«Ημέρες Θρησκευτικής Μουσικής» διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

27/3/2025 12:25    31/03 - 11/04
Μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη στην θρησκευτική μουσική, με πλούσιο ρεπερτόριο σε ύμνους και ψαλμωδίες από την κλασική έως τη σύγχρονη εποχή διοργανώνουν για πρώτη φορά ο Δήμος Καλαμαριάς και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Στόχος του Δήμου Καλαμαριάς, όπως είπε η Δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Remezzo, το εμβληματικό κτήριο της παραλίας της Αρετσούς, που πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και το οποίο η δημοτική αρχή διεκδικεί από το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να μεταφερθεί το σύνολο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου, είναι οι «Ημέρες Θρησκευτικής Μουσικής» να εξελιχθούν σε θεσμό για την Καλαμαριά.

Επιπλέον, η κ. Αράπογλου τόνισε ότι η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας του Δήμου με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην σπουδαία δουλειά που γίνεται στις δομές πολιτισμού του Δήμου. «Οι Ημέρες Θρησκευτικής Μουσικής, μια μεγάλη διοργάνωση στην οποία συνολικά θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 400 συντελεστές, διοργανώνεται από το εξαιρετικό δυναμικό των δομών του Δήμου. Έχουμε την ευτυχή συγκυρία και την συνάντηση κορυφαίων μουσικών και ανθρώπων του πολιτισμού στην Καλαμαριά και αυτό θα αποτυπωθεί και στην πρώτη διοργάνωση θρησκευτικής μουσικής» τόνισε η Δήμαρχος.

Στην στενή συνεργασία της Μητρόπολης με τον Δήμο Καλαμαριάς αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιουστίνος. «Μέσα σε αυτήν την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Σαρακοστής, που επηρεάζει πιστούς και άπιστους, που ξυπνά μνήμες μέσα στις καρδιές των Ελλήνων, ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τη Μητρόπολή μας θέλουν να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας να εισέλθουν σε αυτήν την κατανυκτική ατμόσφαιρα κατάλληλα προετοιμασμένοι» τόνισε ο Μητροπολίτης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού Θάνος Γιαννακός, παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε 3 ναούς της Καλαμαριάς καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και επισήμανε ότι στόχος είναι να εισέλθουν οι πιστοί στο κλίμα κατάνυξης της λατρευτικής περιόδου όσο γίνεται πιο ευλαβικά.

Για την σημασία της θρησκευτικής μουσικής διαχρονικά στον παγκόσμιο πολιτισμό, αλλά και το ρόλο που παίζει για τους πιστούς, μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, Χρήστος Βερνάρδος, ενώ η μαέστρος χορωδιών του Δήμου, Ελεονώρα Καλαϊτσίδου αποκάλυψε στη διοργάνωση συμμετέχουν σχεδόν 450 συντελεστές.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου Αρετσούς

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025,  Ώρα 19:30

Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών

Η αυλαία του Φεστιβάλ «Ημέρες Θρησκευτικής Μουσικής» ανοίγει με τη Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών, όπου θα ερμηνευτούν επίκαιροι ύμνοι της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, από την πλούσια υμνογραφία της Εκκλησίας μας, που προέρχονται από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο της ψαλτικής τέχνης. Σκοπός της Συνάντησης είναι αφενός η ανάδειξη του πλούτου της υμνογραφικής και ψαλτικής παράδοσης, μέσα από διαφορετικά στυλ και ύφη ερμηνείας των χορωδιών και αφετέρου η προετοιμασία των πιστών στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συμμετέχουν:

-ο Χορός Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς «Ιάκωβος ο Πρωτοψάλτης» (Διδασκαλία – Χοραρχία Πέτρος Παπαεμμανουήλ),

-ο «Βυζαντινός Χορός» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς» (Διδασκαλία-Χοραρχία Σπυρίδων Πλούμπης) και

-ο «Γυναικείος Βυζαντινός Χορός» του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης (Διδασκαλία-Χοραρχία Ευαγγελία Γεράκη).  

