Υπέρ της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η Γερμανία!

30/9/2017 17:27    Σημαντική εξέλιξη για την Θεολογική Σχολή
Σημαντική εξέλιξη για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης! Θετική «ψήφος» από την Γερμανία και αισιοδοξία για ιστορικές εξελίξεις. Ο Γερμανός Πρόεδρος δέχθηκε τον επικεφαλής των ορθοδόξων εκκλησιών στη Γερμανία στο προεδρικό μέγαρο. Η συζήτηση αφορούσε θέματα της ορθοδοξίας, της ενσωμάτωσης αλλά και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Με την ιδιότητα του προέδρου της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανίας (OBKD) ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος Λαμπαρδάκης συναντήθηκε την Παρασκευή το πρωί με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Σταϊνμάιερ στο προεδρικό μέγαρο Bellevue και διήρκεσε πάνω από μια ώρα.

Ανάλογες συναντήσεις έχει πραγματοποιήσει προηγουμένως ο Γερμανός πρόεδρος με τους επικεφαλής της προτεσταντικής και της καθολικής εκκλησίας. Οι δύο εκατ. ορθόδοξοι της Γερμανίας αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα χριστιανών. Στην Ορθόδοξη Επισκοπική Συνέλευση που ιδρύθηκε το 2010 εκπροσωπούνται εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Αντιοχείας οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας.

«Οικείο κλίμα»

Μιλώντας με την Deutsche Welle τόσο συμμετέχοντες της εκκλησιαστικής πλευράς όσο και της προεδρίας εξήραν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση. Για «πολύ καλό και ευχάριστο κλίμα» μίλησαν οι μεν, για μια «πολύ οικεία ατμόσφαιρα» οι δε. Και με τους προκατόχους του κ. Σταϊνμάιερ, ο μητροπολίτης διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις. Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της θετικής αντιμετώπισης που χαίρει η ορθόδοξη εκκλησία στη Γερμανία είναι η πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Θέση της είναι ότι οι ορθόδοξοι δεν είναι ξένο σώμα αλλά αδιάσπαστο κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας. Το θέμα της ενσωμάτωσης και οι εμπειρίες της Μητρόπολης Γερμανίας ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της σημερινής συνάντησης. Ένα άλλο αφορούσε τον οικουμενικό διάλογο των εκκλησιών στη Γερμανία και παγκοσμίως. 

Η Μητρόπολη Γερμανίας που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εδώ και δεκαετίες συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια συνεννόησης των χριστιανικών εκκλησιών, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο – ούτε και μεταξύ ορθοδόξων όπως έδειξαν οι απουσίες από την πρώτη παγκόσμια σύναξη των ορθοδόξων εκκλησιών στην Κρήτη το καλοκαίρι 2016. Ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε να ενημερωθεί για αυτή τη σύνοδο αλλά και για άλλα θέματα της ορθοδοξίας ανά τον κόσμο.

Ο παράγοντας Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ένα άλλο θέμα της συνομιλίας του Γερμανού προέδρου με τον Μητροπολίτη Γερμανίας αφορούσε την ορθοδοξία στην Ελλάδα. Όμως ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε να ενημερωθεί και για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία. Εδώ η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971. Θεολογική Σχολή της Χάλκης Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το ζήτημα δεν είναι άγνωστο στον Γερμανό πρόεδρο. Ανάλογη συζήτηση είχε κάνει και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ιούνιο στο Βερολίνο. Όπως και οι προκάτοχοι του, έτσι και ο κ. Σταϊνμάιερ στηρίζει το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκπαίδευση ορθοδόξων θεολόγων στην Τουρκία. Αυτή είναι άλλωστε και η στάση της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης της απερχόμενης βουλής.




vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 

150.000 μωρά πεθαίνουν λόγω μόλυνσης της εγκύου με στρεπτόκοκκο Β

150.000 μωρά πεθαίνουν λόγω μόλυνσης της εγκύου με στρεπτόκοκκο Β

03:50 7/11/2017

νέα διεθνή επιστημονική μελέτη

Αλλαγές στον όρκο του Ιπποκράτη

Αλλαγές στον όρκο του Ιπποκράτη

03:48 7/11/2017

Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστών διαβατηρίων - Φόβοι ότι έφτασαν στα χέρια τζιχαντιστών

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστών διαβατηρίων - Φόβοι ότι έφτασαν στα χέρια τζιχαντιστών

03:45 7/11/2017

οι ελληνικές Αρχές, σε συνεργασία με αξιωματούχους της Interpol

Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία μελών σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία μελών σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους

03:41 7/11/2017

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης

Οι 130 Ελληνες των Paradise Papers

Οι 130 Ελληνες των Paradise Papers

03:32 7/11/2017

Εφοπλιστές, πολιτικοί και μεγαλοτραπεζίτης

SOS για το δημόσιο χρέος εκπέμπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής!

SOS για το δημόσιο χρέος εκπέμπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής!

03:30 7/11/2017

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

«Ματωμένα» μηνύματα στις τσέπες ρούχων του Zara

«Ματωμένα» μηνύματα στις τσέπες ρούχων του Zara

03:28 7/11/2017

''Εγώ έφτιαξα αυτό που κρατάς και δεν έχω πληρωθεί''

Σοκ - Φοιτητής αυτοκτόνησε πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Σοκ - Φοιτητής αυτοκτόνησε πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του

03:21 7/11/2017

Ορεστιάδα

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα εκκενωθούν τα καταστήματα στην Αγορά Μοδιάνο

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα εκκενωθούν τα καταστήματα στην Αγορά Μοδιάνο

03:17 7/11/2017

τι δήλωσε ο υπεύθυνος του project

Μπουτάρης για τραπεζάκια: Ψυχοπαθείς θέλουν την πόλη βαλσαμωμένη

Μπουτάρης για τραπεζάκια: Ψυχοπαθείς θέλουν την πόλη βαλσαμωμένη

02:18 7/11/2017

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Κλασικά Έπιπλα