Οι Μόνιμες Εκθέσεις του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη

30/4/2025 11:36    Οι Μόνιμες Εκθέσεις του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη
Οι μόνιμες εκθέσεις του ΛΕΜΜ-Θ αναφέρονται στις βασικές βιοτικές ανάγκες της διατροφής, της στέγασης και της ένδυσης.

Προπομπό των τριών ενοτήτων αποτελεί η έκθεση «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα , Νεροτριβές και Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία», που αναδεικνύει την τεχνολογία ως συμπαραγωγό του πολιτισμού.

Η ενότητα της ενδυμασίας παρουσιάζεται στην έκθεση «Παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860-1960», ενώ προγραμματίζονται οι ενότητες για τη διατροφή και τη στέγαση.

1.«Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα , Νεροτριβές και Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία»

Η έκθεση παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα των υδροκίνητων μηχανών που επινοήθηκαν για την άλεση των καρπών-οι νερόμυλοι, την πρίση των ξύλων- τα νεροπρίονα , και την πίληση (πύκνωση) των μάλλλινων υφαντών –οι νεροτριβές καi τα μαντάνια, απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από τον μόχθο των αντίστοιχων χειρωνακτικών εργασιών.

Η έκθεση αυτή, προπομπός του τριθεματικού κύκλου των μονίμων εκθέσεων του Μουσείου, αποσκοπεί στην ανάδειξη της τεχνολογίας ως παραμέτρου παραγωγής του πολιτισμού.

Με εξαίρεση των νερόμυλο, που ανάγεται στον 1ο προχριστιανικό αιώνα , οι άλλες δύο μηχανές πρωτοεμφανίζονται στον δυτικό Μεσαίωνα (το μαντάνι) και την Αναγέννηση (το νεροπρίονο), ενώ στον ελληνικό χώρο καταγράφονται από τον 19ο αιώνα.

Καθώς με τη διάχυσή τους διαδίδεται η ιδέα της μηχανής, γίνεται φανερό ότι η σημασία τους υπερβαίνει τη χρηστική τους αξία και αποκτά τη διάσταση οριακού ανθρωπολογικού γεγονότος.

Τα διάσπαρτα έως τη δεκαετία του 1960 υδροκίνητα εργαστήρια στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα αποτελούν μνημεία της τεχνολογίας και τεκμήρια ευφυΐας του ανθρώπου, που εξαγγέλλουν την εποχή της μηχανής –την τρίτη καμπή στην ιστορία του είδους μας, μετά την οικειοποίηση της φωτιάς και την επινόηση της γεωργίας .

Αποκαθιστώντας το χαμένο κύρος αυτών των διάσπαρτων στην ύπαιθρο εργαστηρίων και μέσα από τις «ανασυνθέσεις» της ζωής του μυλωνά, του πριονά και του ντριστιλιέρη-μπαταντζή, γίνεται κατανοητό γιατί τα εργαστήρια αυτά αποτελούν μνημεία του πολιτισμού και της τεχνολογίας, άξια να ερευνηθούν και να διασωθούν.

Η παραδοσιακή τεχνολογία παίρνει τη θέση που της αρμόζει σε ένα σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείο.

2.«Παραδοσιακές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, 1860-1960»

Η έκθεση παρουσιάζει 55 παραδοσιακές ενδυμασίες ως το 1960, το τέλος της προβιομηχανικής εποχής στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και από τις ιστορικά κεκυρωμένες προεκτάσεις του βορειοελλαδικού χώρου (Βόρεια Μακεδονία, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρουμελία, Εύξεινος Πόντος, Μικρά Ασία), όπου κατοίκησαν Έλληνες σε συμπαγείς κοινότητες, με συνείδηση της καταγωγής τους.

Στην παραδοσιακή ενδυμασία περιλαμβάνονται και τα κοσμήματα, που μαζί με την ανάγκη για στολισμό και διάκριση λειτουργούσαν ως θρησκευτικά και μαγικά σύμβολα προστασίας και αποτροπής του κακού στα σημεία του σώματος που ο άνθρωπος τα φορούσε.

Η έκθεση περιλαμβάνει έναν διαδραστικό χάρτη διάχυσης των ενδυμασιών, όπου ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τη σημασία της φορεσιάς ως στοιχείο κοινής πολιτισμικής ταυτότητας κοινωνικών ομάδων σε διαφορετικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τηλ: 2310830591 – 2310889840 / pr@lemmth.gr / Κάθε μέρα εκτός Πέμπτης: 9:00-15:30 / Τετάρτη: 9:00-21:30
Επόμενο Προηγούμενο
 

Ανακαλύφθηκε φαραωνικός τάφος από το 1.000 π.Χ.

Ανακαλύφθηκε φαραωνικός τάφος από το 1.000 π.Χ.

21:26 13/9/2017

ΦΩΤΟ

Μοναδική στην Ευρώπη η νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στην Θεσσαλονίκη

Μοναδική στην Ευρώπη η νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στην Θεσσαλονίκη

21:04 13/9/2017

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα

45χρονος έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού του στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

45χρονος έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού του στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

20:58 13/9/2017

νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος

"Αυτοκτόνησε" η Εθνική κι αποκλείστηκε - Φεύγει ο Μίσσας

20:29 13/9/2017

ηττήθηκε από τη Ρωσία

Σε Παρίσι (2024) και Λος Άντζελες (2028) οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Σε Παρίσι (2024) και Λος Άντζελες (2028) οι Ολυμπιακοί Αγώνες

20:21 13/9/2017

ΔΟΕ

Παιδιατρικό νοσοκομείο θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη

Παιδιατρικό νοσοκομείο θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη

20:10 13/9/2017

χάρη σε δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”

ΟΑΣΘ: Μειώνονται οι τιμές των εισιτηρίων μέχρι τον Οκτώβριο

ΟΑΣΘ: Μειώνονται οι τιμές των εισιτηρίων μέχρι τον Οκτώβριο

20:01 13/9/2017

υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

«Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2017» στο δήμο Ωραιοκάστρου

«Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2017» στο δήμο Ωραιοκάστρου

19:48 13/9/2017

για δεύτερη συνεχή χρονιά

Εκδηλώσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη

19:40 13/9/2017

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τέσσερις επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τέσσερις επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

19:38 13/9/2017

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Κλασικά Έπιπλα