Ανησυχία εξαγωγέων για τη χρήση του «Μακεδονία» στα εμπορικά σήματα

13/6/2018 14:32    Έντονος είναι ο προβληματισμός
Έντονος είναι ο προβληματισμός και βαθιά η ανησυχία των Ελλήνων εξαγωγέων για τις εμπορικές επιπτώσεις της συμφωνίας Ελλάδος – Σκοπίων για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Οι εξαγωγείς ανησυχούν για τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του στα εμπορικά σήματα των επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούν πωλήσεις στις διεθνείς αγορές, και γι’ αυτό διεκδικούν συμμετοχή στην μικτή επιτροπή που θα συγκροτήσουν οι δύο χώρες για να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν τα εμπορικά σήματα. 

Μιλώντας πριν από λίγο στους δημοσιογράφους, ο νεοκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι ήδη εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλη σύγχυση στις διεθνείς αγορές, αφού καταγράφονται διενέξεις για τις εμπορικές ονομασίες ανάμεσα σε διπλωμάτες της Ελλάδος και της FYROM, αλλά και επιχειρήσεις των δύο χωρών, καθώς –όπως είπε- από την πλευρά των γειτόνων υπάρχει κατάχρηση στην αξιοποίηση του όρου «Μακεδονία». Παρέθεσε, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πιπεριές Φλωρίνης, οι οποίες είναι γνωστές στο εξωτερικό ως μακεδονικές πιπεριές, κάτι για το οποίο συχνά συγκρούονται Έλληνες παραγωγοί και μεταποιητές με επιχειρήσεις από τη γειτονική χώρα.

Επίσης, μεγάλη κόντρα προκύπτει κατά καιρούς για την προέλευση των κρασιών, αν και οι Έλληνες οινοποιοί έχουν καταφέρει να κατοχυρώσουν τον όρο «μακεδονικό κρασί» στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και με δικαστικές παρεμβάσεις, ενώ και η έννοια «μακεδονική κουζίνα» που λανσάρει η Ελλάδα αμφισβητείται στις διεθνείς αγορές από τα Σκόπια.

«Θέλουμε λύση, τα βόρεια σύνορά μας πρέπει να είναι ανοιχτά για να πραγματοποιούμε εξαγωγές απρόσκοπτα, αλλά έχουμε μεγάλη ευαισθησία για τα εθνικά θέματα, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση έχουν εμπορικές διαστάσεις» σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΒΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μελών του, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήμερα το όνομα της Μακεδονίας και παράγωγά του.

Σύμφωνα με το voia, o ίδιος σημείωσε ότι περιμένει να διαβάσει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, όταν κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό, αλλά η πρώτη του εντύπωση είναι ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα γράμματα, και μια καλή συμφωνία, σε ότι αφορά τα μικρά γράμματα.

«Το ζήτημα είναι αν κάποιος που θα διαβάσει τα μεγάλα γράμματα για τη γλώσσα και την ιθαγένεια, θα φτάσει και στα μικρά γράμματα, στις διευκρινίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, αναμένει να πληροφορηθεί κάποιες λεπτομέρειες για τη συμφωνία από την αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών, που θα βρίσκεται αύριο το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις εξαγωγές που γίνεται στο ΕΒΕΘ.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Τρία μουσικά βράδια δίπλα στη θάλασσα με ελεύθερη είσοδο!

Θεσσαλονίκη: Τρία μουσικά βράδια δίπλα στη θάλασσα με ελεύθερη είσοδο!

16:38 17/7/2026

Με φόντο τη θάλασσα και την καλοκαιρινή αύρα

Μετρό Καλαμαριάς - Εξάρχου: Ο ανάδοχος θα είναι έτοιμος 27 Ιουλίου - Δεν έδωσε ημερομηνία εγκαινίων

Μετρό Καλαμαριάς - Εξάρχου: Ο ανάδοχος θα είναι έτοιμος 27 Ιουλίου - Δεν έδωσε ημερομηνία εγκαινίων

14:40 17/7/2026

Χθες διεξήχθη η γενική συνέλευση μετόχων

Η Καλαμαριά γίνεται η πρώτη στάση στο «Άη Λαός» - Δείτε τις ανοιχτές πρόβες - Ένα μεγάλο μουσικοθεατρικό ταξίδι

Η Καλαμαριά γίνεται η πρώτη στάση στο «Άη Λαός» - Δείτε τις ανοιχτές πρόβες - Ένα μεγάλο μουσικοθεατρικό ταξίδι

13:36 17/7/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς στηρίζει και φιλοξενεί...

Θεσσαλονίκη: Έφοδος της τροχαίας σε πιάτσες ταξί - 26 παραβάσεις

Θεσσαλονίκη: Έφοδος της τροχαίας σε πιάτσες ταξί - 26 παραβάσεις

13:29 17/7/2026

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης..

Θεσσαλονίκη: Κλείνει πάλι για 6 ώρες ο περιφερειακός

Θεσσαλονίκη: Κλείνει πάλι για 6 ώρες ο περιφερειακός

12:13 17/7/2026

Από τη Τροχαία Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι..

Καλαμαριά: Οι Ναυτοπρόσκοποι συγκινούν στον αποχαιρετισμό του Κώστα Βαφείδη - Σε ευχαριστούμε για όλα!

Καλαμαριά: Οι Ναυτοπρόσκοποι συγκινούν στον αποχαιρετισμό του Κώστα Βαφείδη - Σε ευχαριστούμε για όλα!

12:00 17/7/2026

το 9ο Συστημα Ναυτοπροσκόπων

Καλαμαριά - Πλατεία Ρόδων: Οι κάτοικοι σχεδιάζουν την ιστορική αλάνα - Η πρόταση θα ληφθεί υπόψη λέει η Δήμαρχος

Καλαμαριά - Πλατεία Ρόδων: Οι κάτοικοι σχεδιάζουν την ιστορική αλάνα - Η πρόταση θα ληφθεί υπόψη λέει η Δήμαρχος

09:49 17/7/2026

Μια από τις τελευταίες αδόμητες «ανάσες»

Κλασικά Έπιπλα