Καλαμαριά: Πρόταση να μεταφερθούν τα επετειακά γλυπτά στο αλιευτικό καταφύγιο!

3/5/2026 15:17    Δήμος Καλαμαριάς
Μετά από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, αποφασίστηκε να προταθεί στο φορέα υλοποίησης του έργου – η ΠΚΜ να συμπεριλάβει στην υπό διαμόρφωση χερσαία ζώνη του Αλιευτικού Καταφυγίου, την ένταξη στο σχεδιασμό καθώς και την κατασκευή της κατάλληλης υποδομής για την υποδοχή και ανάδειξη των μεγάλων γλυπτών που δημιουργήθηκαν για την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής «Καλαμαριά 1922-2022».

Το φθινόπωρο του 2022, ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής «Καλαμαριά 1922-2022» διοργάνωσε Διεθνές Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής. Μέρος των δραστηριοτήτων ήταν και η πρόσκληση καλλιτεχνών διεθνούς φήμης, οι οποίοι φιλοτέχνησαν πρωτότυπα γλυπτά εμπνευσμένα από το θέμα της επετείου, τα οποία παραμένουν σε τοποθεσίες στο Δήμο Καλαμαριάς ως ορόσημα ιστορικής μνήμης και τέχνης. Οι γλύπτες δημιούργησαν τα έργα τους σε χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Δημιουργήθηκαν έξι μνημειακά γλυπτά μεγάλων διαστάσεων και άλλα μικρότερης διάστασης.

Σήμερα, τα γλυπτά βρίσκονται τοποθετημένα στους χώρους πρασίνου κατά μήκος της οδού Νικολάου Πλαστήρα, χωρίς όμως την κατάλληλη υποδομή και χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις, γεγονός που επιβάλλει την μόνιμη τοποθέτηση τους σε χώρο που θα επιτρέπει την ανάδειξη της καλλιτεχνικής τους αξίας αλλά και της ιστορικής μνήμης – στενά συνδεδεμένης με την ιστορία της Καλαμαριάς.

Το έργο «Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης» Π/Υ 6.300.000,00€ έχει ενταχθεί με την σχετική Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020». Εκτελείται με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την σχετική Προγραμματική Σύμβαση του άρθρου 100, του Ν. 3852/2010, μεταξύ του Δήμου Καλαμαριάς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο θαλάσσιο χώρο του αλιευτικού καταφυγίου.

Στις 12.02.2026 υπογράφηκε η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση Κατασκευής Έργου, Π/Υ 1.275.000,00€ με στόχο τη διαμόρφωση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χερσαίας ζώνης του αλιευτικού καταφυγίου.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Γεμίζει λουόμενους η Πλαζ Αρετσούς - Κοντινή και οικονομική επιλογή

Καλαμαριά: Γεμίζει λουόμενους η Πλαζ Αρετσούς - Κοντινή και οικονομική επιλογή

19:45 11/8/2026

Βουτιές για όσους δεν έφυγαν από την πόλη

Καλαμαριά: ''Η Μαλβίνα'' από τον Φοίνικα συναντήθηκαν με την Δήμαρχο - Νέες δράσεις στην στήριξη των γυναικών

Καλαμαριά: ''Η Μαλβίνα'' από τον Φοίνικα συναντήθηκαν με την Δήμαρχο - Νέες δράσεις στην στήριξη των γυναικών

16:14 11/8/2026

Μια ουσιαστική συνάντηση

Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς επισκέφτηκε στρατιωτικές δομές που εδρεύουν στην Μητρόπολη (φωτο)

Ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς επισκέφτηκε στρατιωτικές δομές που εδρεύουν στην Μητρόπολη (φωτο)

16:02 11/8/2026

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής διακονίας..

Θεσσαλονίκη: 88 θέσεις επικουρικού προσωπικού στο ΓΝΘ «Παπανικολάου»

Θεσσαλονίκη: 88 θέσεις επικουρικού προσωπικού στο ΓΝΘ «Παπανικολάου»

15:55 11/8/2026

ανάρτηση του υπουργού Υγείας

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή επέμβαση σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή επέμβαση σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια

15:51 11/8/2026

στο ΑΧΕΠΑ

Καλαμαριά: Παραδοσιακό γλέντι στον Φοίνικα και δράσεις για τα παιδιά στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου

Καλαμαριά: Παραδοσιακό γλέντι στον Φοίνικα και δράσεις για τα παιδιά στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου

15:32 11/8/2026

δράσεις από τον τοπικό σύλλογο

Καλαμαριά: Έλεγχοι σε οχήματα και προσαγωγές

Καλαμαριά: Έλεγχοι σε οχήματα και προσαγωγές

15:04 11/8/2026

Στοχευμένη αστυνομική δράση

Κλασικά Έπιπλα