Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

20/3/2024 23:03    έπεσαν οι υπογραφές
Τη σύμβαση κατασκευής του μεγάλου έργου αστικής ανάπλασης «Βιοκλιματική Αναβάθμιση και Βιώσιμη Κινητικότητα Δικτύου Οδών ΠΕ 14-15» υπέγραψαν το πρωί της Τετάρτης η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βασίλης Διαμαντάκης και ο ανάδοχος του έργου, Παναγιώτης Στομαχόπουλος. 

Η σύμβαση προβλέπει τη βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής Βότση - Κηφισιάς, μίας περιοχής η οποία με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης, μεγάλης κλίμακας παρέμβασης, θα αλλάξει πρόσωπο, ενώ οι νέες συνθήκες βιώσιμης κινητικότητας θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων. 

«Επιθυμία μας είναι όποιο έργο γίνεται, να αφήνει αποτύπωμα στην Καλαμαριά. Να έχει αξία για τους κατοίκους και για την πόλη. Και προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, θα πρέπει όλα τα έργα να εντάσσονται σε ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σχέδιο» τόνισε η Δήμαρχος Καλαμαριάς. 

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προβλέπει η σύμβαση, είναι η δημιουργία 11 πάρκων τσέπης για αναψυχή και περίπατο, η μετατροπή δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας, η επέκταση και η δημιουργία νέων πεζοδρόμων, η κατασκευή κόμβων κυκλικής κίνησης (roundabout), νησίδων και ενός δικτύου κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, όπου θα περιλαμβάνονται εκτός άλλων σιντριβάνια, δημόσιες κρήνες, ενώ όλος ο σχεδιασμός προβλέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση ΑμεΑ και ατόμων με κινητικά προβλήματα. 

Επιπλέον, το έργο προβλέπει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και συστήματος στάθμευσης ποδηλάτων.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στη Βιοκλιματική Αναβάθμιση και Βιώσιμη κινητικότητα δικτύου οδών ΠΕ 14- 15, ενώ προ-βλέπεται ακόμη η οργάνωση των χώρων στάθμευσης της περιοχής προσαυξάνοντάς τις όπου είναι δυνατόν, ενώ για το σύνολο του έργου και τις επιμέρους κατασκευές θα χρησιμοποιηθούν φιλικά υλικά προς το περιβάλλον. 

Επιπλέον, το έργο κατασκευής προβλέπει τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών μικροκλίματος, την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης στον υπαίθριο χώρο, την αύξηση των σκιασμένων επιφανειών κατά τη θερινή περίοδο και δημιουργία σκιασμένων χώρων στάσης, τη συγκρότηση σχεδιαστικής ταυτότητας του δημόσιου χώρου ευανάγνωστη από τους χρήστες (κάτοικοι, διερχόμενοι, επισκέπτες) και εύχρηστη ανάπλαση, η οποία υπαγορεύει επιθυμητές και αποτρέπει ανεπιθύμητες συμπεριφορές, τη συγκρότηση της γεωμετρικής χάραξης και ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου μέσω της δομημένης υλικότητας. 

Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δήμος Καλαμαριάς θα προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων ενημέρωσης των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής για τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν από την έναρξη των εργασιών έως την υλοποίηση του έργου, ενώ στόχος της δημοτικής αρχής είναι η όχληση και τα προβλήματα που αναπόφευκτα θα προκληθούν να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένης έκτασης.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

20:00 27/5/2025

Δευτέρα 2/6

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

17:00 27/5/2025

30 Μάι - 1 Ιούν 2025

Η Καλαμαριά φιλοξενεί το Final 8 του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Θεσσαλονίκης

Η Καλαμαριά φιλοξενεί το Final 8 του Πρωταθλήματος Παμπαίδων Θεσσαλονίκης

15:00 27/5/2025

27/05 - 2/06

Χαμόγελα, άσκηση, συνεργασία και ευ αγωνίζεσθαι στους 3ους Geri Olympics της Καλαμαριάς

Χαμόγελα, άσκηση, συνεργασία και ευ αγωνίζεσθαι στους 3ους Geri Olympics της Καλαμαριάς

10:52 27/5/2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 27/5/2025

Τρίτη 27/5

Κλειστά τα σχολεία στην Πλατεία Σκρα τη Δευτέρα 26 Μαΐου για απολύμανση μετά από κρούσμα στρεπτόκοκκου

Κλειστά τα σχολεία στην Πλατεία Σκρα τη Δευτέρα 26 Μαΐου για απολύμανση μετά από κρούσμα στρεπτόκοκκου

16:00 26/5/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

13:00 26/5/2025

Παραθινούπολη 2025 Πρόγραμμα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

11:04 26/5/2025

Δευτέρα 26/5

Ο Δήμος Καλαμαριάς στους 3ους Geri Olympics

Ο Δήμος Καλαμαριάς στους 3ους Geri Olympics

20:01 25/5/2025

Μια δράση αφιερωμένη στην ενεργό και υγιή γήρανση στις 26/05 - 10:00 πμ - 1:00 μμ

Κλειστά για απολύμανση το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 9ο Νηπιαγωγείο τη Δευτέρα 26 Μαΐου

Κλειστά για απολύμανση το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 9ο Νηπιαγωγείο τη Δευτέρα 26 Μαΐου

20:00 25/5/2025

Mετά από κρούσμα στρεπτόκοκκου

Κλασικά Έπιπλα