Οι κραδασμοί του αυτοκινήτου προκαλούν υπνηλία

15/7/2018 04:31    Είναι επίσημο
Οι κραδασμοί του αυτοκινήτου προκαλούν υπνηλία στους επιβαίνοντες μέσα σε λίγα λεπτά και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τροχαίου, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Όποιος έχει κοιμηθεί μέσα στο αυτοκίνητο, το ξέρει καλά: οι κραδασμοί του προκαλούν υπνηλία.

Τώρα, ειδικοί από την Αυστραλία το απέδειξαν και επιστημονικά, καταγράφοντας μάλιστα και τον χρόνο που απαιτείται για να νιώσει κανείς τα μάτια του να βαραίνουν.

Την σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT).

Όπως διαπίστωσαν, οι κραδασμοί του αυτοκινήτου προκαλούν υπνηλία στους οδηγούς μέσα σε 15 λεπτά. Και έπειτα από 30 λεπτά, έχει αυξηθεί δραματικά ο κίνδυνος τροχαίου.

Η υπνηλία αναπτύσσεται ακόμα και στους οδηγούς που είναι ξεκούραστοι και έχουν κοιμηθεί πολύ καλά το βράδυ. Γιατί; Διότι ως φαίνεται, οι κραδασμοί του οχήματος και τα αναπαυτικά καθίσματα είναι απλώς ακαταμάχητα, λένε οι ερευνητές.

Πως διεξήχθη η μελέτη

Οι ερευνητές του RMIT ανέλυσαν 15 νεαρούς, οι οποίοι οδήγησαν επί μία ώρα ο καθένας σε προσομοιωτές οδήγησης.

Ο προσομοιωτής έκανε διαφόρων ειδών κραδασμούς, ούτως ώστε άλλοι οδηγοί να νιώθουν όπως στα κανονικά αυτοκίνητα και άλλοι καμία κίνηση.

Η υπνηλία τους αξιολογήθηκε με βάση διάφορες μετρήσεις που τους γίνονταν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, έπειτα από 15 λεπτά οδήγησης με τον απαλό κραδασμό που παρατηρείται στους λείους δρόμους, οι εθελοντές είχαν παρουσιάσει υπνηλία.

Είχε επίσης μειωθεί σημαντικά η συγκέντρωσή τους και το επίπεδο της εγρήγορσής τους.

Η υπνηλία τους επιδεινωνόταν διαρκώς και κορυφώθηκε στα 60 λεπτά. Οι οδηγοί όμως ήδη είχαν αρχίζει τα εικονικά τροχαία μισή ώρα νωρίτερα, αφού η οδήγησή τους γινόταν με πολλά λάθη.

«Ξέρουμε ότι ένας στους πέντε οδηγούς έχουν αποκοιμηθεί στο τιμόνι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Stephen Robinson. «Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε όσους έχουν έλλειψη ύπνου. Το πείραμά μας όμως αποδεικνύει πως αυτό δεν ισχύει. Η υπνηλία μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε».

Και συνέχισε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι σταθεροί κραδασμοί σε χαμηλές συχνότητες, όπως αυτοί που βιώνουμε όταν οδηγούμε ΙΧ και φορτηγά, προκαλούν προοδευτική υπνηλία ακόμα και στους πιο ξεκούραστους και υγιείς ανθρώπους».

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξετάσουν διάφορες συχνότητες κραδασμών και τύπους καθισμάτων. Στόχος τους είναι να εντοπίσουν τα ασφαλέστερα, ώστε να ενημερώσουν σχετικώς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Ergonomics.



iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Γης

Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Γης

18:14 26/7/2025

Κυριακή 31/8

Διακοπή λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης για 1 μήνα

Διακοπή λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης για 1 μήνα

12:00 26/7/2025

Πότε θα κλείσει

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 26/7/2025

Σάββατο 26/7

Μπαλέτο: Η Λίμνη των Κύκνων στο Θέατρο Δάσους

Μπαλέτο: Η Λίμνη των Κύκνων στο Θέατρο Δάσους

20:59 25/7/2025

28/7 - 29/7

Ο Φοίνικας απέκτησε και πάλι το δικό του ΚΑΠΗ

Ο Φοίνικας απέκτησε και πάλι το δικό του ΚΑΠΗ

15:00 25/7/2025

Νέες κοινωνικές υποδομές στην υπηρεσία των πολιτών

Νέα εφαρμογή στα λεωφορεία

Νέα εφαρμογή στα λεωφορεία

11:00 25/7/2025

Ψηφιακά εισιτήρια, τι πληροφορίες θα δίνει

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 25/7/2025

Παρασκευή 25/7

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:59 24/7/2025

Από Πέμπτη 24 Ιουλίου έως Τετάρτη 30 Ιουλίου

Στο Δημαρχείο Καλαμαριάς για Μετρό και Πόντου ο Νίκος Ταχιάος

Στο Δημαρχείο Καλαμαριάς για Μετρό και Πόντου ο Νίκος Ταχιάος

18:10 24/7/2025

Συνάντηση εργασίας για το Μετρό και την διάνοιξη της Πόντου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

16:17 24/7/2025

Με συμμετοχή φορέων

Κλασικά Έπιπλα