Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

4/6/2025 11:14    Πώς γίνεται η διαδικασία
Σταδιακά θα αντικαταστήσει αριθμό ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού, που σταδιακά θα αντικαταστήσει αριθμό ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Μέσα από το myinfo.gov.gr και το pa.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να τον εκδώσουν μόνοι τους και όσοι δεν το κάνουν, θα τους αποδοθεί αυτόματα από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Για την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού, οι πολίτες ακολουθούν τα εξής βήματα:

Εισέρχονται στην εφαρμογή myinfo.gov.gr με χρήση των κωδικών TaxisNet και χρήση δεύτερου παράγοντα ταυτοποίησης (OTP), που λαμβάνουν στο κινητό που έχουν καταχωρήσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – emep.gov.gr).

Μέσα της εφαρμογής, αποκτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων τους με βάση το Μητρώο Πολιτών και επιβεβαιώνουν τους αναγνωριστικούς αριθμούς που συνδέονται με τα μητρώα: α) Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, β) Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), γ) Ενιαίο Μητρώο Α.Μ.Κ.Α.-Ε.Μ.Α.Ε.Σ. της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.Δ.ΙΚ.Α.) Α.Ε., δ) Μητρώο Δελτίων Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών που τηρεί η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), ε) ΕΜΕπ (emep.gov.gr) που τηρεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια, επιλέγουν «Επεξεργασία στοιχείων» και επιβεβαιώνουν, επιλέγοντας «σωστό» και «λάθος» για τα παρακάτω: Ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης, όπως αντλούνται από Δημοτολόγιο, Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας (αριθμό κινητού τηλεφώνου, email και διεύθυνση) που μπορούν να μεταβληθούν μόνο μέσω ΕΜΕπ.

Σε περίπτωση που επιλέξουν «λάθος» για κάποιο στοιχείο, συμπληρώνουν το διορθωμένο στο αντίστοιχο πεδίο.

Ο πολίτης επιβεβαιώνει τα ορθά ονοματεπωνυμικά στοιχεία του και ημερομηνία γέννησης, Δήμο, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ και στην συνέχεια ενημερώνονται τα βασικά μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης. Σε περίπτωση όμως που τα στοιχεία που υποδεικνύει δεν ταυτίζονται με αυτά στο Μητρώο Πολιτών και ο πολίτης θεωρεί ότι δεν έχουν καταγραφεί εκεί ορθά, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δημοτολόγιο του Δήμου που ανήκει για να τα διορθώσει.

Ακολούθως, προκειμένου να εκδώσουν τον Π.Α. επιλέγουν «Έκδοση Π.Α.» και ύστερα διαλέγουν τα δύο πρώτα ψηφία σε αναδυόμενο πεδίο (drop down). Επιλέγουν μεταξύ 24 αλφαριθμητικών ψηφίων, 10 αριθμητικά (0-9) και 14 κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου που έχουν ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο. Το τρίτο κατά σειρά ψηφίο είναι αλφαβητικό και παράγεται αυτόματα και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της εγκυρότητας του Προσωπικού Αριθμού (check digit).

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τους πολίτες να επιλέγουν «Έκδοση Π.Α.».

Ο Π.Α. χορηγείται μόνο μία φορά σε κάθε φυσικό πρόσωπο, είναι μοναδικός και δεν μεταβάλλεται. Από 5 Σεπτεμβρίου ο Π.Α. θα αποδοθεί αυτόματα σε όλους τους πολίτες που δεν έχουν μεριμνήσει για την έκδοσή του.

Επιπλέον, οι πολίτες επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή myinfo.gov.gr, έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες επιβεβαίωσης ή διόρθωσης στοιχείων και έκδοσης Π.Α. και για τα ανήλικα τέκνα τους, εφόσον αυτά διαθέτουν ΑΦΜ.

Οι κάτοικοι του εξωτερικού, που διαθέτουν κωδικούς TaxisNet, εκδίδουν κανονικά Π.Α. μέσω του myinfo.gov.gr. Όσοι δε διαθέτουν κωδικούς TaxisNet ή δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες, όπως για παράδειγμα πολίτες που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, θα μπορούν να εκδίδουν Π.Α. στα ΚΕΠ, καθώς και στις Προξενικές Αρχές από τις 23 Ιουνίου.
Προηγούμενο
 

«Λαβράκι» εκατομμυρίων ευρώ για λαθραία τσιγάρα στη Θεσσαλονίκη

«Λαβράκι» εκατομμυρίων ευρώ για λαθραία τσιγάρα στη Θεσσαλονίκη

17:23 12/9/2017

Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ.

Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017»

Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017»

17:17 12/9/2017

Είσοδος ελεύθερη

Ενισχυτική Διδασκαλία από το δήμο Θεσσαλονίκης

Ενισχυτική Διδασκαλία από το δήμο Θεσσαλονίκης

17:15 12/9/2017

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά

Ανακοίνωση του ΟΑΣΘ για πρωτοετείς φοιτητές

Ανακοίνωση του ΟΑΣΘ για πρωτοετείς φοιτητές

16:56 12/9/2017

δικαιούνται μειωμένο εισιτηριο

Ρομποτική ηπατεκτομή για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ρομποτική ηπατεκτομή για πρώτη φορά στην Ελλάδα

16:50 12/9/2017

«Παρά την οικονομική κρίση, τα ελληνικά νοσοκομεία προσφέρουν»

«Στυλό» για χειρουργούς εντοπίζει τον καρκίνο εντός δευτερολέπτων

«Στυλό» για χειρουργούς εντοπίζει τον καρκίνο εντός δευτερολέπτων

15:19 12/9/2017

150 φορές πιο γρήγορα

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μη ασφαλές κρεατοσκεύασμα

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μη ασφαλές κρεατοσκεύασμα

15:17 12/9/2017

εικόνα

Θεσσαλονίκη: Έρχεται η γιορτή Κρασιού «ΒορΟινά», στο Λιμάνι!

Θεσσαλονίκη: Έρχεται η γιορτή Κρασιού «ΒορΟινά», στο Λιμάνι!

14:25 12/9/2017

εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων

40 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

40 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

02:11 12/9/2017

για την συντήρηση του οδικού δικτύου

Ενισχύεται η ειδική δράση ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Ενισχύεται η ειδική δράση ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

02:08 12/9/2017

Ξεκίνησε η επέκταση του δικτύου των μπλε κωδώνων

Κλασικά Έπιπλα