Οι ντομάτες κάνουν καλό στην ανδρική γονιμότητα

9/10/2019 09:27    Έρευνα
Το λυκοπένιο, η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη και έπαιρναν κάθε μέρα ένα συμπλήρωμα με λυκοπένιο, ισοδύναμο με δύο κουταλάκια συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας, είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Η μελέτη έγινε σε μικρό αριθμό υγιών ανδρών (56), γι' αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί τόσο σε μεγαλύτερο πληθυσμό, όσο και σε άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, τα χαλαρά εσώρουχα, η αποφυγή του αλκοόλ και του στρες είναι βασικές συμβουλές για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας. Σταδιακά κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι ορισμένες τροφές βοηθούν το σπέρμα.

Το λυκοπένιο, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, στα οποία έχει κυρίως εστιαστεί η έρευνα μέχρι σήμερα, λειτουργούν αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας την οξείδωση, άρα και τη βλάβη των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν επίσης συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά και κατά του καρκίνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα διατροφής δρα Λιζ Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό "European Journal of Nutrition", σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο, επειδή το λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα από το σώμα. Οι άνδρες της μελέτης θα έπρεπε να τρώνε δύο κιλά ντομάτες τη μέρα για να πάρουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 μικρογραμμαρίων λυκοπένιου καθημερινά.

 Από τους συμμετέχοντες στη διάρκειας 12 εβδομάδων κλινική μελέτη, μια ομάδα ανδρών -τυχαία επιλεγμένων- έπαιρνε χάπι λακτολυκοπένιου και μια άλλη ένα εικονικό χάπι (πλασίμπο). Ο έλεγχος του σπέρματος πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος της έρευνας έδειξε ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν την ίδια συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, αλλά σπέρμα με καλύτερη μορφολογία και κινητικότητα (πόσο γρήγορα «κολυμπά» ένα σπερματοζωάριο), κάτι που ευνοεί τη γονιμοποίηση του ωαρίου.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Στα Κουριώτικα για μια βραδιά με πολύ χορό μας καλεί ο Ταξιάρχης

Καλαμαριά: Στα Κουριώτικα για μια βραδιά με πολύ χορό μας καλεί ο Ταξιάρχης

22:14 5/9/2026

Ο σύλλογος Μικρασιατών Κουριωτών

Καλαμαριά - Περσίδης για τα χαμόγελα με τον Μητσοτάκη: Ο Απόλλωνας δεν προσκυνά κανέναν!

Καλαμαριά - Περσίδης για τα χαμόγελα με τον Μητσοτάκη: Ο Απόλλωνας δεν προσκυνά κανέναν!

21:44 5/9/2026

σχόλια προκάλεσε το κλίμα στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού

Πτώση μαχητικού αεροσκάφους στην Τανάγρα - Νεκροί οι δύο πιλότοι

Πτώση μαχητικού αεροσκάφους στην Τανάγρα - Νεκροί οι δύο πιλότοι

21:11 5/9/2026

κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις

Θεσσαλονίκη - Σφοδρό τροχαίο: Νεκρή 30χρονη με ηλεκτρικό ποδήλατο

Θεσσαλονίκη - Σφοδρό τροχαίο: Νεκρή 30χρονη με ηλεκτρικό ποδήλατο

21:08 5/9/2026

στον Εύοσμο

Ο Μητσοτάκης στο περίπτερο του Απόλλωνα Καλαμαριάς (βιντεο)

Ο Μητσοτάκης στο περίπτερο του Απόλλωνα Καλαμαριάς (βιντεο)

16:21 5/9/2026

τον είπανε γουρλή...«Δώσε μία μπάλα λοιπόν», απάντησε

«Κότσαρι με κιμονό»: Ο Ιάπωνας καθηγητής που μιλάει ελληνικά και χορεύει ποντιακά

«Κότσαρι με κιμονό»: Ο Ιάπωνας καθηγητής που μιλάει ελληνικά και χορεύει ποντιακά

12:37 5/9/2026

καλεσμένος του Ποντιακού Συλλόγου « οι Μίθριοι» Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Σχολικά είδη για παιδιά που έχουν ανάγκη μαζεύει η Μητρόπολη

Καλαμαριά: Σχολικά είδη για παιδιά που έχουν ανάγκη μαζεύει η Μητρόπολη

12:17 5/9/2026

για να μην υπάρχει κανένα παιδί χωρίς σχολικά είδη

Κλασικά Έπιπλα