Δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης από το Δ. Παύλου Μελά

26/6/2018 11:49    κομπόστ - σπιτικό λίπασμα
Κάδους κομποστοποίησης διανέμει ο Δήμος Παύλου Μελά καλώντας τους δημότες να φτιάξουν το δικό τους κομπόστ - σπιτικό λίπασμα.

Η διανομή των κάδων είναι δωρεάν, το μόνο που προτείνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου είναι οι πολίτες να δράσουν οικολογικά, να ανακυκλώσουν.

Τα οργανικά σκουπίδια που παράγουμε αποτελούν πάνω από το 50% των απορριμμάτων μας και πάνω από 70% από αυτά μπορούν να κομποστοποιηθούν, όιπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παύλου Μελά.

“ Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανακυκλώσουμε τουλάχιστον το 1/3 των σκουπιδιών μας και να γίνουμε μέρος της λύσης και της αντιμετώπισης του τεράστιου όγκου σκουπιδιών που παράγονται κάθε χρόνο, κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης” όπως σημειώνει η ανακοίνωση.

Για περισσότερες πληροφορίεςοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά, στο τηλέφωνο: 2313 302308 υπεύθυνος Παναγιώτης Σταυρουλάκης.

Τι είναι η κομποστοποίηση

Κάθε μέρα καταναλώνουμε για τη διατροφή μας μεγάλο όγκο φυτικών προϊόντων (φλούδες, φρούτα, λαχανικά, χορταρικά, κ.λ.π.) από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων και στο ΧΥΤΑ. Αλλά και από τους κήπους έχουμε πολλά φυτικά υλικά (ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν, αγριόχορτα, κλαδιά, κ.λ.π.) που συχνά μας δημιουργούν προβλήματα και αναγκαζόμαστε να τα πετάμε στους κάδους του Δήμου ή να τα καίμε.

Τώρα πια όλα αυτά τα υλικά υπάρχει τρόπος να τα μετατρέψουμε σε ωφέλιμη οργανική ουσία για τον κήπο μας, με τη μέθοδο της Κομποστοποίησης ή Χυμοποίησης, μια εντελώς φυσική διαδικασία που υιοθετεί ο Δήμος Παύλου Μελά.

Η Κομποστοποίηση είναι ίσως έννοια εντελώς άγνωστη για τους περισσότερους.

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι «εργάτες» της κομποστοποίησης. Κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (Co2), θερμότητα και νερό καθώς αποδομούν τα οργανικά υπολείμματα του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο και άοσμο), το οποίο είναι τέλειο λίπασμα για τον κήπο μας.

Ουσιαστικά με την κομποστοποίηση κάνουμε τη δουλειά της φύσης και είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί στη φύση προσπαθούμε να μην καταστρέφεται.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Εξάρθρωση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη

Εξάρθρωση συμμορίας που διακινούσε κοκαΐνη

18:32 20/5/2018

Είχαν κρύψει 16 κιλά σε αυτοκίνητο

Δύο προσαγωγές υπόπτων για την επίθεση σε βάρος του Μπουτάρη

Δύο προσαγωγές υπόπτων για την επίθεση σε βάρος του Μπουτάρη

18:29 20/5/2018

οι έρευνες συνεχίζονται

Τρέχουμε στην παραλία... και βοηθάμε τα σχολεία της πόλης μας!

Τρέχουμε στην παραλία... και βοηθάμε τα σχολεία της πόλης μας!

18:22 20/5/2018

"Βίκος Street Relays"

ΔΕΗ: Μεγαλύτερη προκαταβολή, λιγότερες δόσεις για όσους χρωστούν

ΔΕΗ: Μεγαλύτερη προκαταβολή, λιγότερες δόσεις για όσους χρωστούν

18:20 20/5/2018

Το νέο "σταυρόλεξο" για τους διακανονισμούς οφειλών

Στο μέλλον θα σας προσλαμβάνει ένα ρομπότ

Στο μέλλον θα σας προσλαμβάνει ένα ρομπότ

15:17 20/5/2018

Mya

Τι προβλέπει η συμφωνία σε εργασιακά, συντάξεις και επιδόματα

Τι προβλέπει η συμφωνία σε εργασιακά, συντάξεις και επιδόματα

04:46 20/5/2018

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς - «Κλείδωσε» ο νέος ΕΝΦΙΑ

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς - «Κλείδωσε» ο νέος ΕΝΦΙΑ

04:44 20/5/2018

ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ

Έργα στον περιφερειακό από Δευτέρα

Έργα στον περιφερειακό από Δευτέρα

04:41 20/5/2018

εως και την Πέμπτη

Αγνοείται 65χρονος στη Θεσσαλονίκη

Αγνοείται 65χρονος στη Θεσσαλονίκη

04:38 20/5/2018

Μπορείτε να βοηθήσετε;

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκάλυψε το μετρό

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκάλυψε το μετρό

04:35 20/5/2018

Από την ίδρυσή της έως και τη μεγάλη φωτιά του 1917

Κλασικά Έπιπλα