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, Ώρα 20:00

Lux Aeterna (αιώνιο φως)

Ένα πολυφωνικό ταξίδι στη μουσική του κόσμου

Χορωδιακά έργα διαφόρων εποχών, από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι εκείνα που γράφτηκαν μόλις λίγα χρόνια πριν. Υμνούμε τον Κύριο σε διαφορετικές γλώσσες, με ποικίλους τρόπους και μουσικά στυλ. Αλλά η ουσία είναι πάντα το Αιώνιο Φως – lux Aeterna.

Θα ακουστούν έργα των: De Vittoria, Mozart, Faure, Caccini, Schubert, Monteverdi, Pergolesi, Verdi, Trotta και άλλων.

Συμμετέχουν:

Παιδική Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς
Φωνητικό σύνολο Δήμου Καλαμαριάς
Νέα Ευρωπαϊκή Χορωδία Συλλόγου “Αγάπη” Περαίας
Φωνητικό σύνολο “VocaCCordi”
Ελένη Κομνή, σοπράνο
Μαίρη Γιαννίκη σοπράνο
Ορχηστρικό σύνολο:

Βαλέρια Χαριτίδου, πιάνο

Χρήστος Σαραντάκου, βιολί

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, βιολί

Καλλίφωνη Σαραντάκου, βιόλα

Αθανασία Ξάνθη, τσέλο

Διδασκαλία – διεύθυνση καλλιτεχνική – επιμέλεια, Ελεονώρα Καλαϊτσίδου.

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, Ώρα 20:00

Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής

με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς

Στην συναυλία αυτή θα ακουστούν οι χαρακτηριστικοί ρυθμοί των πένθιμων εμβατηρίων, ένα είδος θρησκευτικής μουσικής, κατανυκτική και γεμάτη συναίσθημα, συνοδευόμενη από τις εναλλαγές λυρικών μελωδιών με ηχηρά μπάσα χάλκινων πνευστών και τον γοερό γδούπο του μεγάλου τυμπάνου. Σε αυτό το ρεπερτόριο, αλλά και στους ήχους του κορυφαίου έργου εκκλησιαστικής μουσικής «Requiem» του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη όπερας, Giuseppe Verdi (1813 – 1901), θα κινηθεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς.

Διευθύνει ο Ροδόλφος Πάρτος, μουσικός και μαέστρος του Δημοτικού Ωδείου.

Ιερός Ναός Αγίου Παύλου  Νέας Κρήνης

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 Ώρα 19:30

 Χορωδιακά Σύνολα Θρησκευτικής Μουσικής

 

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου θα συναντηθούν και θα παρουσιάσουν η κάθε μία το δικό της ρεπερτόριο θρησκευτικής μουσικής, οι χορωδίες:

Χορωδία Λέσχης Προσωπικού ΟΤΕ Θεσσαλονίκης
Χορωδία Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Χορωδία ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης
Δημοτική Χορωδία Ν. Καλλικράτειας
Μικτή Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς.
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Καλαμαριά

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 Ώρα 19:30

Το Μοιρολόι της Παναγιάς

Το Μοιρολόι της Παναγιάς αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα της δημοτικής ποίησης. Σύμφωνα με την πληθώρα των καταγραφών του τραγουδιού που εντοπίζονται στην ελληνική λαογραφία, έχει εξαπλωθεί από την Κύπρο και  τα Δωδεκάνησα ως τη Μακεδονία και από τα Μικρασιατικά παράλια ως τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Στη συναυλία θα αποδοθούν 18 μελωδίες από παραλλαγές του Μοιρολογιού έτσι όπως έχουν καταγραφεί στα νησιά της ακτογραμμής του Ανατολικού Αιγαίου και τα Μικρασιατικά παράλια.

Συμμετέχουν οι Χορωδίες:

– του Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» (Διδασκαλία-Διεύθυνση Πέτρος Παπαεμμανουήλ)

– και η Μικτή Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς (Διδασκαλία-Διεύθυνση Ελεονώρα Καλαϊτσίδου)

Συνοδεύουν οι μουσικοί:

-Αχιτζάνοβα Ανδριάνα (καβάλ)

– Μπαρτζόπουλος Χρήστος (κανονάκι)

– Παπαεμμανουήλ Άκης (βιολί)

Ερμηνεύουν:

– Παπαεμμανουήλ Πέτρος (τραγούδι)

– Πατρέλη Μάλαμα (τραγούδι)

 Αφηγείται η ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Αντωνακούδη Δήμητρα.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Τον δίκασε: Η πρώτη αντίδραση της Σακιρα μετά τη φωτό του Πικε με την Κλάρα πόνεσε πολύ

Τον δίκασε: Η πρώτη αντίδραση της Σακιρα μετά τη φωτό του Πικε με την Κλάρα πόνεσε πολύ

17:04 29/1/2023

Συνέχισε στο χορευτικό.... βιολί της η Κολομβιανή.

