Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

29/11/2018 01:21    ΟΗΕ
Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1977, με σκοπό να κάνει γνωστό στο διεθνές κοινό το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Η επιλογή της 29ης Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία. Την ημερομηνία αυτή του 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση 181, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης, ενός «Εβραϊκού» κι ενός «Αραβικού», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, η οποία θα υπέκειτο σε ειδικό καθεστώς.

Η απόφαση ελήφθη με 33 θετικές ψήφους (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία κ.ά.), έναντι 13 αρνητικών (Αραβικές χώρες, Ελλάδα, Τουρκία). Δέκα χώρες απείχαν από την ψηφοφορία (Μεγάλη Βρετανία κ.ά.) και μία απουσίαζε. Η αρνητική ψήφος της χώρας μας, που ισοδυναμούσε με την παραδοχή ενός μοναδικού αραβικού κράτους στην περιοχή της Παλαιστίνης, σχετιζόταν με την ύπαρξη της μεγάλης ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο.

Οι Ισραηλίτες αποδέχθηκαν την απόφαση του ΟΗΕ, ενώ οι Παλαιστίνιοι την απέρριψαν, έχοντας με το μέρος τους την πληθυσμιακή υπεροχή (65%-35%) και την υποστήριξη των αραβικών κρατών. Από τα δύο κράτη που προέβλεπε η απόφαση 181 του ΟΗΕ, μόνο το Ισραήλ υφίσταται σήμερα.

Οι Παλαιστίνιοι, που αριθμούν γύρω στα 8 εκατομμύρια ψυχές, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κάνουν τα πρώτα βήματα -μετ’ εμποδίων είναι η αλήθεια- για τη δημιουργία του δικού τους κράτους. Πολλοί, όμως, Παλαιστίνιοι ζουν ακόμη σε εδάφη που κατέχουν οι Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, σε δηλώσεις του το 2011 παραδέχθηκε ότι η απόρριψη της απόφασης του ΟΗΕ το 1947 εκ μέρους των Αράβων ήταν λανθασμένη.

Στις 29 Νοεμβρίου 2012 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή, μία πολιτική, διπλωματική, αλλά και συμβολική νίκη, που θα δώσει στους Παλαιστίνιους φωνή στη διεθνή κοινότητα. Υπέρ του αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες (μεταξύ τους και η Ελλάδα), 9 ψήφισαν κατά και 41 χώρες απείχαν.



sansimera
Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Εργασίες στα σχολεία ενόψει ανοίγματος - Γήπεδα, επισκευές, προμήθειες (φωτο)

Καλαμαριά: Εργασίες στα σχολεία ενόψει ανοίγματος - Γήπεδα, επισκευές, προμήθειες (φωτο)

20:15 10/8/2026

Στα σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων

Στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής λειτουργεί ένας νέος πυρομετεωρολογικός σταθμός

Στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής λειτουργεί ένας νέος πυρομετεωρολογικός σταθμός

15:08 10/8/2026

ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Θεσσαλονίκη: Άγρια επίθεση σε 19χρονο – Τον χτύπησαν 4 νεαροί και πήγαν να τον ληστέψουν

Θεσσαλονίκη: Άγρια επίθεση σε 19χρονο – Τον χτύπησαν 4 νεαροί και πήγαν να τον ληστέψουν

15:02 10/8/2026

χθες το απόγευμα

Καλαμαριά: Εξελίξεις για το γεφυράκι του Φοίνικα

Καλαμαριά: Εξελίξεις για το γεφυράκι του Φοίνικα

14:49 10/8/2026

Θέμα συζήτησης έγινε το ζήτημα..

Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Φοίνικα - Περιφορά εικόνας και Ιερά Λείψανα Αγίων για προσκύνηση

Καλαμαριά: Έρχεται το πανηγύρι του Φοίνικα - Περιφορά εικόνας και Ιερά Λείψανα Αγίων για προσκύνηση

21:27 9/8/2026

Πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε άντρα που έκαιγε σκουπίδια στο οικοπεδό του

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό πρόστιμο σε άντρα που έκαιγε σκουπίδια στο οικοπεδό του

20:36 9/8/2026

από ανακριτικούς υπαλλήλους

Τη ζωή της έχασε 65χρονη λουόμενη στους Αμμόλοφους Καβάλας

Τη ζωή της έχασε 65χρονη λουόμενη στους Αμμόλοφους Καβάλας

20:19 9/8/2026

επιχειρήθηκε ΚΑΡΠΑ

Κλασικά Έπιπλα