως την κατάσταση ώστε να πραγματοποιούνται χωρίς εμπόδια, οι αγροτικές και παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής».

Ο κ. Φωτόπουλος περιέγραψε τις καθυστερήσεις στην κατασκευή της γέφυρας, τονίζοντας ότι προήλθαν «από το γκρέμισμα της παλιάς γέφυρας, από τις βόμβες που βρέθηκαν και καθυστέρησαν πολύ το έργο, από την πρώτη δημοπρασία το 2009 και την πτώχευση του αναδόχου, την επαναπροκήρυξη, τα φουσκωμένα νερά του Αξιού το χειμώνα που εμπόδιζαν τις εργασίες, μέχρι τη γραφειοκρατία».

Η γέφυρα έχει μήκος 171,2 μέτρα, πλάτος 9 μέτρα και ύψος 2,05 μέτρα και κόστισε συνολικά περίπου 1,5 εκ. ευρώ. Εκτός της γέφυρας κατασκευάστηκαν οι συνδέσεις της με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και όλες οι οδικές προσβάσεις εκατέρωθεν του ποταμού Αξιού.

«Αυτή η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέδειξε για ακόμα φορά ότι και στις πιο δύσκολες περιόδους και συνθήκες, μπορείς να είσαι αποτελεσματικός και να παράγεις έργο, με σκληρή δουλειά, με επιμονή και υπομονή και με επίγνωση της ευθύνης απέναντι στον τόπο και τους πολίτες», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον πρωτογενή τομέα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε μάλιστα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, με πόρους του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αρχίζουν έργα και δράσεις στον αγροτικό τομέα, που θα ξεπεράσουν τα 220 εκ. ευρώ.




voria

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: 80 νέες θέσεις εργασίας - Τελευταίες ημέρες αιτήσεων

Καλαμαριά: 80 νέες θέσεις εργασίας - Τελευταίες ημέρες αιτήσεων

16:20 12/8/2026

δείτε αναλυτικά την προκήρυξη

Τρεις αθλητές από την Καλαμαριά στην Εθνική ομάδα ''Συγχαρητήρια Ελένη, Βαγγέλη και Νικόλα''!

Τρεις αθλητές από την Καλαμαριά στην Εθνική ομάδα ''Συγχαρητήρια Ελένη, Βαγγέλη και Νικόλα''!

15:56 12/8/2026

Κολυμβητικός Όμιλος Καλαμαριάς

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο - 59χρονος έβαλε 6 φωτιές ''ξέδινε επειδή ήταν πιεσμένος''!

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο - 59χρονος έβαλε 6 φωτιές ''ξέδινε επειδή ήταν πιεσμένος''!

15:19 12/8/2026

Στον εισαγγελέα ο 59χρονος

Καλαμαριά: Οι εργαζόμενοι του δήμου θα συναντηθούν με την Δήμαρχο για νέες θέσεις εργασίας

Καλαμαριά: Οι εργαζόμενοι του δήμου θα συναντηθούν με την Δήμαρχο για νέες θέσεις εργασίας

19:58 11/8/2026

''οι θέσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες''

Καλαμαριά: Γεμίζει λουόμενους η Πλαζ Αρετσούς - Κοντινή και οικονομική επιλογή

Καλαμαριά: Γεμίζει λουόμενους η Πλαζ Αρετσούς - Κοντινή και οικονομική επιλογή

19:45 11/8/2026

Βουτιές για όσους δεν έφυγαν από την πόλη

Καλαμαριά: ''Η Μαλβίνα'' από τον Φοίνικα συναντήθηκαν με την Δήμαρχο - Νέες δράσεις στην στήριξη των γυναικών

Καλαμαριά: ''Η Μαλβίνα'' από τον Φοίνικα συναντήθηκαν με την Δήμαρχο - Νέες δράσεις στην στήριξη των γυναικών

16:14 11/8/2026

Μια ουσιαστική συνάντηση

Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς επισκέφτηκε στρατιωτικές δομές που εδρεύουν στην Μητρόπολη (φωτο)

Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς επισκέφτηκε στρατιωτικές δομές που εδρεύουν στην Μητρόπολη (φωτο)

16:02 11/8/2026

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής διακονίας..

Κλασικά Έπιπλα