Η Καλαμαριά ενωμένη λέει και πάλι «όχι» στον αποκλεισμό της από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου

14/5/2025 17:06    Ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα
Ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ψήφισε κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που για ακόμη μία φορά αποκλείει την Καλαμαριά από τους σχεδιασμούς.

Το νέο ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου, το δεύτερο μετά το 2022, ήταν μονόδρομος καθώς από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, συνεχίζουν να εξαιρούνται μεγάλα τμήματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Καλαμαριάς. Και μάλιστα, σημεία όπως η Σοφούλη, το Κόδρα, η Μαρίνα της Αρετσούς και η Σχολή Δικαστών, που είναι στην πράξη, αλλά και την συνείδηση ολόκληρης της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της, τόποι ταυτόσημοι με τη θάλασσα.

Η Καλαμαριά της θάλασσας, με ακτογραμμή 5,5 χιλιομέτρων, συνεχίζει να αγνοείται προκλητικά, τρία χρόνια μετά την προηγούμενη διαβούλευση, παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις που έχει καταθέσει επανειλημμένα. Είναι σαφές πως το παρόν σχέδιο δεν περιλαμβάνει, ούτε σέβεται τις ανάγκες και την ταυτότητα της πόλης μας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι η Καλαμαριά «περισσεύει» από τον κεντρικό σχεδιασμό.

Ούτε λευκή επιταγή πρόκειται να δώσουμε, ούτε θα συναινέσουμε σε ένα σχέδιο που μας υποβαθμίζει και μας ακυρώνει.

Η Καλαμαριά ενωμένη στέλνει καθαρό μήνυμα: η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου χωρίς την Καλαμαριά είναι μια ελλιπής και άδικη επιλογή, στην οποία δεν θα μείνουμε θεατές.

«Το ΕΠΣ για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς τον Δήμο Καλαμαριάς, τον τόπο της θάλασσας και της ιστορίας. Η Καλαμαριά, με τη μοναδική διπλή αστική ακτή στην Ελλάδα, δεν είναι μία ακόμη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος∙ είναι εμβληματική περιοχή της ταυτότητας του Θερμαϊκού. Η συνεχιζόμενη αγνόηση των προτάσεών της και του αποκλεισμού περιοχών της από τον σχεδιασμό συνιστά απαράδεκτη υποβάθμιση της ίδιας της ταυτότητας του παραλιακού μετώπου.

Ο Δήμος Καλαμαριάς απαιτεί την πλήρη ένταξη όλων των παραλιακών ζωνών του στο ΕΠΣ και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεών του για ενιαία, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ιστορική και πολιτιστική συνέχεια και η ισότιμη και δημόσια πρόσβαση των πολιτών, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο Δήμος είναι έτοιμος για ουσιαστική συνεργασία, αλλά δηλώνει ρητά ότι δεν θα δεχθεί σχεδιασμούς που τον αγνοούν» είναι το μήνυμα της Δημάρχου Καλαμαριάς Χρύσας Αράπογλου.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Σοκ στα Χανιά: Νεκρός ποδηλάτης μετά από τροχαίο

Σοκ στα Χανιά: Νεκρός ποδηλάτης μετά από τροχαίο

18:56 23/5/2018

Καταζητείται η οδηγός

Ένοχοι οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση κατά του Γ. Μπουτάρη

Ένοχοι οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση κατά του Γ. Μπουτάρη

18:36 23/5/2018

ποινες με αναστολη

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

18:33 23/5/2018

Ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλαμαριάς - Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Γ΄ τρίμηνο

Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλαμαριάς - Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Γ΄ τρίμηνο

18:22 23/5/2018

μέχρι πότε θα γίνονται δεκτές

Καλαμαριάς Ιουστίνος: Εθνικό έγκλημα η ονομασία των Σκοπίων ως «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Καλαμαριάς Ιουστίνος: Εθνικό έγκλημα η ονομασία των Σκοπίων ως «Μακεδονία του Ίλιντεν»

18:13 23/5/2018

μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας

Δυο νέοι θάνατοι από τον ιό Έμπολα!

Δυο νέοι θάνατοι από τον ιό Έμπολα!

04:24 23/5/2018

καραντίνα στα νοσοκομεία

Συνελήφθη ο Πετσάλνικος γιατί αρνήθηκε αστυνομικό έλεγχο

Συνελήφθη ο Πετσάλνικος γιατί αρνήθηκε αστυνομικό έλεγχο

04:17 23/5/2018

ο πρώην πρόεδρος της Βουλής

Αγώνας... ζωής σήμερα στην Καλαμαριά

Αγώνας... ζωής σήμερα στην Καλαμαριά

01:41 23/5/2018

για την ενίσχυση φιλάθλου

Θεσσαλονίκη: Έως 1,3 δισ. ευρώ για την επέκταση του μετρό

Θεσσαλονίκη: Έως 1,3 δισ. ευρώ για την επέκταση του μετρό

01:40 23/5/2018

Προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τα δυτικά

ΔΕΘ και Γ' Σώμα έδωσαν σχολικό εξοπλισμό σε ακρίτες

ΔΕΘ και Γ' Σώμα έδωσαν σχολικό εξοπλισμό σε ακρίτες

01:38 23/5/2018

σε σχολεία ακριτικών χωριών της Φλώρινας

Κλασικά Έπιπλα