Ερντογάν: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες

16/7/2018 03:53    μηνυμα προς την Ελλαδα

Μήνυμα προς την Ελλάδα περιελάμβανε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην σημερινή εκδήλωση από την συμπλήρωση δύο ετών του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος από τη γέφυρα κοντά στο Βόσπορο, έστειλε μήνυμα και στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Έχουμε δυνατή μνήμη. Μπορεί να μην λέμε συχνά τι περάσαμε, αλλά ποτέ δεν το ξεχνάμε. Μας έδειξε την υποκρισία. Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του FETO. Στο τέλος θα θυμόμαστε τη σιωπή όσων θεωρούσαμε φίλους μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όσους προστάτεψαν τους πραξικοπηματίες μετά τη 15η Ιουλίου. Ξέρουμε ποιος συνεργάστηκε με ποιον!».

Ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων «Ευχαριστώ όσους έγιναν μάρτυρες. Ας δεχτεί τις θυσίες τους ο Θεός. Αυτή η νίκη ήταν κατά των τανκς, των αεροπλάνων, χάρη στο κουράγιο των βετεράνων και των μαρτύρων. Ακουγόταν ο θόρυβος των όπλων, αλλά οι πολίτες ήταν θαρραλέοι και αντιστάθηκαν… Αυτό το έθνος χρησιμοποίησε το σώμα του κόντρα στα τανκς, τα αεροπλάνα, αλλά δεν τα παράτησε».

Και συνέχισε «Είναι τιμή μου να είμαι μέλος αυτού του έθνους. Είμαι περήφανος που υπηρετώ αυτό το έθνος. Δεν είμαστε εδώ για να διοικούμε, αλλά να υπηρετούμε το λαό. Όπως ο πόλεμος της ανεξαρτησίας, έτσι και το πραξικόπημα άνοιξε νέα σελίδα στην ιστορία μας».

Στη συνέχεια, ο «σουλτάνος» αναφέρθηκε και στη συνταγματική αλλαγή, τονίζοντας πως «με αυτή την ιστορική αλλαγή, η τουρκική δημοκρατία γύρισε σελίδα. Αποδείξαμε τη δημοκρατία μας σε όλο τον κόσμο».


Νωρίτερα, σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιουλίου και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί», στο γεύμα που παρέθεσε στην Άγκυρα σε συγγενείς των περίπου 250 θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος. Είχε προηγηθεί το πρωί μια θρησκευτική τελετή σε ένα τζαμί της τουρκικής πρωτεύουσας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έτσι συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.


Και την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να κρατά τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς (τον υπολοχαγό Αγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη) από την 1η Μαρτίου και θέτει ζήτημα ανταλλαγής τους με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς φερόμενους ως πραξικοπηματίες.


«Δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιουλίου και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί»

Η Τουρκία τιμά σήμερα τη μνήμη των θυμάτων του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, που είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα ξεχάσουμε τη 15η Ιουλίου και δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί», δήλωσε ο Ερντογάν, στο γεύμα που παρέθεσε στην Άγκυρα σε συγγενείς των περίπου 250 θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος. Είχε προηγηθεί το πρωί μια θρησκευτική τελετή σε ένα τζαμί της τουρκικής πρωτεύουσας.


Ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει κατόπιν για την Κωνσταντινούπολη όπου το βράδυ θα εκφωνήσει ομιλία κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου που είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες. Στο σημείο εκείνο σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες –μεταξύ των οποίων και ένας φίλος του Ερντογάν– που προσπάθησαν να αντισταθούν στους στασιαστές στρατιωτικούς.

Σε όλη τη χώρα, πολλοί Τούρκοι επισκέφθηκαν τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος. Τα τηλεοπτικά κανάλια μετέδιδαν τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της νύχτας της 15ης προς τη 16η Ιουλίου, όπως την έκκληση που απηύθυνε τότε στους πολίτες ο ίδιος ο Ερντογάν, μέσω κινητού τηλεφώνου, ζητώντας τους να αντισταθούν.

Δύο χρόνια μετά, ο Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία από το 2003, επανεξελέγη πρόεδρος, με διευρυμένες εξουσίες, και μοιάζει πιο ισχυρός από ποτέ.

Η αποτυχία του πραξικοπήματος χαρακτηρίστηκε από τον Ερντογάν «νίκη της δημοκρατίας», ωστόσο η καταστολή που ακολούθησε, με τη σύλληψη και την απόλυση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, προκάλεσε πολλές ανησυχίες στις ευρωπαϊκές χώρες και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εκκαθαρίσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανανεώθηκε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό το καθεστώς θα λήξει το βράδυ της Τετάρτης, 18 Ιουλίου.



iefimerda
Επόμενο Προηγούμενο
 

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

18:55 31/3/2025

Πότε θα έχουμε δρομολόγια ανά 1,5 λεπτό

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

14:00 31/3/2025

Δύο υπουργεία

Δήμος Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ και Cleaningans έβαλαν… σκούπα στο Κόδρα

Δήμος Καλαμαριάς, ΕΠΑΛ και Cleaningans έβαλαν… σκούπα στο Κόδρα

13:05 31/3/2025

Το Κόδρα, το πάρκο υπερτοπικής σημασίας στην καρδιά της Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:53 31/3/2025

Δευτέρα 31/3

Η Παράσταση «Η Ιεροτελεστία των Δακρύων» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση «Η Ιεροτελεστία των Δακρύων» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

19:00 30/3/2025

2 Απρ - 3 Απρ 2025

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2025

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2025

11:20 30/3/2025

11 Απρ - 14 Απρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 30/3/2025

Κυριακή 30/3

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην οδό Ι. Πασαλίδη

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην οδό Ι. Πασαλίδη

17:00 29/3/2025

Κυριακή 30/3

Ο σχολικός εκφοβισμός στο επίκεντρο δράσης του Δήμου Καλαμαριάς

Ο σχολικός εκφοβισμός στο επίκεντρο δράσης του Δήμου Καλαμαριάς

15:00 29/3/2025

2/04 - 5:00 μμ - 6:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 29/3/2025

Σάββατο 29/3

Κλασικά Έπιπλα