Πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός της Ελλάδας

7/12/2018 01:43    ΣΕΒ
"Καμπανάκι" για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας χτυπά ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του με τίτλο: "SOS:Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται και γερνάει…"

"Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται από το 2011. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης, ο πληθυσμός αυξανόταν, καθώς η μετανάστευση και, πιο πρόσφατα, η τροφοτοδούμενη από την κατανάλωση ανάπτυξη της δεκαετίας του 2000, δημιουργούσαν μια επίπλαστη ευημερία. Αυτοί οι παράγοντες συγκάλυπταν σε μεγάλο βαθμό την ουσιαστική στασιμότητα της φυσικής κίνησης του πληθυσμού (σχεδόν μηδενική διαφορά γεννήσεων-θανάτων), που είχε ξεκινήσει προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στα χρόνια της κρίσης και προσαρμογής, όμως, όλα άλλαξαν, και οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 29.380 μεταξύ 2009 και 2017, όσο περίπου είχαν μειωθεί τη δεκαετία του 1940 (-30 χιλ.). Έτσι σταδιακά ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται. Η μείωση αυτή μπορεί, βεβαίως, να αποδειχθεί προσωρινού χαρακτήρα, και να αντιστραφεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει" αναφέρει ο ΣΕΒ.

Όμως, συνεχίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η παρατεταμένη διάρκεια της βαθιάς κρίσης, μαζί με την αναιμική ανάκαμψη που τη διαδέχεται, την υποχρηματοδότηση των δημόσιων αγαθών και τις εν γένει περιορισμένες δυνατότητες στήριξης της οικογένειας που αφήνει η ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.

"Εάν υπάρχει, ένας και μόνο λόγος για να εισέλθει η χώρα σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης, με επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και σταθερά εισοδήματα, είναι εν τέλει ο κίνδυνος της δημογραφικής και κατά συνέπεια εθνικής συρρίκνωσης. Διότι, εάν δεν ανακάμψει δυναμικά ο πληθυσμός, όλα τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ή δεν θα γεννηθούν από εδώ και πέρα, θα λείπουν ως παραγωγικό δυναμικό στις δεκαετίες του 2030 και 2040, και αυτό θα προκαλέσει καθήλωση της δυνητικής ανάπτυξης της χώρας.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τη δεκαετία του 1980, όταν σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση γεννήσεων. Τότε, οι μετανάστες και τα δανεικά από το εξωτερικό αποκατέστησαν κάποια ισορροπία, η οποία, όμως, κατέρρευσε με το ξέσπασμα της κρίσης, και τη συνακόλουθη εξαφάνιση των δανεικών, αλλά και των μεταναστευτικών ροών (που έγιναν αρνητικές λόγω της μετανάστευσης κατοίκων στο εξωτερικό). Στην περίοδο της κρίσης, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και η μεγάλη ανεργία υπέσκαψαν κυριολεκτικά τις σταθερές πάνω στις οποίες βασιζόταν μέχρι τότε το νέο νοικοκυριό, όπως η ύπαρξη τουλάχιστον μιας σταθερής δουλειάς, ή στήριξη του ζευγαριού από τους γονείς, κ.ο.κ. Ούτως ή άλλως επρόκειτο για ένα ξεπερασμένο από την εποχή πλαίσιο στήριξης της σύγχρονης οικογένειας.

Οι πιο προηγμένες οικονομικά και κοινωνικά χώρες έχουν από καιρό αναγνωρίσει τη σημασία των ποιοτικών δημόσιων αγαθών, όπως το καλό δημόσιο σχολείο, τις στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές υπέρ της οικογένειας αλλά και τις αναγκαίες υποδομές όπως η καθολική βρεφονηπιακή κάλυψη, ως ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση τόσο της υπογεννητικότητας όσο και της δημογραφικής γήρανσης. Όμως τέτοιες πολιτικές σήμερα δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα, ενώ ο πληθυσμός της χώρας γερνά με ταχύτατους ρυθμούς" σημειώνεται στο δελτίο.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας να αναστρέψουμε το δημογραφικό μαρασμό της χώρας. Και αυτό μόνο με αλλαγή προτεραιοτήτων στη δημοσιονομική και μεταναστευτική πολιτική μπορεί να επιτευχθεί.

Εάν δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων και να μην είμαστε σε θέση, ως κοινωνία, να προσφέρουμε τα απαραίτητα στοιχειώδη, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να σπαταλάμε πόρους και να μην δημιουργούμε τον αναπτυξιακό χώρο που θα επιτρέψει τη δημογραφική ανάκαμψη της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, εποικοδομητικό ρόλο θα παίξει η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και του φορολογικού βάρους των οικογενειών, βελτιώσεις στην προστασία της απασχόλησης των γυναικών κατά τη διάρκεια της μητρότητας, η διευκόλυνση της απασχόλησης των γυναικών, μέσω της παροχής καθολικής βρεφονηπιακής φροντίδας, φορολογικά κίνητρα για επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό και μια στοχευμένη πολιτική προσέλκυσης μεταναστών με ειδικές δεξιότητες για τις ανάγκες κλάδων της οικονομίας που βρίσκονται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα σε βάθος λίγων δεκαετιών να αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό της και μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα μπορέσει να αποκτήσει βαρύνοντα γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου" καταλήγει ο ΣΕΒ.



real

Επόμενο Προηγούμενο
 

H Miss Monique στο reworks agora 2025

H Miss Monique στο reworks agora 2025

18:00 25/4/2025

Κυριακή 25/5

Διεθνής Ημέρα Χορού 2025 στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη

Διεθνής Ημέρα Χορού 2025 στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη

17:00 25/4/2025

Τρίτη 29/4

Μαραθώνιος αγάπης για τα παιδιά με καρκίνο στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Καλαμαριάς

Μαραθώνιος αγάπης για τα παιδιά με καρκίνο στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Καλαμαριάς

13:10 25/4/2025

26/04 - 27/04

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 25/4/2025

Παρασκευή 25/4

Game of Skate Η «τέχνη» του δρόμου συναντά την «Επίμονη Τέχνη» στο κέντρο της Καλαμαριάς

Game of Skate Η «τέχνη» του δρόμου συναντά την «Επίμονη Τέχνη» στο κέντρο της Καλαμαριάς

20:00 24/4/2025

27/04 - 5:00 μμ - 7:00 μμ

H Καλαμαριά επίκεντρο της ελληνικής ξιφασκίας

H Καλαμαριά επίκεντρο της ελληνικής ξιφασκίας

15:00 24/4/2025

Στο ΔΑΚ το Πανελλήνιο Κύπελλο παίδων, ανδρών και γυναικών από τις 25/04 - 27/04

Η Καλαμαριά βάζει «Καθρέφτες» στην ενδοοικογενειακή βία

Η Καλαμαριά βάζει «Καθρέφτες» στην ενδοοικογενειακή βία

11:15 24/4/2025

Το πολυβραβευμένο έργο στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη» από 25/04 - 9:00 μμ - 27/04 - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 24/4/2025

Πέμπτη 24/4

«Μαύρη Σαμπούκα»: Η κωμωδία φαινόμενο ρίχνει αυλαία στη Θεσσαλονίκη

«Μαύρη Σαμπούκα»: Η κωμωδία φαινόμενο ρίχνει αυλαία στη Θεσσαλονίκη

20:18 23/4/2025

Από Παρασκευή 25/4

H Φαίη Ρουμπίνη στο Beerfest

H Φαίη Ρουμπίνη στο Beerfest

17:00 23/4/2025

Σάββατο 26/4

Κλασικά Έπιπλα