Ποινική δίωξη εναντίον των αδελφών Ψωμιάδη για έργα φάντασμα 1,2 εκατομμύρια ευρώ!

10/7/2018 20:00     εισαγγελέας διαφθοράς Β. Ελλάδος
Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης βρίσκονται τα αδέλφια Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, μετά από ποινική δίωξη που άσκησε εις βάρος τους ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Βορείου Ελλάδος, για έργα που χαρακτηρίζονται ως "φαντάσματα", επί των ημερών τους στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η φερόμενη ως ζημιά που προέκυψε υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 1,2 εκατ. ευρώ.  

Επρόκειτο - στην πλειονότητά τους - για έργα πληροφορικής, κατά τη χρονική περίοδο 2007-2010, για την υλοποίηση των οποίων φαίνεται ότι προσλήφθηκαν 82 άτομα ως εποχικό προσωπικό. Μόνο που, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα των αρμόδιων επιθεωρητών, ενώ οι εποχικοί υπάλληλοι πληρώθηκαν κανονικά, τα συγκεκριμένα έργα φαίνεται ότι ουδέποτε εκτελέστηκαν, παρά τα περί του αντιθέτου που φέρεται ότι βεβαίωσε η τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης. 

Στο "μικροσκόπιο" των επιθεωρητών σύμφωνα με το ΑΠΕ, βρέθηκαν συνολικά οκτώ έργα, κάποια από τα οποία τιτλοφορούνται ως εξής: "Ταξινόμηση - καταγραφή προγραμμάτων δημόσιας Υγείας", "Ηλεκτρονική καταγραφή αθλητικών ενώσεων", "Καταγραφή αδειών αλιείας", "Αναδιοργάνωση - προστασία ιστοχώρου", "Ηλεκτρονική δικτύωση με ΜΜΕ". Όπως αναφέρθηκε, δε, ορισμένοι από τους υπαλλήλους παρείχαν σε άλλα πρόσωπα τις υπηρεσίες τους που ουδεμία σχέση είχαν με τη Νομαρχία. 

Σύμφωνα με την ποινική δίωξη, που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Αχιλλέας Ζήσης εναντίον του πρώην Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση, ως Αντινομάρχη, αυτή είναι σε βαθμό κακουργήματος και περιλαμβάνει τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Εξάλλου, για απλή συνέργεια στις πράξεις της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, διώκεται ο πρώην γενικός γραμματέας της τότε Νομαρχίας, Δημήτρης Λευκόπουλος.  

Η παραπάνω υπόθεση έρχεται την ώρα που επίκειται ο προσδιορισμός της δίκης για τα λεγόμενα "45άρια" της Νομαρχίας
Θεσσαλονίκης, για τα οποία οι αδελφοί Ψωμιάδη παραπέμφθηκαν να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών περιγράφει 456 έργα, προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, το διάστημα 2005-2010, που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, διαδικασία που, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο, προκάλεσε ζημιά ύψους 4 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. 




Επόμενο Προηγούμενο
 

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

13:00 22/7/2025

Λόγω κενών θέσεων

Μετακομίζει στον Φοίνικα το ΚΕΠ Πλατείας Σκρα

Μετακομίζει στον Φοίνικα το ΚΕΠ Πλατείας Σκρα

11:00 22/7/2025

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας για τις ανάγκες της μετεγκατάστασης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 22/7/2025

Τρίτη 22/7

Η Θεατρική Παράσταση «Δον Ζουάν» στο θέατρο Δάσους

Η Θεατρική Παράσταση «Δον Ζουάν» στο θέατρο Δάσους

17:00 21/7/2025

24 - 25/7

Μέτρα πρόληψης και κλιματιζόμενοι χώροι στον Δήμο Καλαμαριάς για τις ημέρες του καύσωνα

Μέτρα πρόληψης και κλιματιζόμενοι χώροι στον Δήμο Καλαμαριάς για τις ημέρες του καύσωνα

14:21 21/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς λαμβάνει μέτρα προστασίας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

12:08 21/7/2025

Δευτέρα 21/7

Σύμπραξη του Δημήτρη Βασιλάκη με το Espen Berg Trio στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σύμπραξη του Δημήτρη Βασιλάκη με το Espen Berg Trio στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

17:10 20/7/2025

Δευτέρα 21/7

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 20/7/2025

Κυριακή 20/7

Το Θεατρικό Έργο «Γιατρός με το Στανιό» στο Θέατρο Κήπου

Το Θεατρικό Έργο «Γιατρός με το Στανιό» στο Θέατρο Κήπου

20:00 19/7/2025

Τετάρτη 23/7

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 19/7/2025

Σάββατο 19/7

Κλασικά Έπιπλα