Η ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκάλυψε το μετρό

20/5/2018 04:35    Από την ίδρυσή της έως και τη μεγάλη φωτιά του 1917
Από την ίδρυσή της έως και τη μεγάλη φωτιά του 1917, η Θεσσαλονίκη ξεδιπλώνει την ιστορία που έκρυβε στα σπλάχνα της για αιώνες. Σταδιακά μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες πολύτιμα ευρήματα που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιούνται παράλληλα με τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό, η πόλη συνδέει το παρελθόν της  με το σήμερα.

Ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», Γιάννης Μυλόπουλος, υπογράμμισε ότι «με αφορμή το έργο του Μετρό αποκαλύπτεται στα μάτια των Θεσσαλονικέων μια ολόκληρη πόλη κάτω από την πόλη… μια ολόκληρη πόλη, όπως ήταν από την ρωμαϊκή εποχή, μετέπειτα τη βυζαντινή, την οθωμανική και στη συνέχεια μέχρι τη νεότερη, τη σύγχρονη».

Η αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης, Τάνια Πρωτοψάλτη, κάνει λόγο για μια τεράστια ευκαιρία, που οδήγησε στον εντοπισμό του πολεοδομικού ιστού της πόλης του Κασσάνδρου, «αποκαλύφθηκε στο νότιο κέλυφος του σταθμού της Βενιζέλου, ο κεντρικός δρόμος, εκατέρωθεν και του ελληνιστικού αρχικού δρόμου, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, ήταν στην ίδια χάραξη, στον ίδιο άξονα μέχρι και τους νεότερους χρόνους, δηλαδή ο δρόμος ο ελληνιστικός, με τον ρωμαϊκό, με τον βυζαντινό και τη νεότερη οδό Εγνατία του σήμερα».

Σταθμός «Αγίας Σοφίας» – το μεγαλύτερο μνημειακό οικοδόμημα

Στη Βόρεια πλευρά της Αγίας Σοφίας έχει έρθει στο φως, το μεγαλύτερο μνημειακό οικοδόμημα που έχει ανασκαφεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και ανάγεται στο 4ο αιώνα μ.Χ. «Στη γωνία της Εγνατίας και της Αγίας Σοφίας, έχει αποκαλυφθεί μια μεγάλη κρήνη σε μήκος που ξεπερνά τα 15 μέτρα, παράδειγμα της διαχρονίας της πόλης της Θεσσαλονίκης», αναφέρει η αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Τζεβρένη.

Σταθμός Βενιζέλου- ο κεντρικός δρόμο decoumanus maximus

Στον σταθμό Βενιζέλου οι ανασκαφές έφεραν στο φως τον κεντρικό δρόμο decoumanus maximus, όπου υπήρχαν όπως αποκαλύπτει η αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινίδου Κρινώ, κοσμηματοπωλεία όπως και σήμερα, «ίδιος πολεοδομικός σχηματισμός αλλά και χρήση με τα κοσμηματοπωλεία».
«Ξεδιπλώνεται μπροστά τα μάτια του επιβάτη και επισκέπτη η ιστορία μιας παράδοσης, μια πόλης και μιας περιοχής της Μακεδονίας, που είναι πάρα πολύ πλούσια», υπογράμμισε  ο κ. Μυλόπουλος.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα ανέρχονται σε 300.000 αντικείμενα

Για να φτάσουν όμως αυτά τα χιλιάδες ευρήματα που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές στις βιτρίνες των μουσείων της χώρας μας, ακολουθείται μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Χαρακτηριστικά, ο αρχαιολόγος Σταύρος Ζαχαριάδης, τονίζει ότι «τα δυο τελευταία χρόνια έχουμε επεξεργαστεί πάνω από δυο χιλιάδες κιβώτια ευρημάτων, τεράστιος όγκος».

Η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, ανέδειξε απίστευτο πλούτο και εντυπωσιακή ποικιλία ευρημάτων περιόδων και εποχών. «Μόνο να σκεφθεί κανείς ότι τα ευρήματα ανέρχονται σε περίπου 300.000 αντικείμενα, τα οποία  θα αξιοποιηθούν με διάφορους  τρόπους, αλλά και στο νέο μουσείο που σκεφτόμαστε να συστήσουμε, αντιλαμβάνεται το τεράστιο κέρδος που έχει η πόλη αλλά και η εθνική οικονομία από το διπλό έργο που γίνεται εδώ», επισήμανε.


ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

Υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού σε όλες τις περιοχές της Καλαμαριάς

Υλοποίηση προγράμματος καθαρισμού σε όλες τις περιοχές της Καλαμαριάς

11:32 11/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τον εντατικό καθαρισμό και ευπρεπισμό σε κάθε γειτονιά της πόλης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 11/7/2025

Παρασκευή 11/7

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 10/7/2025

Σε πλήρη εξέλιξη το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων στην Καλαμαριά

Σε πλήρη εξέλιξη το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων απορριμμάτων στην Καλαμαριά

18:00 10/7/2025

Πρόγραμμα πλυσίματος και απολύμανσης των κάδων απορριμμάτων

Ανοιχτό για το κοινό το θρυλικό ρουμανικό ιστιοφόρο Mircea

Ανοιχτό για το κοινό το θρυλικό ρουμανικό ιστιοφόρο Mircea

16:00 10/7/2025

Γιατί να το επισκεφθείτε

Αντικατάσταση φθαρμένης ράμπας

Αντικατάσταση φθαρμένης ράμπας

14:00 10/7/2025

Για ανέλκυση/καθέλκυση μικρών σκαφών στη Νέα Κρήνη

Σε επιφυλακή ο Δήμος Καλαμαριάς για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Σε επιφυλακή ο Δήμος Καλαμαριάς για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

11:14 10/7/2025

Οδηγίες προστασίας από τους ισχυρούς ανέμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 10/7/2025

Πέμπτη 10/7

Η Νατάσα Θεοδωρίδου απόψε στο Θέατρο Γης

Η Νατάσα Θεοδωρίδου απόψε στο Θέατρο Γης

20:00 9/7/2025

Τετάρτη 9/7

Νέο, αυξημένο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS

Νέο, αυξημένο όριο στις συναλλαγές μέσω IRIS

18:00 9/7/2025

Από σήμερα 8/7

Κλασικά Έπιπλα