Τεστ ευφυΐας: Αν κάνεις πάνω από 8/10 σε αυτό το κουίζ τότε έχεις IQ 130! Θα τα καταφέρεις;

Τεστ ευφυΐας: Αν κάνεις πάνω από 8/10 σε αυτό το κουίζ τότε έχεις IQ 130! Θα τα καταφέρεις;

14:35 29/1/2023

Λίγοι τα καταφέρνουν.

Ένα λάθος που κάνουμε πολλοί: Τόσες φορές την εβδομάδα είναι υγιές για τα μαλλιά μας να λουζόμαστε

Ένα λάθος που κάνουμε πολλοί: Τόσες φορές την εβδομάδα είναι υγιές για τα μαλλιά μας να λουζόμαστε

23:54 28/1/2023

Ένα πρόβλημα που μας απασχολεί χειμώνα - καλοκαίρι.

2,5 ώρες ανατροπών και αγωνίας: Μη χάσεις στο Netflix την αληθινή ιστορία που θα σε κρατήσει μέσα Σάββατο βράδυ (Vid)

2,5 ώρες ανατροπών και αγωνίας: Μη χάσεις στο Netflix την αληθινή ιστορία που θα σε κρατήσει μέσα Σάββατο βράδυ (Vid)

23:23 28/1/2023

Είναι must για σαββατόβραδο

«Τον έπιασε νευρικό μετά τη σαβούρδα»: Το σκηνοθετικό λάθος στη σκηνή με τον αστυνόμο Θεοχάρη που έγραψε ιστορία (Vid)

«Τον έπιασε νευρικό μετά τη σαβούρδα»: Το σκηνοθετικό λάθος στη σκηνή με τον αστυνόμο Θεοχάρη που έγραψε ιστορία (Vid)

14:43 28/1/2023

Ένα σκηνοθετικό έπος που αν το δεις μια φορά το θυμάσαι για μια ζωή!

10 ερωτήσεις εξυπνάδας: Θα κάνεις το 10/10 στο κουίζ που ο νικητής παίρνει το απίθανο Asus Chromebook;

10 ερωτήσεις εξυπνάδας: Θα κάνεις το 10/10 στο κουίζ που ο νικητής παίρνει το απίθανο Asus Chromebook;

14:34 28/1/2023

Quizy Live

Αυτό το χαρακτηριστικό του πρώην μας δεν ξεχνάμε ποτέ

Αυτό το χαρακτηριστικό του πρώην μας δεν ξεχνάμε ποτέ

21:55 27/1/2023

Καθώς είναι μοναδικό σε κάθε άνθρωπο.

Μέχρι 1 λάθος, εύγε: Όσοι δοκίμασαν να κάνουν 10/10 σε αυτό το τηλεοπτικό κουίζ δεν τα κατάφεραν! Εσύ;

Μέχρι 1 λάθος, εύγε: Όσοι δοκίμασαν να κάνουν 10/10 σε αυτό το τηλεοπτικό κουίζ δεν τα κατάφεραν! Εσύ;

21:41 27/1/2023

Quizy Live τηλεόραση

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:42 27/1/2023

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, Σάββατο 28 Ιανουαρίου και Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Λες κι είσαι μέσα στη θάλασσα: Το σπίτι που κρέμεται απ’ το βράχο είναι το κόσμημα της Καρπάθου (Pics)

Λες κι είσαι μέσα στη θάλασσα: Το σπίτι που κρέμεται απ’ το βράχο είναι το κόσμημα της Καρπάθου (Pics)

13:38 27/1/2023

Δεν υπάρχει τουρίστας που να το έχει δει και να μην το έχει ζηλέψει!

Κλασικά Έπιπλα