Έρχονται τα έξυπνα ρούχα!

10/8/2018 04:37    MIT
Τα τελευταία χρόνια ερευνητές αλλά και μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν ενδύματα που να ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα. Οι πρώτες σχετικές προσπάθειες επικεντρώνονταν στο να εμφυτεύονται μέσα στα υφάσματα αισθητήρες που να παρακολουθούν και να καταγράφουν ιατρικά δεδομένα (π.χ τις ζωτικές λειτουργίες) των κατόχων τους και προορίζονταν για χρήση από ασθενείς ώστε οι ίδιοι και οι γιατροί τους να έχουν συνεχή εικόνα της κατάστασης της υγείας τους. Από την στιγμή που τέθηκαν οι βάσεις για να επιτυγχάνεται η εμφύτευση αισθητήρων και γενικά μικροσκοπικών ηλεκτρονικών συστημάτων ήταν απλά θέμα χρόνου οι εφαρμογές να επεκταθούν πέραν του ιατρικού τομέα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ δημιούργησαν σύμφωνα με tovima, μια επίστρωση που μπορεί να τοποθετηθεί σε ρούχα επιτρέποντας τους να ρυθμίζουν μόνα τους την θερμοκρασία τους. Η επίστρωση περιέχει προηγμένης τεχνολογίας νανοκαλώδια. Αργότερα ερευνητική ομάδα στον Καναδά δημιούργησε μια επαναστατική μπαταρία που μπορεί να ενσωματώνεται μέσα σε υφάσματα που προορίζονται για την δημιουργία ρούχων.

Εκείνοι που θα φορούν τα ρούχα με την εμφυτευμένη μπαταρία δεν θα ανησυχούν για την αυτονομία των ηλεκτρονικών τους συσκευών αφού θα μπορούν να φορτίζουν το κινητό τους τηλέφωνο ή το iPod τους βάζοντάς το στην τσέπη ενός τέτοιου ρούχου. Πολλές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να βρουν τρόπους να κάνουν όσο το δυνατόν πιο… έξυπνα και ικανά να παρέχουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες ενδύματα.

Τα κυκλώματα του ΜΙΤ

Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσαν να απουσιάζει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το περίφημο ΜΙΤ) από τα εργαστήρια του οποίου γεννιούνται από τον 19ο αιώνα καινοτόμες τεχνολογίες πολλές από τις οποίες έφεραν πραγματική επανάσταση στον ανθρώπινο πολιτισμό. To ίδιο συνέβη και τώρα αφού ερευνητές του ΜΙΤ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» περιγράφουν το πώς κατάφεραν για πρώτη φορά να ενσωματώσουν σε ίνες υφασμάτων υψηλής ταχύτητας οπτοηλεκτρονικούς ημιαγωγούς ανάμεσα στους οποίους διαφόρων ειδών φωτοαισθητήρες και φωτοδίοδοι όπως τα γνωστά LED. Σύμφωνα με τους ειδικούς η εξέλιξη αυτή ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την δημιουργία ενδυμάτων που θα παρέχουν ολοένα και πιο περισσότερες και ολοένα και πιο προηγμένες υπηρεσίες στους κατόχους τους.

Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν οπτοηλεκτρονικούς ημιαγωγούς μεγέθους παρόμοιου με ένα κόκκο άμμου και να τους ενσωματώσουν σε ίνες υφασμάτων μαζί με καλώδια χαλκού πάχους παρόμοιο με αυτό μιας τρίχας. Δημιούργησαν έτσι εμφυτευμένα σε υφάσματα ηλεκτρονικά κυκλώματα τα οποία στα πειράματα έδειξαν να έχουν εξαιρετική απόδοση. Στόχος των ερευνητών είναι τώρα να παρουσιάσουν κάποιες πρώτες εφαρμογές αυτών των κυκλωμάτων, κάποιες υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν για να δούμε και το εύρος των δυνατοτήτων τους αλλά και τι προοπτικές ανοίγει η ύπαρξη τους.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Φοίνικα - Περιφορά εικόνας και Ιερά Λείψανα Αγίων για προσκύνηση

Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Φοίνικα - Περιφορά εικόνας και Ιερά Λείψανα Αγίων για προσκύνηση

21:27 9/8/2026

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε άντρα που έκαιγε σκουπίδια στο οικοπεδό του

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε άντρα που έκαιγε σκουπίδια στο οικοπεδό του

20:36 9/8/2026

από ανακριτικούς υπαλλήλους

Τη ζωή της έχασε 65χρονη λουόμενη στους Αμμόλοφους Καβάλας

Τη ζωή της έχασε 65χρονη λουόμενη στους Αμμόλοφους Καβάλας

20:19 9/8/2026

επιχειρήθηκε ΚΑΡΠΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις δήμους της Χαλκιδικής

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις δήμους της Χαλκιδικής

20:15 9/8/2026

πεζών και τροχοφόρων οχημάτων

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

Καλαμαριά: Έρχεται ο Φέρρης στο γήπεδο του Απόλλωνα - Μια συναυλία που θα ταρακουνήσει την πόλη!

17:39 8/8/2026

στο πλαίσιο της περιοδείας «Όσο Θα Γυρίζει Η Γη»

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

Καλαμαριά: Σφραγίστηκε πάρκο, δεν έχει μέρος για τα παιδιά - ''Ο δήμος υποσχέθηκε λύση αλλά μπήκαν λαμαρίνες''

16:05 8/8/2026

Υπογραφές κατοίκων για να παραμείνει χώρος πρασίνου

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

Θεσσαλονίκη: Είχε στην αυλή του δενδρύλλια κάνναβης!

14:43 8/8/2026

τον συνέλαβαν

Κλασικά Έπιπλα