Αναδάσωση στη Β. Ελλάδα με 400.000 δένδρα και θάμνους

29/5/2018 13:46    από τον Διαδριατικό Αγωγό
Στις 400.000 φτάνουν τα δέντρα και οι θάμνοι, που θα φυτευτούν στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, από τις οποίες διέρχεται ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας αναδάσωσης. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑP προβλέπεται ότι θα αντικατασταθεί πλήρως το σύνολο της δασικής έκτασης που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διαδικασία καθαρισμού και διαμόρφωσης της Ζώνης Εργασίας για την εγκατάσταση του αγωγού σε δασικές περιοχές. Αυτός ο όρος ισχύει και στην περίπτωση του διαδρόμου τεσσάρων μέτρων εκατέρωθεν του αγωγού, όπου -σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και για λόγους ασφαλείας- δεν είναι δυνατή η επαναφύτευση βαθύρριζων φυτών. Για αυτό και ο ΤΑΡ αναδασώνει και αποκαθιστά φυτοτεχνικά ίση ακριβώς έκταση σε τοποθεσία που υποδεικνύει η εκάστοτε Δασική Υπηρεσία.

Για τo σκοπό αυτό έχουν επιλεγεί για την αναδάσωση είδη κατάλληλα για την ανάπτυξη και προστασία του δάσους, όπως λεύκες (18.700 τεμάχια, περίπου), μαύρη, δασική και τραχεία πεύκη (210.000, 13.400 και 56.000 τεμάχια αντιστοίχως), κυπαρίσσια (18.000), καθώς επίσης περί τα 75.000 πλατύφυλλα και 7.400 πικροδάφνες. Στις ιδιότητες των ποικιλιών αυτών συγκαταλέγονται -μεταξύ άλλων- η δημιουργία και υποστήριξη πρόδρομων δασών, η αποκατάσταση υποβαθμισμένων εκτάσεων, και η προστασία εκτάσεων λόγω υπερβόσκησης.

Συμφωνα με το ΑΠΕ, η αναδάσωση πραγματοποιείται από τον ΤΑΡ σε δύο φάσεις. Η πρώτη, ως το 2017, περιλάμβανε τη σύνταξη και έγκριση των οριστικών μελετών αναδάσωσης για όλες τις επηρεαζόμενες εκτάσεις, την αγορά δένδρων και θάμνων προς φύτευση, και την πραγματοποίηση αναδασωτικών εργασιών στις περιοχές που υπέδειξαν οι τοπικές Δασικές Υπηρεσίες Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Ροδόπης και Σερρών.

Η δεύτερη φάση υλοποιείται εντός του τρέχοντος έτους (2018) και περιλαμβάνει την παρακολούθηση, συντήρηση και διαχείριση των εργασιών αναδάσωσης της πρώτης φάσης, και την επανάληψη της διαδικασίας για τις λοιπές επηρεαζόμενες περιοχές (Καβάλα, Κιλκίς, Λαγκαδάς, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Έδεσσα, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά). Η συντήρηση περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως πότισμα, λίπανση, αποκλάδωση και περιποίηση επικορύφου, αντικατάσταση δέντρων και θάμνων σε περίπτωση μη ικανοποιητικής ανάπτυξης, και συντήρηση περιφράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enag?s (16%) και Axpo (5%).



Επόμενο Προηγούμενο
 

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

Δράσεις προληπτικής υγείας στην Καλαμαριά

16:00 4/6/2025

Σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ) του ΕΟΔΥ

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

Χαμόγελα, ποδήλατα και μαθήματα ζωής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην Καλαμαριά

11:17 4/6/2025

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 4/6/2025

Τετάρτη 4/6

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

Το Θεατρικό Έργο “Αχ Αυτά τα Φαντάσματα” στο Θέατρο Σοφούλη

20:00 3/6/2025

5 - 6/6

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Έναρξη καταθέσεων για ελληνικές ταινίες

17:03 3/6/2025

Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

15:38 3/6/2025

Πώς γίνεται η διαδικασία

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Κλειστά τα καταστήματα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

11:36 3/6/2025

Δευτέρα 9/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 3/6/2025

Τρίτη 3/6

Μια υπέροχη Κυριακή στο Κόδρα!

Μια υπέροχη Κυριακή στο Κόδρα!

20:00 2/6/2025

Ένα ακόμα ιδιαίτερο κυριακάτικο ραντεβού

Καθημερινοί καθαρισμοί στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμαριάς

Καθημερινοί καθαρισμοί στις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμαριάς

16:52 2/6/2025

Με την άνοδο της θερμοκρασίας

Κλασικά Έπιπλα